Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терміни з фінансів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
29.42 Кб
Скачать
  1. Консолідація

— передання зобов’язань за раніше випущеною позикою на нову позику з метою продовження терміну позики. Вона проводиться у формі обміну облігації попередньої позики на нові. В окремих випадках може застосовуватись і скорочення строків позики.

  1. Кошторис

— фінансовий план бюджетних установ, організацій, що визначає розмір, цільове направлення та поквартальний розподіл бюджетних коштів, які використовуються на утримання цих установ. Якщо установи фінансуються тільки за рахунок коштів бюджету, то вони складають кошторис витрат. Розрахунки планових витрат проводяться на основі нормативного методу. Якщо має місце комерційна залежність — складається кошторис доходів і витрат.

  1. Кризова фінансова ситуація

— ситуація, за якої ВВП не вистачає для формування доходів і фінансових ресурсів, тому розпродається національне багатство.

  1. Кадастр

систематизований опис та оцінка об’єктів, які підлягають оподаткуванню.

(фр. cadastre) — список, реестр чего-либо или кого-либо, например, землепользователей, подлежащих налогообложению. Само это слово происходит от средневекового лат. catastrum, то есть capitastrum (от caput — голова), которое означало регистр душ, подлежавших поголовной подати.

  1. Лізинг

— довготермінова оренда машин, устаткування, споруд виробничого призначення. Л. передбачає збереження прав власності на товар за орендодавцем. Здійснюючи лізингові операції, орендодавець купує машини, обладнання, транспортні засоби, виробничі споруди і передає їх за угодою орендареві для використання з виробничою метою, зберігаючи право власності на них.

  1. Лістинг

(англ. listing, від list — список, реєстр, давньогерм. lista — край)

процедура допуску цінних паперів до торгівлі на організованому фондовому ринку. Технічно процедура Л. є внесенням цін. паперу до списку фонд, цінностей, що котируються на відповід. біржі. Фонд, біржі самі встановлюють правила допуску тих чи ін. цін. паперів до торгівлі та котирування. Процедура Л. порушується з подання до кер. органу або спец, комітету біржі заяви, в якій міститься інформація про заявника та його операції.

  1. ЛАЖ

(від лат. laggio — прибуток) — різ­ниця між курсами валют або комісійний збір, що стягується за обмін паперових грошей на монети чи за обмін слабких валют на сильні;

  1. ЛЕВЕРИДЖ (англ. leverage — важільна сила, виграш у силі) — 1) фінансовий механізм управ­ління формуванням прибутку підприємства, який забезпечує оптимальне співвідношення окремих видів капіталу чи окремих видів витрат. 

  2. ЛИНГОТ ЗОЛОТИЙ — стандартизований золотий зливок високої проби з титром 995/1000. Його вага 400 унцій (близько 12,5 кг). 

  3. Ліцензія

— спеціальний дозвіл, який видається уповноваженим на це державним органом влади юридичним особам для здійснення конкретних, обумовлених законом господарських операцій, у тому числі зовнішньоекономічних.

  1. Опціон

(лат. optio - выбор, желание, усмотрение)договор, по которому потенциальный покупатель или потенциальный продавец получает право, но не обязательство, совершить покупку или продажу актива (товара, ценной бумаги) по заранее оговорённой цене в определённый договором момент в будущем или на протяжении определённого отрезка времени. Опцион — это один из производных финансовых инструментов. Различают опционы на продажу (put option), на покупку (call option) и двусторонние (double option)

  1. Пеня

— штрафна санкція за несвоєчасне виконання фінансових зобов’язань, що застосовується в разі несвоєчасної сплати податків і податкових платежів, а також у разі затримання оплати одержаних товарно-матеріальних цінностей, наданих послуг чи виконаних робіт. Нараховується у відсотках до суми невиконаного договірного зобов’язання за кожен день затримки.