Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчі завдання ДЕК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать
  1. Які психологічні запити є найбільш актуальними у сімейному консультуванні? Аргументуйте своє ставлення до ситуації розлучення та обґрунтуйте вибір психологічних технологій для роботи з сім'ями.

Основні питання, пов'язані з проведенням такого консультування, можна розділити на наступні підгрупи:

1. Взаємини клієнта з його майбутнім чоловіком.

2. Взаємини між подружжям у вже сформованої родині.

3. Стосунки подружжя з їх власними батьками і батьками іншого чоловіка.

4. Взаємини батьків і дітей в одній і тій же родині. У кожному з загальних випадків, відповідних виділеним підгрупах питань, можна виділити декілька приватних питань, які, у свою чергу, можуть включати в себе як ділові та особисті взаємини в сім'ї, а також взаємовідносини між конкретними особами в родині.

Труднощі і недоліки роботи з подружжям

1. Насамперед, вести прийом, в якому беруть участь двоє клієнтів, а не один, зазвичай важче, особливо на перших етапах консультативної процесу, оскільки присутність другого члена пари так чи інакше позначається на ході бесіди. Подружжя можуть перебивати один одного, вступати в переговори і сперечатися, прагнучи що-то пояснити або довести насамперед один одному, а не консультанта, виступати в коаліції проти консультанта і т.д.

2. Робота з двома чоловіками, хоча і є більш ефективною, найчастіше носить менш глибокий, поверхневий характер. У цьому випадку рідше зачіпаються серйозні особисті проблеми, які лежать в основі тих чи інших подружніх розбіжностей.

3. Робота з подружжям в якомусь сенсі більш вразлива. Небажання одного з них рухатися далі, характерологические особливості одного з партнерів, що перешкоджають більш поглибленої роботі, можуть серйозно перешкодити консультування. З одним чоловіком легше працювати, ніж з двома, під одного простіше підлаштуватися, вибравши той темп роботи, який більшою мірою відповідає клієнту.

Конфлікт - активні взаимонаправленные дії кожної з сторін для реалізації своїх цілей, пофарбовані сильними емоційними переживаннями. Для попередження повторних конфліктів в родині необхідно запропонувати обом подружжям вирішувати їх разом, керуючись такими правилами, значно знижують ступінь розходження думок і попереджувальними виникнення конфліктів:

Етапи налагодження відносин партнерів у сімейному консультуванні

1. Насамперед, клієнтові необхідно припинити будь-які негативні витівки і випади проти партнера, які, на жаль, надзвичайно часто зустрічаються в подібних ситуаціях. У числі таких негативних проявів - стеження за партнером, перевірочні дзвінки, спроби зустрітися і поговорити

2. Зняття негативних моментів у взаємодії з партнером - лише перший крок. Наступний етап - налагодження відносин хоча б на якому-те, нехай на перших порах чисто "дипломатичному", рівні. Так, клієнту, замість холодних і уїдливих зауважень, слід постаратися бути максимально доброзичливим і привітним. Тільки

3. Звичайно, для того щоб інший повернувся або порвав нові відносини, клієнт повинен насамперед набратися терпіння.