Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма педаг.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Частина 2. Дидактика з елементами спецкурсу «Основи професійної майстерності вчителів початкових класів національної школи».

2.1. Предмет і завдання дидактики.

Поняття про дидактику, її виникнення та розвиток. Загальна теорія навчання і методики викладання окремих предметів з основ наук. Проблеми оновлення змісту освіти і навчання в школі на сучасному етапі її діяльності.

2.2. Початкова школа в концепції загальноосвітньої школи України.

Перебудова змісту навчання в 1—3(4) класах. Вдосконален­ня форм і методів навчання учнів початкових класів. Проблеми навчання і виховання дітей шестирічного віку. Сучасні дидакти про перебудову початкової освіти. Концепція української школи, перебудова змісту початкового навчання. Зв'язок початкового на­вчання з народними традиціями, обрядами, національною культурою.

2.3. Основні категорії дидактики.

Суть дидактичних категорій і процес навчання, принципи на­вчання, зміст освіти, методи навчання та форми його організа­ції, поняття. Майстерність учителя початкових класів у реалізації завдань навчання, виховання та розвитку особистості школяра. Педагоги-новатори початкових класів про творчий підхід до реалізації мети і завдань навчання.

2.4. Навчання як вид пізнавальної діяльності учнів 1—3—4 класів.

Суттєві ознаки процесу навчання: цілеспрямована організація пізнання, прискорення темпів індивідуального психічного розвитку учнів початкових класів, осмислення і оволодіння закономірностями пізнання оточуючого світу. Пізнання і відображення. Майстри навчання — колишні вихованці вашого педінституту.

2.5. Навчання як двобічний процес спільної діяльності вчителя і учнів початкових класів.

Викладання як діяльність учителя. Учіння як пізнавальна ді­яльність учня. Засвоєння навчального матеріалу як складний процес пізнання. Зворотні зв'язки в процесі навчання. Культура пе­дагогічного спілкування учнів і учителя, початкових класів як один із проявів педагогічної майстерності. Народно-педагогічні уявлення про учнів і навчання.

2.6. Основні функції навчання та його рушійні сили.

Освітня, розвиваюча та виховна функція навчання, їх взаємозв'язок. Основні закономірності пізнання учнями початкових класів оточуючого світу. Залежність характеру навчального процесу від загальних закономірностей пізнання. Види протиріч, їх роль в процесі пізнання та майстерності учителя початкових класів у правильному їх використанні.

2.7. Основні етапи оволодіння знаннями.

Сприймання, усвідомлення навчального завдання та засоби реалізації осмислення, запам'ятовування, систематизації та за­стосування знань і умінь в практичній діяльності. Майстерність учителя в організації оволодіння учнями знань та умінь.

2.8. Мотивація учіння школярів.

Мотиви навчання, їх види, формування і розвиток. Навчальні робочі, розважальні, пізнавальні, творчі та пошукові інтереси. Розвиток позитивних інтересів і самостійності учнів 1—4 класів. Майстерність учителя початкових класів у формуванні пізнавальної самостійності учнів, педагоги-новатори про психологічні основи управління процесом учіння.

2.9. Принципи навчання.

Визначення принципів навчання та їх регулятивна роль в організації діяльності учителя та учнів. Проблема принципів навчання в сучасній дидактиці. Класифікації принципів дидактики у різних педагогів. Народна мудрість про навчання.

2.10. Принцип виховуючого характеру навчання.

Зв'язок навчання з життям, зі станом перебудови всіх сфер людської діяльності. Формування всебічно розвинутої особистості; в процесі навчання. Формування основ матеріалістичного світогляду і переконань. Майстерність учителя у використанні принципу Виховуючого характеру навчання в початкових кланах Народна педагогіка про виховання у навчанні.

2.11. Принцип науковості навчання.

Наукові знання — реальне відображення об'єктивних законів і закономірностей оточуючого світу. Науковість викладу фактичного навчального матеріалу у доступній для дітей формі. Майстерність учителя по створенню і формуванню у молодших школярів первинних наукових знань. Народно-педагогічні уявлення про науковість навчання.

2.12. Принцип систематичності і послідовності навчання.

Сутність принципу та його результативність. Відображення в навчальному матеріалі системи його зв'язків з навколишнім світом. Залежність якості знань від логіки і структури процесу їх засвоєння. Класики вітчизняної та сучасної педагогіки про систематичність і послідовність у формуванні системи знань, умінь і навичок учнів 1—3—4 класів.

2.13. Принцип наочності навчання.

