Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрДЕК_Авто_53.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Чернігівський національний педагогічний

університет імені Т.Г. Шевченка

Технологічний факультет

Затверджено на засіданні кафедри професійної освіти та безпеки життєдіяльності (протокол № 9 від 22 лютого 2012 р.

Завідувач кафедри

__________ проф. Торубара О.М.

Програма державного екзамену

"ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТА РЕМОНТ МІСЦЕВОГО ТА

АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ"

Спеціальність: 7. 01010401 Професійна освіта (експлуатація та ремонт місцевого та автомобільного транспорту).

Кваліфікація: Інженер-педагог, викладач дисциплін в галузі експлуатації та ремонту місцевого та автомобільного транспорту.

Чернігів-2012

Пояснювальна записка

Згідно з Законом України “Про вищу освіту”, “Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” та відповідно до навчального плану ступеневої освіти за спеціальністю 7.01010401 “Професійна освіта (експлуатація та ремонт місцевого та автомобільного транспорту)” для студентів V курсу, які навчаються за навчальним планом по підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” передбачено державну атестацію: кваліфікаційний державний екзамен або захист дипломної роботи спеціаліста.

Державний екзамен проводиться як комплексна перевірка знань студентів технологічного факультету з професійно-орієнтовних дисциплін автосправи: модернізація транспортних установ, спеціальне ремонтне обладнання, двигуни автомобільного і місцевого транспорту, системний аналіз технічних конструкцій, проектування і розрахунок машин автомобільного і місцевого транспорту, основи діагностики автомобільного та місцевого транспорту, динаміка транспортних машин, методика викладання фахових дисциплін, які передбачені навчальним планом для спеціальності 7.01010401 “Професійна освіта (експлуатація та ремонт місцевого та автомобільного транспорту)” для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”.

Розглянуто завдання професійно-педагогічної і методичної підготовки та професійної освіти, принципами і технологіями навчання, виховання і розвитку людини.

Програмою дисциплін з автосправи охоплено питання про сучасний стан і тенденції розвитку як автомобілебудування в цілому, так і окремих конструкцій автомобілів, їх експлуатаційні властивості на основі аналізу технічних конструкцій різних моделей автомобілів і їх механізмів, основ знань в області динаміки автомобілів в залежності від його тягових і гальмівних властивостей.

Розглянуто основні питання проектування автомобілів з урахуванням забезпечення необхідного технічного рівня і якості. До них відносяться: надійність автомобіля і шляхи її підвищення, оцінка його технічного рівня, техніко-економічний аналіз проектованих автомобілів, загальна компоновка автомобілів і причіпного складу та методика розрахунку основних складових конструкції автомобіля: двигуна внутрішнього згоряння в (теоретичний аналіз процесів, що характеризують протікання дійсного циклу в двигуні і його окремих агрегатах, термодинамічний цикл поршневих двигунів, характеристика і стійкість режиму роботи двигунів), систем та механізмів двигуна (кінематика і динаміка кривошипно-шатунного механізму), механізмів трансмісії і ходової частини.

В програмі дисциплін з автосправи охоплено основні питання розвитку та модернізації галузей виробництва, обслуговування, технічного автосервісу і ремонту транспорту на автопідприємствах та станціях технічного обслуговування, структури організації і управління виробництвом та підприємствами, класифікації методів і принципів управління, вивчення технологічних процесів на підприємствах автосервісу та станціях технічного обслуговування автомобілів.

В програмі також розглянуті методи діагностування, первинна і вторинна діагностика, діагностичні параметри автомобіля в цілому та окремих агрегатів, діагностичне обладнання, обладнання для експрес-аналізів автомобілів та питання визначення способів раціонального діагностування, вибору відповідних засобів для забезпечення економічних технологічних процесів проведення ремонту окремих механізмів та систем двигуна і автомобіля в цілому.

Програмою охоплено основні розділи: інструменти, прилади й обладнання та операції, які виконуються з їх використанням, необхідні для набуття професійних знань і навиків застосування спеціального ремонтного обладнання у практичній діяльності за профілем підготовки.

Розглянуто обґрунтування завдань професійного навчання за спеціалізацією „Автосправа” в школі та професійних закладах освіти, розкриття їх освітнього і виховного значення; обґрунтування змісту навчального матеріалу; побудова навчального процесу; обґрунтування змісту та методики позакласної і позашкільної роботи з „Автосправи”.

Всі питання програми пов’язані тематично з предметами автосправи та в повній мірі розглянуті питання будови, організації технічного обслуговування та поточного ремонту автомобілів і їх систем. Розкриті питання методики викладання предметів за спеціалізацією, аналізу навчального процесу по предметам автосправи.

Зміст програми державного екзамену дозволяє якісно перевірити науково-теоретичну підготовку випускників освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”.

Державний екзамен проводиться за білетами, складеними в повній відповідності до навчальних програм.

Приклад білету державного екзамену:

ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН ЗА ПРОФІЛЕМ НАВЧАННЯ

2011-2012н.р.

Спеціальність: 7. 01010401 Професійна освіта (експлуатація та ремонт місцевого та автомобільного транспорту).

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №

  1. Суть управлінських рішень. Алгоритм прийняття та реалізації управлінських рішень.

  2. Аналіз конструкцій диференціалів. Кінематичні і динамічні зв’язки в диференціалі, їх параметри.

  3. Дидактичні принципи навчання у процесі викладання автосправи.