Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
псих-аналіз учня.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
39.58 Кб
Скачать

Ніжинський державний університет

імені М. Гоголя

Кафедра психології

Психолого-педагогічна характеристика учениці

8-А класу Ніжинської ЗОШ I-III ступенів № 7

Жалій Наталії

Виконав

Студент ІV курсу

історико-юридичного

факультету

Групи ІП-44

Гавриленко Сергій

Методист –

Пісоцький Вадим Петрович

Ніжин - 2009

Мета: показати на практиці свої уміння встановлювати педагогічно доцільні стосунки з учнями, скласти правильно психолого-педагогічну характеристику особистості учня на основі використання та проведення психолого-діагностичних методик

Завдання:

  1. Дослідити особистість учня у відповідності до схеми дослідження

  2. Розкрити особливості особистості школяра. Використовувати при цьому як дані спостереження так й інші методи психологічного та педагогічного спостереження.

  3. Вказати причини певних проявів особистих якостей учня і вказати можливі шляхи дій педагога з врахуванням цих причин.

План

      1. Особливості фізичного розвитку.

      2. Характеристика сімейного середовища.

      3. Взаємостосунки учня з однолітками.

      4. Учбова і трудова діяльність.

      5. Спрямованість особистості школяра.

      6. Інтелектуальні особливості учня.

      7. Індивідуальні особливості учня.

Загальні психолого-педагогічні висновки.

Робота з формування особистості школяра. Питання бесіди.

Література.

Список проведених методик:

  1. Опитувальник соціалізації для школярів «Моя сім’я».

  2. Методика «Визначення відношення учня до навчання і до навчальних дисциплін».

  3. Методика «Виділення істотних ознак».

  4. Методика «Хто я?»

  5. Дослідження розвитку вольових якостей підлітка методом стандартизованого спостереження.

  6. Тест на визначення потреби у досягненнях.

  7. Методика “Оцінка ставлень підлітка до класу”.

Бєломєстнєва Олександра Ігорівна

Народилася 30 січня 1999 р.

Ніжинська загальноосвітня школа № 7

7 - Б клас

І. Особливості фізичного розвитку.

Дівчина невисокого зросту, хоча й відповідає віковим особливостям, статура її відповідає віку. Худорлява. Батько в неї високого зросту, мати ж –ні, і можливо по спадковості це передалося.

Розумна, енергійна дівчинка, яка бере участь майже в усіх між предметних олімпіадах. Її фізичне здоров’я звичайно ж позитивно впливає на навчання – вона відмінниця.

ІІ. Характеристика сімейного середовища

Живе в кооперативному будинку з матір’ю та батьком. Після опитувальника соціалізації про сім’ю, я дізналася, що родина живе у достатку тому, що всі дорослі члени сім’ї працюють. Тато юрист, а мама працює бухгалтером. Ставлення всіх членів сім’ї до неї, а вона у сім’ї одна, гарне. Суперечок з батьками у Олександри не виникає, та й у батьків між собою також. Живуть мирно та радісно.

Психологічні умови виховання склалися особливим складом сім’ї і , на мою думку, її поліпшувати немає смислу.

Стабільні і правильні психологічні умови виховання учениці відтворилися особливим складом сім’ї, члени якої – розумні і інтелігентні люди, тому виховання Бєломєстнєвої Олександри не потребує змін. Я думаю, що вона виросте справжньою громадянкою України, людиною з великої літери.

ІІІ. Взаємостосунки учня з однолітками

Бєломєстнєвої Олександри має гарні успіхи в навчанні, користується авторитетом в учнів. Вона відмінниця та староста класу. Має багато друзів, як серед учнів класу так і поза його межами. Основами цієї дружби є спільні інтереси і захоплення, наприклад танці, спорт та інше. Завжди охоче бере участь в різних видах громадської діяльності, і робить, майже все, що їй доручать. Має гарне ставлення класу до своєї особистості. На мою думку, учениця має лише позитивне відношення до себе, оскільки й сама із щирістю і добротою відноситься до своїх ровесників. Спілкуючись із учнями класу, я виявив, що всі однокласники її поважають і бачать в ній надійного друга і порадника. На основі проведеної методики можу зробити висновки, що вона гарно ставиться до своїх однокласників. Коли учні підходять до неї та просять про допомогу Олександра ніколи не відмовляє у такій, на її погляд, гарній справі, тобто навчанні.

ІV. Учбова і трудова діяльність

Успішність Олександри має високий рівень. За успішністю вона знаходиться серед лідерів. Переважаючі оцінки 10 – 11 балів, в залежності від предмету. Добре засвоюються як точні так і гуманітарні науки. Оцінки за рік весь час стабільні. Наталія має непоганий авторитет і серед вчителів, оскільки дівчинка не лише гарно навчається, але й має відмінну дисципліну, серйозно ставиться до кожного предмета. Постійно бере участь у предметних олімпіадах як шкільного, так і міського рівнів.

За допомогою відповідної методики мені вдалося визначити улюблені предмети учениці, ними стали: математика, біологія, географія, хімія та фізкультура. На запитання, чи не важко їй триматись в навчанні на такому високому рівні, вона відповіла: «Це мій обов’язок, хочу бути грамотною і корисною громадянкою для суспільства, хочу бути розумною і ерудованою, хочу дістати повні і глибокі знання для розширення власного кругозору, хочу навчитися самостійно працювати, мені подобається отримувати гарні оцінки і, щоб товариші зі мною дружили». Найбільш нецікавим предметом Наталія вважає фізику, тому що вона вся побудована на конкретних формулах, і, на її думку, мало розвиває уяву.

