Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия країни Америкиdoc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

6

Тема: Країни Америки.

План.

  1. Загальна характеристика регіону Америка.

  2. Характеристика США.

  3. Характеристика Канади.

  4. Загальна характеристика країн Латинської Америки.

За допомогою конспекта скласти таблицю „Країни Америки”.

США

Канада

Регіон

Латинська Америка

Природно-ресур сний потенціал

Рівень урбанізації

Структура господарства

Сільське господарство

Експорт

Імпорт

  1. Загальна характеристика регіону Америка.

Коли в 1492 р. кораблі Христофора Колумба досягли Багамських островів, мандрівник і не підозрював про масштаби свого відкриття, про те, що площа земель Нового Світу становить 42,5 млн км, а їх надра багаті на поклади найважливіших корисних копали: Натомість європейці, що прийшли слідом за Колумбом, швидше побачили казкові можливості Нового Світу, і пройшло зовсім небагато часу, як тисячі представників Старого Світу, покинувши будинки, сім'ї і свої заняття, почали переселятися до незнаних земель

Америка складається з двох великих регіонів — Англо-Америки і Латинської Америки. До складу Англо-Америки входять СІША, Канада і острівне володіння Данії — Ґренландія, а також розташовані в Атлантичному океані острови — Бермудські, Сен-П'єр і Мікелон. Латинська Америка включає групу держав, розташована на південь від США до південного краю материка Південна Америка: це Мексика, країни Центральної Америки (перешийок між материками), острови Вест-Індії і держави Південної Америн з прилеглими до неї островами. Назва регіону обумовлена переважаючими на його території мовами латино-романської групи.

Рівні розвитку країн Англо-Америки і Латинської Америки дуже різняться. Англо-Америка і особливо США — наймогутніший в економічному відношенні регіон світу, що посідає 1-е місце як за виробництвом продукції обробної і видобувної промисловості (41 %), так і за виробництвом продукції сільського господарства (біля 40 %). Регіон також посідає 1-е місце у світі за виробництвом електроенергії і більшості видів найважливішої промислової продукції - автомобілів. літаків. ракет, верстатів, а також за видобуком вугілля, природного газу, залізної руди, руд основних кольорових металів. виплавукою алюмінію тощо.

  1. Характеристика сша.

США займають середню частину материка Північна Америка між Канадою і Мексикою. Тут знаходяться 48 штатів і федеративний округ Колумбія, 49-й штат — Аляска — розташований на Північному заході материка, межує з Канадою, а через Беринґову протоку — з Росією. Гавайські острови (Тихий океан) отримали статус 50-го штату США в 1959 р. Територія США омивається водами Атлантичного і Тихого океанів, на півночі (Аляска) — Північним Льодовитим океаном. Природньо, що морські кордони США (близько 8000 км) значно довші за сухопутні.

Понад 200 років на території США не було війн, за винятком громадянської війни Півночі і Півдня. Країна не зазнавала руйнівного впливу подій Першої і Другої світових війн, більше того отримала з них гігантські прибутки як кредитор багатьох держав Європи.

Отже, ЕГП США вельми вигідне й сприяє економічному розвитку держави.

Природно-ресурсний потенціал США.

За кількістю і різноманітністю природних ресурсів США є однією з найбагатших країн світу.

Рельєф дуже різноманітний. Рівнини і низовини внутрішніх частин країни створюють сприятливі умови для сільськогосподарського освоєння. Всю західну частину країни займає гірська система Кордильєри, а вздовж Атлантичного узбережжя простяглися невисокі гори Аппалачі.

Серед корисних копалин виділяють родовища нафти, природного газу, вугілля, сірки, фосфоритів, руд різноманітних металів. США займають перше місце у світі за вартістю сировини, що добувається, й одночасно за її імпортом (1/3 того, що споживають). США мають великі ресурси гідроенергії.

Головною перевагою клімату є достатнє зволоження рівнин: земель східної частини країни і їх розташування в помірному і субтропічному поясах. Природна родючість різноманітних ґрунтів поліпшується за допомогою продуманої меліорації. Водні ресурси розподілені нерівномірно, однак система Великих озер, ріка Міссісіпі з притоками є величезним резервуаром прісної води.

Величезну роль у формуванні населення країни зіграла імміграція, яка ще 50 років тому була абсолютно вільною. Зараз в'їзд до США суворо нормується, при цьому щорічно до країни в'їжджає понад мільйон фахівців високої кваліфікації, в тому числі вчені.

