Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Назвіть сфери практичного використання технологій гуманістичного напрямку у психологічному консультуванні. У чому переваги технічного арсеналу цього напрямку?

Прихильників гуманістичних теорій особистості насамперед цікавить те, як людина сприймає, розуміє і пояснює реальні події у своєму житті. Вони описують феноменологію особистості, а не шукають їй пояснення; тому теорії даного типу іноді називають феноменологічними. Описи особистості і подій у її житті тут в основному зосереджені на дійсному життєвому досвіді, а не на минулому або майбутньому, подаються в термінах типу “сенс життя”, “цінності”, “життєві цілі” тощо.

Найбільш відомими представниками цього підходу до особистості є американські психологи А. Маслоу і К. Роджерс. Концепцію А. Маслоу ми спеціально розглянемо далі, а зараз коротко зупинимося тільки на характеристиці теорії К. Роджерса.

Основна потреба людини, відповідно до гуманістичних теорій особистості - це самоактуалізація, прагнення до самовдосконалення і самовираження. Визнання головної ролі самоактуалізації об'єднує всіх представників даного теоретичного напрямку у вивченні психології особистості, незважаючи на значні розбіжності в погляда

Основна суть підходу полягає в тому, що кожна людина володіє величезними резервами саморозуміння, прагнення до самоактуалізації як основного мотивуючого стимулу. Конфлікт між самоактуалізацією та Я-концепцією, що заважає адекватному засвоєнню досвіду, призводить до появи особистісних проблем та поведінкових порушень Позиція клі-єнта передбачає процес становлення особистості і регулювання власного життя.Позитивні зміни можливі лише тоді, коли створюється відповід-ний клімат з певними психологічними установками. Великого зна­чення надавалося тенденції актуалізації як основному мотиваційно­му внутрішньому імпульсу. Психологічні труднощі з’являються саме в результаті блокування прагнення до самоактуалізації, що призво­дить до конфлікту захисних сил та тенденцій росту У процесі консультування важливо орієнтуватись на суб’єктив­ний досвід і його переживання.Практика особистісно-центрованого консультування, перш за все, передбачає:

  • узгодження цілей консультанта і клієнта;

  • відкритість переживань;

  • концентрованість на емоційних аспектах стосунків;

  1. Зробіть аналіз ігрових ситуацій і сценарних рішень у практиці використання транзактного аналізу. Чому люди вдаються до психологічних ігор? життєвих сценаріїв

Неусвідомлюваний план життя отримав назву життєвого сценарію.

Сценарій дорівнює сценарним заборонам плюс сценарним приписами і рішень, які приймає по їх приводу дитина. Приписи повідомляють дитині, що він повинен робити, заборони - від чого він повинен утриматися. Виконання приписів винагороджується, порушення заборон карається. Ця «сімейна програма модифікації поведінки» допомагає батькам контролювати дії своїх дітей.

Заборони + Приписи → Рішення = Сценарій .Відповідно, виходячи зі сценарію, людина вибирає ігри, в які буде грати

психологічних ігор Слабкість → Пастка → Відповідь → Удар → Розплата → Винагорода. У ТА грою називається послідовність дій, часто завчених, на перший погляд очевидних, але з прихованою мотивацією. Два найважливіших ознаки гри: - Приховані мотиви Наявність виграшу

Головне, що відрізняє гри від інших видів людської діяльності, - це не брехливість емоцій, а те, що їх прояв підкоряється правилам.

Хейзінга пише, що у кожної гри свої правила, варто порушити правила, і вся будівля гри одразу ж руйнується. Свисток спортивного судді.

Антитези - зовнішнє звільнення від гри. Цим звільненням є уникнення брехні.

Трансактний аналіз - це теорія особистості, концепція соціальної взаємодії і аналітичне керівництво для консультування. Ерік Берн -засновник трансактного аналізу. Основні положення та поняття теорії ТА розкриті в основних працях: ”Трансактний аналіз у психотерапії”, “Ігри, в які грають дорослі”, “Принципи групової терапії” тощо. У практиці консультування використовуються такі положення:

  • позиція “о’кей” є висхідною життєвою позицією. Відзначається вплив ранніх періодів життя на зміну позицій особистості;

  • Ego-стани як моделі переживань, мислення і поведінки. Мотива­ція формується під впливом стимулу визнання і структурного го­лоду;

Окрім того, людям важко відмовитись від ілюзій (автономії чи самостійності). Ілюзії - це свого роду контомі-ноції, які заважають аналізувати ситуацію “тут і тепер”.Практика трансактного аналізу - це допомога клієнту здобути життєву позицію “я о’кей - ти о’кей”. Основні завдання: відчути себе краще або “зробити успіхи”; “досягнення одужання” або “оду-жання”. Основні способи досягнення мети - отримання автономії або формування інтегрованого Дорослого.

  • ТА-консультант діє як викладач, тренер, творча людина, включе-на в процес. Перед початком аналізу укладається контракт, який в ході консультування може змінюватись. Цілі контракту можуть сто­суватись фізіологічних змін, зменшення вираження психічних станів, певних змін у поведінці, роботи на протязі певного часу, складання іспитів тощо.Консультант намагається навчити клієнта вільно використовува-ти всі Ego-стани, ухвалюючи відповідальні рішення з позицій “До­рослого”; допомагає усвідомити переваги життя без гри, розуміти свій внутрішній світ, безпосередньо висловлювати свої почуття і бути здатним розділити близькість з іншими людьми.