Суть і значення наочності. Обґрунтування К. Д. Ушинським ролі наочності у якості знань учнів початкових класів: посилення чуттєвого, образного сприйняття; поліпшення кількісного за­своєння нових знань. Однобічність сенсуалістичного розуміння наочності. Види наочності. Класифікація наочних посібників. Наочність і ТЗН. Формування уявлень про оригінал за допомогою наочності. Майстерність учителя у використанні наочних засобів навчання в залежності від змісту, методів і форм навчання, вікових особливостей і нетрадиційності ведення занять.

2.14. Принцип свідомості І активності навчання учнів початкових класів.

Ознаки свідомого засвоєння знань І активності учнів у навчанні, взаємозв'язок між ними, мотивація свідомого ставлення до навчання. Майстерність учителя у спонуканні розвитку інтересів, бажань, прагнень школярів до навчальної діяльності, до формування стійкого почуття прагнення до якісного засвоєння знань. Подолання формалізму і догматизму у навчанні, повернення до принципів народної дидактики.

2.15. Принцип міцності знань, умінь і навичок.

Основні характеристики міцності знань, дидактичних умов, за яких забезпечується міцність знань. Педагогічна майстерність учителя у розвитку пам'яті, здібностей, інтересів молодших школярів. Роль повторення і різноманітних вправ у закріпленні знань, умінь і навичок. Народна педагогіка про безперервність процесу формування міцності знань.

2.16. Принцип доступності навчання учнів початкових класів. Врахування вікових особливостей учнів при вивченні і засво­єнні нового матеріалу як одна з основних умов реалізації прин­ципу доступності. Опора пояснення нового матеріалу на раніш вивчене, на життєвий досвід учнів. Принцип доступності в позакласній роботі, в домашніх завданнях. Майстерність учителів у врахуванні індивідуальних особливостей учнів при поясненні, за­кріпленні нового матеріалу. Народно-педагогічні уявлення про дохідливість у навчанні молодших школярів.

2.17. Принцип індивідуалізації навчання.

Виявлення і розвиток індивідуальних особливостей молодших школярів. Побудова навчального процесу з урахуванням індиві­дуальних особливостей учнів 1—4 класів. Основні прийоми індивідуального підходу, робота з першокласниками шестирічного віку. Врахування індивідуальних та інших особливостей учнів початкових класів — запорука професійної майстерності учителя початкових класів. Народна педагогіка про дитинознавство і роботу з конкретною дитиною.

2.18. Наукові основи перебудови змісту початкової освіти в сучасній школі.

Концепція загальноосвітньої школи і проблема змісту освіти. Орієнтація учнів початкових класів на загальне ознайомлення з масовими професіями. Відповідність змісту навчання віковим мож­ливостям учнів та інші загальнонаукові і психолого-педагогічні вимоги, до змісту навчання. Наступність дошкільного виховання і змісту навчання в початкових класах.

2.19. Навчальні предмети в початкових класах і їх функції. Місце навчального предмета в системі основ наук. Розвиваючі, освітні і виховні функції навчального предмета. Короткий огляд еволюції змісту навчальних предметів. Теоретичні основи змісту навчальних предметів загальноосвітньої школи України. Народна педагогіка про зміст навчання.

2.20. Навчальний план для початкових класів загальноосвітньої школи.

Структура навчального плану та його функції. Принципи побудови сучасних навчальних планів: диференціація, інтеграція, гуманітаризація та гуманізація. Особливості навчальних планів шкіл різних типів: загальноосвітніх (державних) та альтернативних (коледжів, гімназій).

2.21. Навчальні програми для початкових класів.

Принцип побудови навчальних програм. Вимоги до програм початкових класів. Особливості навчальних програм початкових класів для різних типів шкіл. Особливості змісту програми для навчання першокласників шестирічного віку. Збагачення програмового матеріалу. — ознака професійної майстерності учителя початкових класів.

2.22. Навчальні підручники і посібники для початкової школи.

Найбільш загальні психолого-педагогічні вимоги до підручників для учнів початкових класів. Види навчальних підручників і посібників. Підручники і організація самостійної роботи учнів 1—4 класів. Народно-педагогічні уявлення про книгу як джерело знань.

2.23. Загальні поняття про методи навчання.

Поняття про метод навчання як дидактичну категорію. Прийоми навчання. Різні підходи до класифікації методів навчання; групи методів за різними класифікаціями. Створення і використання комбінаторних варіантів різноманітних методів у конкретних умовах навчального процесу — ознаки професійної майстерності учителя початкових класів. Народно-педагогічні методи дидактики.

2.24. Методи навчання за джерелом знань.

Словесні, наочні, практичні методи навчання, шляхи підвищення їх результативності і ефективності. Переваги і недоліки методів навчання за джерелом знань. Виховні, розвиваючі та навчальні потенційні можливості методів за джерелом знань. Робота учителя початкових класів по удосконаленню власної майстерності використання різних методів навчання.