За кількістю населення — 267 млн. чол.— США посідають 3-є місце у світі, поступаючись Китаю і Індії. Темпи приросту населення -0,4 % на рік. Середня густота населення США набагато нижча, ніж у багатьох економічно розвинених країнах Європи, і становить приблизно 28 чол./км2. Найбільш густо заселені північно-східні район країни, де густота населення перевищує 100 чол./км2. Серед трьох головних економічних районів США безумовним лідером є промислова Північ, де зосереджена половина населення країни.

США — одна з найбільш урбанізованих країн світу, частка городян становить 75% загальної кількості населення. Міст-«мільйонерів» 8: Нью-Йорк, Чикаґо, Лос-Анджелес, Х'юстон, Філадельфія, Дітройт, Даллас, Сан-Дієґо. Однак якщо рахувати міста, що злилися з передмістями, то кількість міст-«мільйонерів» зросте до 20. Оскільки зберігається тенденція субурбанізації, то передмістя виявляються переважно «білими», а в центрах міст велика частка чорношкірого населення і вихідців з країн Латинської Америки і Азії.

Розширення близько розташованих міських агломерацій призводить до того, що вони починають зливатися, утворюючи мегалополіси. У США мегалополісів три: Босваш (Бостон — Вашингтон) на Атлантичному узбережжі, Чиппітський (Мілуокі — Піттсбурґ) в районі Великих озер і Сан-Сан (Сан-Франциско — Сан-Дієґо) в Каліфорнії.

Сільське населення США мешкає в основному на окремо розташованих фермах, хоч їх жителі зовсім не обов'язково зайняті в аграрному секторі. Сільське поселення приваблюють умовами побуту — відносно спокійними в порівнянні з міськими, але не менш комфортабельними.

Характеристика господарства США.

США є найбільш розвиненою країною світу, лідером країн «великої вісімки». Площа — майже 9,4 млн км2, населення — 298,4 млн осіб, столиця — Вашинґтон. Для господарства характерні комплексний розви­ток усіх сучасних виробництв, новітня техніка, технологія й організація праці, високий освітній рівень населення.

Розвиток промисловості базується на потужному природно-ресурс­ному потенціалі країни.

Енергетика — одна з найбільш динамічних галузей. Потужна енер­гетична база складається з ТЕС, ГЕС і АЕС, розміщених на всій терито­рії країни. Працюють 110 атомних реакторів.

Обробна промисловість — основа матеріального виробництва США. Представлена всіма сучасними галузями. У країні виробляють найріз­номанітніші засоби виробництва і товари споживання. На першому місці за вартістю продукції (майже 2/5) стоїть машинобудування. Значну роль відіграють також харчова, хімічна, поліграфічна, паперова, металургійна, швейна промисловість і виготовлення виробів із пласт­маси.

За кількістю зайнятих лідери — автомобільна та авіакосмічна промисловість, виробництво електронних компонентів, оргтехніки, комп'ютерів, а також засобів зв'язку.

Найбільші промислові центри США: Нью-Йорк, Чикаґо, Лос-Ан­джелес, Сан-Франциско, а також Бостон, Філадельфія, Клівленд, Детройт, Г'юстон.

В аграрному секторі країни зайнято тільки 2,6 % робочої сили, але він забезпечує населення і промисловість основними видами сільсько­господарської продукції. Його основу складають ферми (2,9 мли). США є найбільшим у світі виробником і експортером сільськогосподарської продукції: зерна (пшениця, кукурудза), м'яса, бавовни.

Сфера послуг е переважаючою складовою економіки країни, в якій зайнято понад 70 % робочої сили і створюється 80 % ВНП. Найбільш динамічними галузями країни є ділові та особисті послуги, фінанси, зв'язок. До сфери послуг надходить 60 % усіх інвестицій.

Розгалуженість і оснащеність транспортної, банківсько-фінансової, телекомунікаційної, правової, інформаційно-сервісної інфраструктури не має аналогів у світі.

Країна має широкі зовнішньоекономічні зв'язки. Експорт переважно складається з наукомістких і високотехнологічних товарів та послуг, тоді як в імпорті переважають споживчі товари й енергоносії. Основні торговельні партнери — Канада, Мексика, Японія, Німеччина, Велика Британія, Китай.