Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ta_vidpovidi_dlya_modulya_2биохимия.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
254.05 Кб
Скачать
  1. Продовольча безпека та критерії її оцінки.

Продовольча безпека - соціально-економічний та екологічний стан в державі при якому всі її громадяни стабільно та гарантовано забезпечені продуктами харчування в необхідній кількості, асортименті та відповідної якості. Критерії продовольчої безпеки - граничне (порогове) значення індикатора, що є межею, поза якою продовольча ситуація у країні (регіоні) вважається небезпечною. Можна виділити основні оціночні критерії її рівня, якими є наступні: - критерій продовольчої незалежності; - критерій достатності продовольчого споживання (енергетична цінність добового душового раціону харчування має бути не нижчою за 2,5 тис. ккал); - критерій доступності продовольчого споживання (витрати на продовольчі потреби мають не перевищувати 60 % сімейного бюджету). Згідно світової практики, саме два останніх критерії - достатності й доступності продовольчого споживання вважаються основними пороговими критеріями при оцінці продовольчої ситуації, що розкривають сутність поняття "продовольча безпека" в сучасному поляризованому світі: для бідної країни -це забезпечення раціону виживання, на який витрачається значна частина особистого доходу; для багатої - задоволення різноманітних продовольчих споживчих уподобань за відносно (порівняно з розмірами доходу) малих витрат. Критерієм продовольчої незалежності країни є частка продовольчого імпорту в загальному обсязі продовольчого споживання. Аналогічне значення належить питомій вазі продукції вітчизняного виробництва в забезпеченні галузей АПК основними виробничими ресурсами. Критерієм достатності продовольчого споживання є відношення фактичного рівня душового споживання основних продуктів харчування до науково обґрунтованих (медично рекомендованих) норм здорового харчування. Критерієм доступності продовольчого споживання є відношення вартості річного душового набору продуктів харчування, що відповідає науково обґрунтованим (медично рекомендованим) нормам здорового харчування, до річного душового доходу

  1. Що таке основний обмін, як його визначають і від чого він залежить?

Основний обмін - це мінімальна величина енергії, яка необхідна для підтримання життя організму, який знаходиться в стані спокою. Основний обмін визначається спеціальним дослідженням у стані м'язового та нервового спокою за комфортної температури повітря (через 14-16 годин після прийому їжі, лежачи, при 20° С) або за спеціальними формулами та таблицями.

Основний обмін залежить від віку, статі, росту, маси тіла, умов проживання та індивідуальних особливостей.

Основний обмін збільшується при: збільшенні мускулатури; підвищенні температури тіла; зростанні функцій щитоподібної залози; секреції адреналіну. Основний обмін зменшується при: старінні організму; накопиченні жиру;

ослабленні функцій щитоподібної залози; недоїданні та виснаженні організму.

Специфічно-динамічна дія їжі (СДД) - витрати енергії на процеси перетравлення та засвоєння їжі і залежать від нутрієнтного складу їжі.Білки, жири і вуглеводи мають неоднакову здатність стимулювати основний обмін організму, його інтенсивність. Найбільших витрат енергії потребують білки, менших - вуглеводи та жири. Енергія на трудову діяльність - затрати енергії на виконання фізичної та розумової праці і залежить від її інтенсивності.

Коефіцієнт фізичної активності (КФА- відношення загальних енерговитрат при певному рівні фізичної активності до величини основного обміну.