2.25. Методи навчання за характером пізнавальної діяльності учнів.

Характеристика окремих методів навчання за особливостями пізнавальної діяльності: пояснювально-ілюстративним, репродуктивний, дослідницький, частково-пошуковий, проблемний .методи.

Проблемні методи навчання та умови їх використання. Різні види вправ, завдань, практичних робіт і вимоги до них. Сучасні ТЗН і методи навчання.

2.26. Форми організації навчального процесу.

Поняття про форми організації навчання. Виникнення і розвиток класно-урочної системи навчання в Україні. Урок як форма організації навчальної діяльності. Інші форми організації навчального процесу в початковій школі.

2.27. Урок — основна форма організації навчального процесу.

Педагогічні вимоги до уроку. Типи і структура існуючих уроків. Психолого-педагогічні особливості побудови традиційних уро­ків в початковій школі. Шляхи підвищення результативності і ефективності уроків в початкових класах. Специфіка уроків у малокомплектній школі та окремих класах-комплектах.

2.28. Різні підходи до структури форми уроків у початкових класах.

Гнучкість і рухливість структури уроків у початкових класах. Нетрадиційні форми навчально-виховних занять з використанням елементів народознавства. Специфіка уроків з дітьми шестирічного віку. Вчителі-новатори про структуру та методику уроку в початковій школі.

2.29. Підготовка учителя до уроку та її основні етапи.

Підготовка до уроку — важлива ланка діяльності учителя початкових класів, його професійної майстерності. Основні етапи підготовки учителя до уроку. Залежність якості знань учнів та результативності уроків від всебічної підготовки учителя, дидак­тичної забезпеченості уроків, психологічної підготовки учнів та ін. Відмінності підготовки учителя до уроків в майстернях і на пришкільних ділянках, до нетрадиційних уроків.

2.30. Підготовка учителя початкових класів до нетрадиційних уроків.

Підготовка до нетрадиційних уроків. Запрошення гостей — учасників навчального процесу на .уроці, підготовка нетрадиційного обладнання, неординарного оформлення місця проведення такого уроку, забезпечення періодичного переростання нетрадиційного уроку в позакласний навчально-пізнавальний захід. Нетрадиційність уроків праці в майстернях і на пришкільній ділянці, уроків музики, малювання, комплексних уроків-панорам.

2.31. Навчальні екскурсії як форма організації навчального процесу.

Особливості навчальної екскурсії, структурні компоненти і ме­тодика проведення. Планування екскурсій. Нетрадиційні форми проведення навчальних екскурсій. "Визначення мети і завдань навчальних екскурсій. Забезпечення техніки безпеки учнів. Класифікація типів і видів екскурсій.

2.32. Тематичне і поурочне планування навчального матеріалу.

Необхідність планування навчального матеріалу. Обов'язко­вість тематичного планування для молодого, малодосвідченого вчителя. Поурочний план — творчість учителя, обов'язковий документ, що свідчить про готовність учителя до уроку. Вдосконалення структури поурочних планів, методичне забезпечення кожного етапу уроку.

2.33. Самостійна робота учнів, домашнє навчання.

Самостійна робота учнів як метод навчально-пізнавальної діяльності, своєрідність самостійної роботи учнів початкових класів її особливість у школах-інтернатах, школах і групах продовженого дня, в сільській, малокомплектній школі. Домашні завдання, її, дозування, види та специфіка у початкових класах. Попередження перевантаження учнів домашніми завданнями.

2.34. Функції перевірки і оцінки знань, умінь і навичок учнів

Перевірка знань, умінь і навичок як керівна функція управління діяльністю учнів. Освітні, виховні та розвиваючі функцій завдання перевірки і оцінки знань, умінь, і навичок. Психолого-педагогічні особливості перевірки і оцінки знань, умінь і навичок учнів початкових класів. Врахування індивідуальних особливостей учнів при перевірці їх знань, умінь, і навичок. В.О.Сухомлинський, Ш. О. Амонашвілі та інші педагоги сучасності пре функції перевірки і оцінки знань, умінь і навичок. Народна педагогіка про оцінку і оцінювання знань.

3.35. Сучасні проблеми перевірки знань і оцінки, умінь і навичок учнів початкових класів.

Педагогічні вимоги до перевірки, її види і організація на різних ступенях навчання. Своєрідність організації перевірки знань, умінь і навичок учнів шестирічного віку, учнів малокомплектних шкіл та класів-комплектів, учнів допоміжних шкіл-інтернатів. Характеристика бальної системи. Майстерність учителя у психолого-педагогічному аналізі відповідей учня, якості виконання різни видів навчальних робіт. Шляхи подолання формалізму в оцінці наслідків праці учнів.