Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ta_vidpovidi_dlya_modulya_2биохимия.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
254.05 Кб
Скачать
  1. Поняття про раціональне харчування, його закони.

«Раціональним називається харчування, що найкраще задовольняє потребу організму в енергії і есенціальннх (незамінних) життєво важ­ливих речовинах, причому в даних, конкретних умовах його життєдія­льності». Раціональним вважається харчування, якщо відповідає його 7 за­конам.

1.Закон кількісної і якісної повноцінності харчування – енергетична цінність , кількісний і якісний склад раціону повинен відповідати енерговитратам організму і забезпечувати його пластичні та фізіологічні фнкції.

2.Закон збалансованості – харчовий раціон повинен бути збалансованим за вмістом нутрієнтів.

3.Закон адекватності – нутрієнтний склад та властивості їжі повинні відповідати індивідуальним потребам і можливостям організму.

4.Закон правильного режиму – їжа повинна надходити в організм у певний час та раціонально розподілятися по окремих прийомах.

5.Закон естетичного задоволення – їжа повинна бути приємною, смачною, із властивим їй ароматом і вживатися в естетичних умовах.

6.Закон бузпеки харчування – їа повинна бути нешкідливою щодо наявності в ній токсичних речовин та токсичнох мікроорганізмів.

7.Закон профілактичної спрямованості харчування – їжа повинна запобігати захворюванням та підвищувати імунологічний статус організму.

  1. Забруднення продовольчої сировини та продуктів харчування гормональними препаратами.

Для стимулювання м'ясної і молочної продуктивності худоби, несучості птиці використовують гормональні препарати та їхні аналоги. Найчастіше застосовують статеві гормони, їхні синтетичні аналоги й анаболічні стероїди: естрадіол, тестостерон, прогестерон, треноболонацетат, ацетат мегестролу, ралгро (зеранол), антитеріоїдні. До препаратів, які гальмують функцію щитоподібної залози, належать бетазин, АХК (амоній хлорно-кислий), МХК (магній хлорно-кислий), білкові гормони та їхні індуктори: гормони росту, інсулін, пролактин, анаболін, субстрактні індикатори (біогенні аміни, амінокислоти). До фітогормонів належать фітоестрогени, гіберелін, а також комплекси гормональних препаратів. Препаратитваринам, яких відгодовують на м'ясо, дають з кормом, ін'єктують або імплантують. За рахунок пролонгованої форми або імплантації препарати тривалий час містяться в організмі тварин. У разі порушення термінів застосування препаратів, а також витримки тварин для виділення з організму стимулятора препарати залишаються в м'ясних продуктах. Крім того, солі хлорної кислоти (АХК, МХК) після виділення з організму тварин з калом мігрують із ґрунту в рослини, довго зберігаються в них і знову потрапляють в організм тварини чи людини з рослинними продуктами або м'ясом.

Залишкові кількості гормональних препаратів у м'ясі можуть істотно порушувати гормональні процеси, спричиняти тяжкі хвороби. Встановлено, що серед стероїдів найнебезпечніші для здоров'я людини залишкові кількості синтетичних естрогенів.

Використання гормональних препаратів та інших біокаталізаторів потребує додаткових гігієнічних досліджень щодо їхньої токсикології, накопичення у клітинах і тканинах організму.

Об'єднаним комітетом експертів ФАО/ВООЗ із харчових добавок і кон-тамінантів не встановлено максимально допустимих рівнів залишків трьох стимуляторів росту: естрадіолу-178, прогестерону і тестостерону. Вважають, що використання цих препаратів як стимуляторів росту не є небезпечним для здоров'я людини за дотримання встановленої практики тваринництва. Для інших видів встановлено граничні рівні залишків.