Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма педаг.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Частина 4. Школознавство.

1.20. Управління і керівництво школою.

Система та наукові основи управління в Законі України «Про освіту». Навчально-виховний процес і громадсько-політична діяль­ність у закладах освіти. Внутрішкільне керівництво і контроль, планування роботи. Принципи та методи внутрішкільного керівництва, його зміст та форми реалізації, педагогічна рада в школі та громадська рада з народної освіти, їх функції, зміст і форми діяльності,

1.20. Органи державного управління освітою.

Державно-громадське управління освітою. Роль місцевих рад народних депутатів в управлінні освітою. Структура органів народної освіти. Обласні управління народної освіти, міські районні органи, їх функції, завдання, форми діяльності. Інспекту­вання роботи школи.

1.21. Сучасні вимоги до особистості керівника загальноосвітньої школи.

Залежність стилю керівництва від загальної та професійної компетентності керівника, Визначні педагоги України про стиль діяльності керівника школи.

В.О.Сухомлинський — приклад творчого, гуманного керівника школи. Узагальнений тип керівника відроджуваної національної загальноосвітньої школи, його особливості, вимоги до стилю його діяльності.

1.22. Службові обов'язки керівників.

Штатний розклад школи в залежності від кількості класів-комплектів і учнів у них. Обов'язки директорія школи і його заступників. Заступник директора по навчально-виховній роботі і організатор позакласної та позашкільної роботи. Керівництво початковою сільською малокомплектною школою. Колективні органи керівництва школою та методичні об'єднання директорів шкіл.

1.23. Планування роботи школи.

Планування як важлива функція управлінської діяльності керівників школою. Планування роботи школи та її окремих підрозділів. Планування роботи з педагогічними кадрами по підвищенню їх кваліфікації.

Заходи школи по реалізації Законів України «Про мови» і «Про освіту».

1.24. Учитель школи України

Учитель як суб'єкт педагогічної діяльності. Основні групи вимог до учительської професії (світоглядні, професійні, особистісні ). Основні ознаки педагогічної майстерності учителя початкових класів. Права, обов'язки педагогічних працівників в Законі України «Про освіту». Народно-педагогічні уявлення про професію учителя.

1.25. Система підвищення кваліфікації учителів початкових класів.

Особливості методичної роботи з учителями початкових класів. Методичне об'єднання учителів паралельних класів. Школи передового досвіду. Курси перепідготовки. Взаємовідвідування уроків, показові та відкриті заняття, інші форми обміну досвідом як засіб підвищення кваліфікації учителів початкових класів. Атестація учителів початкових класів як форма підвищення кваліфікації.

1.26. Самоосвіта вчителів початкових класів та вихователів груп продовженого дня як засіб підвищення професійної майстерності.

Повсякденна робота учителів початкових класів та виховате­лів груп продовженого дня по підвищенню професійної майстерності, особистісних якостей і вдосконаленню світоглядної позиції. Знайомство з новинами педагогічної думки і педагогічного досві­ду України, творче осмислення і застосування їх в повсякденній діяльності. Самостійна-робота учителя по ознайомленню з педа­гогікою співдружності, національною педагогікою та етнопедагогікою. Наукові основи організації самоосвіти учителя початкових класів і вихователя груп продовженого дня.

1.27. Етика учителя початкових класів.

Педагогічна правд як особлива сфера громадської діяльності учителя початкових класів. Педагогічна мораль як нормативна система. Зміст педагогічної моралі. Функціонування педагогічної моралі. Основні категорії етики (добро і зло, справедливість, обов'язок, честь і гідність, совість, зміст життя, щастя). Педагогічний такт і майстерність учителя.

1.28. Психолого-педагогІчні особливості роботи учителя початкових класів в школах-інтернатах різного профілю і призна­чення.

Класифікація (типологія) шкіл-інтернатів для дітей різних категорій. Специфічні особливості роботи в школі-інтернаті для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без опіки дорослих, в дитбудинках. Інші навчально-виховні заклади інтернатного типу. Інтернати при середніх сільських школах. Особливості роботи учителів початкових класів та вихователів в інтернатах різних типів.

Методико-педагогічні комісії, їх функції та завдання.

1.29. Психолого-педагогІчні основи керівництва навчально-виховною роботою в початкових класах загальноосвітньої школи.

Реалізація основних принципів народної педагогіки в системі учитель—учні—батьки—учні—учитель. Форми роботи учителя по організації дієвої допомоги батьківському комітету, включення в навчально-виховний процес шкільної бібліотеки, первинних організацій добровільних товариств друзів книги, охорони природи, охорони пам'яток історії і культури та Ін. Наукові основи організації діяльності групи продовженого дня. Створення фольклорних, фольклорно-етнографічних ансамблів (пісенних і танцюваль­но-пісенних, народних Ігор і забавлянок та ін.).

1.30. Керівництво навчально-виховною роботою у сільській по­чатковій малокомплектній школі.

Організація методичної роботи в сільській початковій малокомплектній школі. Особливості методичного забезпечення на­вчального процесу. Можливі варіанти розкладу занять в малокомплектній школі різних класів-комплектів. Характерні особливості позакласної навчально-виховної роботи в сільській малокомплектній школі. Організація творчої діяльності дітей у групах продовженого дня.

Особливості методики гурткової роботи в сільській малокомплектній школі.

1.31. Функції, обов'язки та особливості педагогічної діяльності учителя, вихователя в умовах ГПД та школи продовженого дня.

Основні завдання і функції шкіл продовженого дня. Особливості педагогічної діяльності учителя початкових класів, вихователів ГПД д умовах звичайної школи та школи продовженого дня (на відміну від школи-інтернату). Функції, права та обов'язки учителя, вихователя в умовах школи та групи продовженого дня. Положення про школу з продовженим днем.

1.32. Внутрішкільний аналіз навчально-виховного процесу та його інспектування.

Основні принципи організації дієвого внутрішкільного контролю. Форми І методи контролю. Нові функції шкільної Інспек­ції. Традиційні види контролю за навчально-виховною та методичною роботою школи, діяльністю учителів по підвищенню рівня педагогічної культури сім'ї учнів.

1.33. Видатні педагоги про початкову освіту.

Вклад К. Д. Ушинського в розвиток ідей початкової школи, проблем дидактики, педагогіки як науки про виховання, І педагогіки як мистецтва. Боротьба за національну культуру і школу на рідній мові. Педагогічні ідеї Т. Г. Шевченка, Т. Г. Лубенця,

С. Васильченка, І. Я. Франка, Б. Д. Грінченка та народно-педагогічна основа їх поглядів на розвиток, формування, виховання і освіту учнівської молоді. Сучасні педагоги-новатори шкіл України.

1.34. Наукова організація педагогічної праці учителя початкових класів.

Особливості наукової організації педагогічної праці учителя початкових класів. Бюджет часу. Вибір головного. Осмислення послідовності педагогічних ідей (підготовка до уроків, перевірка домашніх завдань, самоосвіта, організація дозвілля, раціональне використання вільного часу, і т. д.). Вдосконалення власної ИОПП кожним учителем початкових класів загальноосвітньої школи.

1.35. Проблеми вивчення, узагальнення і впровадження в практику педагогічного досвіду. Основна документація передового досвіду. Види вивчення і узагальнення, сталі та нетрадиційні форми поширення педагогічного досвіду. Українська картотека передового досвіду. Роль методкабінетів у вивченні, поширенні і впровадженні досвіду. Залучення учительських кадрів до педагогічно­го пошуку.