За допомогою стандартизованого спостереження вдалося визначити вольові якості Олександри. Так, виконуючи якусь серйозну роботу вона проявляє дисциплінованість (учениця відвідує всі заняття), самостійність (однак не вміє відстоювати свою думку, не виявляючи при цьому впертості, якщо не має рації), терпіння, уміє тримати себе у руках у конфліктних ситуаціях, вміє гальмувати вияв почуттів при сильному емоційному збудженні (великій радості), має дуже сильно розвинене прагнення доводити почату справу до кінця, вміє тривалий час слідувати поставленій меті, не втрачаючи енергії у боротьбі із труднощами. Проте у неї слабо розвинене уміння продовжувати діяльність при небажанні нею займатися або при виникненні іншої, більш цікавої , а також уміння виявляти наполегливість при зміні обставин (зміні колективу, умов праці тощо). Дуже розвинена така ознака організованості, як дотримання певного порядку, що сприяє успіху у діяльності (порядок на робочому місці, зошитах, книгах та ін..). Однак не вміє повною мірою розпланувати свої дії та розумно їх чергувати, раціонально розпланувати час з урахуванням обставин; слабо розвинене вміння вносити у свою діяльність певну організацію при зміні обставин. Має дуже розвинені ознаки рішучості і ініціативності.

За допомогою тесту на визначення потреби у досягненнях Олександра написала, що її батьки вважають її працьовитою дитиною і ще в ранньому дитинстві суворо її контролювали.

Поважає, як свою працю, так і працю інших людей. Зацікавлена у користі праці і навіть у звичайній роботі намагається удосконалити деякі її елементи. Основною метою під час будь-якої діяльності ставить досягнення кінцевого результату. Під час довгих трудових зусиль трохи втомлюється.

  1. Спрямованість особистості школяра.

Наталія має досить велике коло інтересів, любить займатися різними справами, і намагається завжди доводить їх до кінця. Особливу увагу приділяє навчанню та танцям, так як відвідує шкільний хореографічний гурток. Також, як і вся сучасна молодь, цікавиться музикою. Не багато читає, крім літератури, яку треба прочитати за шкільною програмою.

Олександра впевнена в собі людина, яка вважає, що успіх в житті залежить перш за все від розрахунку і навіть, якщо вона втратить своє улюблене заняття, то життя для неї не втратить свій сенс.

Мріє у майбутньому стати медиком.

Vі. Інтелектуальні особливості учня.

Тест на визначення потреб у досягненнях довів, що Олександра діяльні люди подобаються більше, ніж емоційні. Її поведінка завжди адекватна ситуації. Досить добра, не жадібна, завжди поділиться всім, що в неї є, через це відносини з ровесниками рівні, дружелюбні. Має високі інтелектуальні здібності, це підтвердило виконання нею спеціальних методик, наприклад, «Виділення сутнісних ознак», з якою дівчина швидко і правильно справилась.

Розвиток мови на досить високому рівні. Словниковий запас великий, добре висловлює свою думку як усно, так і письмово.

До навчання ставиться не лише як до обов’язку, у неї воно викликає і велику цікавість. Більше прагне не заробити гарні оцінки, а отримати високі знання, і це їй вдається.

Може легко зосередитися на чомусь конкретно, швидко переключається на щось інше, не втрачаючи при цьому інтерес до попереднього.

Пам’ять хороша, запам’ятовує достатньо міцно, коли матеріал для неї цікавий, і може відтворити матеріал пройдений достатньо давно.

Мислення розвинене відповідно до свого віку, в предметах та явищах відрізняє основні і другорядні ознаки. Може абстрагуватись від реальних предметів, порівнювати, узагальнювати, робити самостійні висновки. Так, як від мами їй передались математичні здібності, то для розв’язання якоїсь проблеми чи задачі їй не потрібна стороння допомога.

Уява добре розвинена, яку вона використовує при розв’язанні творчих завдань.

До учбової діяльності ставиться досить серйозно і виконує її старанно, так як це потрібно.

Vіі. Індивідуальні особливості учня.

Методика «Хто я?» дозволила визначити самооцінку учениці. Виявилося, що Олександра віддає перевагу соціальній ролі у своєму житті, але баланс між соціальною та персональною ідентичністю незначний. Серед індивідуалізованих характеристик переважає «Я» емоційне («добра, романтична, оптимістична, чутлива, вольова, впевнена, розважлива»). Серед соціальних характеристик переважають соціальні ролі («людина, учениця, математик, спортсменка»), проте значну увагу вона приділяє і сімейним та гендерним ролям («донька, сестра, подруга»). Загалом учениця має позитивне відношення до себе.

Оксана має такі риси характеру як колективізм, чуйність, добросовісність, відповідальність, старанність, часом буває скромною. Наполеглива, досить самостійна учениця, у стосунках із людьми щира і відкрита.. У житті вона оптиміст, оскільки за її словами у неї було більше успіхів, аніж невдач. Вона має силу волі, досить самостійна, достатньо вимоглива до себе.

Навіть якщо вона сильно захоплюється думками про успіх, то в свою чергу вона не забуває про пересторогу. Має більше здібностей, ніж терпіння. Якщо бачить, що шанси не на її користь, то не ризикує. Коли все добре, то її енергія підсилюється. Рівень її вимог до життя такий як у її друзів або навіть більший.

У Олександри найсильніше проявляється флегматичний тип темпераменту, хоча і сангвінічний іноді дає про себе знати. Оскільки в природі найчастіше проявляються змішані типи темпераменту, то Олександра, має флегматично-сангвінічний тип. Для неї характерна: підвищена активність, довготривала працездатність, яка межує з коротко тривалою, бадьорість, підвищений настрій, товариськість, енергійність, терплячість, помірна навіюваність, наполегливість.