Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Визначте поняття «професійна етика». Як вона проявляється у процесі супервізії?

Професійна етика — система конкретизованих моральних норм і принципів з врахуванням особливостей тої чи іншої професійної діяльності людей

Консультант, як і інші професіонали, несе етичну відповідальність і має зобов'язання. Насамперед, він відповідальний перед клієнтом. Однак клієнт і консультант знаходяться не у вакуумі, а в системі різноманітних відносин, тому консультант відповідальний і перед членами родини клієнта, перед організацією, у якій працює, взагалі перед громадськістю і, нарешті, перед своєю професією. Така відповідальність і обумовлює особливу важливість етичних принципів у психологічному консультуванні і психотерапії. Ось чому у всіх країнах створюються кодекси професійної етики, що регламентують професійну діяльність психотерапевта і консультанта-психолога.

Консультант зобов'язаний правильно оцінювати рівень і межі своєї професійної компетентності. Він не повинен запевняти клієнта в допомозі, у разі якщо він не в змозі цього зробити. В консультуванні неприпустиме застосування недостатньо освоєних діагностичних і терапевтичних процедур.

Основне джерело етичних дилем у консультуванні — питання конфіденційності. Воно являє собою лакмусовий папірець міри відповідальності консультанта перед клієнтом. Консультування неможливе, якщо клієнт не буде довіряти консультантові. Питання конфіденційності варто обговорити під час першої зустрічі з клієнтом.

Консультант, забезпечуючи таємність, повинен ознайомити клієнта з обставинами, при яких професійна таємниця не дотримується. Конфіденційність не можна звести в абсолютний принцип. Найчастіше доводиться говорити про її границі.сформулював сім основних правил, наслідуючи які можна встановити такі границі:

1. Зобов'язання дотримуватися конфіденційності не абсолютне, а відносне, оскільки існують визначені умови, здатні змінити таке зобов'язання.

2. Конфіденційність залежить від характеру представлених клієнтом відомостей, проте довірливість клієнта незрівнянно сильніше зв'язує консультанта, ніж "таємність" подій, про які повідомляє клієнт.

3. Матеріали консультативних зустрічей, що не можуть заподіяти шкоди інтересам клієнта, не підпадають під правила конфіденційності.

6. Конфіденційність обмежена правом консультанта на збереження власного достоїнства і безпеки своєї особистості.

7. Конфіденційність обмежена правами третіх осіб і громадськості.

Інший важливий етичний принцип, що обговорюється настільки ж часто, як і конфіденційність, — це заборона на подвійні відносини. Недоцільне консультування родичів, друзів, співробітників, студентів, що навчаються у консультанта; неприпустимі сексуальні контакти з клієнтами. Така заборона цілком зрозуміла, оскільки консультування дає фахівцеві переважне положення і виникає загроза, що при особистих відносинах ця перевага може використовуватися з метою експлуатації.

  1. Що необхідно для успішного здійснення першої консультативної бесіди? Які завдання вирішуються на початковому етапі консультування? Які помилки найчастіше трапляються у роботі психологів-початківців?

Консультативна бесіда є основним методом роботи психолога-консультанта. Успішність її проведення залежить від багатьох факторів: професійності психолога, рівня його теоретичних знань і практичних навичок, бажань і готовності самого клієнта прийняти психологічну допомогу і навіть від умов взаємодії "консультант — клієнт".

Зрозуміло, кожен психолог індивідуально будує консультативну бесіду. Разом з тим виділимо деякі правила того, як не можна вести бесіду.

1. Консультативна бесіда — це не "театр одного актора": бесіду не варто перетворювати на усне опитування клієнта й у той же час вона не повинна "виливатися в монолог клієнта" і т.д. Консультативна бесіда — це насамперед природний діалог, у якому "психолог виступає режисером". 2. Консультативна бесіда — це не "вечір запитань і відповідей". Необхідно уникати частого використання запитань, зокрема, прямих провокаційних чи оціночних типу: "Навіщо ви це сказали? Ви, звичайно, більше так не зробите? Чи є ви нещасливі?" Не потрібно ставити клієнту додаткові запитання про ті сторони життя чи проблеми, до яких він особливо чутливий. 3. Консультативна бесіда — це не "диспут-клуб", тому небажано сперечатися з клієнтом, спростовувати його твердження (це не означає, звичайно, що психолог зобов"язаний в усьому погоджуватися, наприклад, поділяти омани й упередження, але й активно протидіяти їм — непрофесійно). 4. Консультативна бесіда — це "не час і не місце" для загравань із клієнтом: не потрібно хвалити клієнта чи підтримувати надію безпідставно, давати пусті обіцянки, підтримувати клієнта в його нападах на інших [4;

Завдання психолога на першому етапі:

-підтримка мотивації клієнта до спільної роботи

-роз`яснення справжніх можливостей психологічної допомоги й корекція нереалістичних очікувань

-висловлення готовності зрозуміти,прийняти клієнта й надати йому можливу психологічну допомогу

-пробна постановка мети психологічної допомоги та визначення орієнтовних періодів та результатів роботи

-самоаналіз,за необхідністю,власних ускладнень

Детальніше про помилки:

1. Коли не спрацьовує метафора. Приклад: Консультант: У одного з моїх клієнтів була схожа проблема. Клієнт: Причому тут інші люди. Консультант: Ну так от він вийшов з положення у такий спосіб. Клієнт (роздратовано перебиває) : Та що мені як хтось якось вирішує свої проблеми. У мене є моя проблема і давайте займатися мною. Консультант:..., метафоротерапия, така популярна в консультативній практиці, особливо у початкуючих психологів, може не працювати, просто не приймаючись клієнтом.

3.Автоматизм професійних навичок (зниження сензитивності як наслідок емоційного вигоряння). Всі початківці психологи-консультанти, особливо провідні приватну практику, мріють про потік клієнтів, готові до 8-10 консультацій в день, не уявляючи, що кількість робочих годин якісно підвищує рівень емоційно-психологічного вигоряння, і, як наслідок, притупляє емпатію, переводить процес активного слухання в мовній автоматизм, на рівень слів-паразитів, що рано чи пізно відстежується клієнтом, зводячи нанівець сформовані консультативні та терапевтичні відносини.

4 Порушення принципу нейтральності (сімейної психотерапії)Принцип нейтральності стверджує: ефективна психологічна допомога сім'ї вимагає збереження психотерапевтом нейтральній позиції. Він одно співчуває всім членам сім'ї, не приєднується внутрішньо ні до кого і забезпечує всім членам сім'ї рівні можливості говорити і бути почутим і зрозумілим. Цей принцип дотримуватися непросто.

6. Страх мовчання клієнта. У початківців консультантів, які не вміють чинності характерологических рис або професійних міркувань, "витримувати паузу", саме перші хвилини очікування розповіді або запиту клієнта є найбільш важкою моментом, що переживається ціла гама фантазій по відношенню до клієнта: - клієнт немотивирован і сам не знає, чого хоче.