Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ta_vidpovidi_dlya_modulya_2биохимия.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
254.05 Кб
Скачать
  1. Забруднення продовольчої сировини та продуктів харчування токсичними елементами: свинець, ртуть, кадмій, мишяк, алюміній, мідь,олово, хром.

Серед токсичних елементів найбільш загрозливі для здоров'я людей є чотири: свинець, кадмій, миш'як та ртуть. Ці токсичні елементи здатні накопичуватися в організмі людини і викликати захворювання, які проявляються поступово, без яскраво виражених симптомів. Вони відрізняються високою біологічною активністю, олігодинамічною дією, кумулятивними властивостями, наявністю специфічних, в тому числі віддалених, ефектів на організм. Мінімальний рівень свинцю в крові, який свідчить про підвищений рівень його споживання з їжею, 25 мкг/100 мл. Основне джерело свинцю — це вихлопні гази автотранспорту, який працює на етильованому бензині, а також промислові відходи. За нашими даними вміст свинцю в сечі дорослих молодих людей значно коливається (від 2,07 до 57,5 мкг/л), що пов'язано, імовірно, із контактом окремих професійних груп, наприклад водіїв, із сполуками свинцю. Найбільша кількість ртуті накопичується в морській рибі .Але рівень її в різних видах риб коливається від 0,02 до 1,0 мг/кг. Максимальну кількість цього токсичного елемента (0,5—1,0 мг/кг) накопичують хижі риби (баракуда, скати, акула колюча, анчоус атлантичний), що зумовлено умовами їх харчування. Відомо також, що прояви ртутної інтоксикації найчастіше реєструються у моряків торгівельного флоту та членів їх сімей.

Донедавна алюміній вважався елементом мало токсичним, тому широко використовувався для очистки питної води, для виробництва кухонного та столового посуду, в харчовій промисловості, в громадському харчуванні та у виробництві лікарських засобів. З кінця 1970-х — на початку 1980-х років з'явилися свідчення про накопичення його в нейрофібрилярних компонентах нейронів головного мозку.

  1. Забруднення продовольчої сировини та продуктів харчування пестицидами.

Пестициди – це хімічні речовини, які використовуються для захисту рослин і тварин від шкідливих організмів. Їх широко застосовують в сільському господарстві для зменшення втрат урожаю та підвищення якості продукції. Пестициди поділяють на: Гербіциди – речовини, призначені для знищення бур’янів; Альгіциди – для знищення водоростей та іншої водяної рослинності; Інсектициди – для знищення комах; Фунгіциди – для знищення грибів – збудників хвороб;Бактерициди – для знищення бактерій – збудників хвороб; Акарициди – для знищення кліщів; Зооциди – для знищення гризунів; Овіциди - для знищення яєць комах; Ларвіциди - для знищення личинок комах і кліщів; Нематоциди - для знищення нематод; Родентициди - для знищення мишей, пацюків та інших гризунів; Авіциди - для боротьби зі шкідливими птахами; Репеленти – для відлякування комах; Дефоліанти і десиканти - для знищення листя, а також кущів і дерев; Регулятори росту – засоби для стимуляції і пригнічення росту. Залишкова кількість пестицидів у харчових продуктах, кормах, ґрунті, воді - активна частка пестицидного препарату, його похідні, а також неминучі хімічні домішки у пестицидному препараті, які мають біологічну активність і можуть шкідливо діяти на організм.Хлорорганічні пестициди найбільше використовуються у сільському господарстві для боротьби зі шкідниками зернових, зернобобових, плодових дерев, виноградників. Однак ці пестициди дуже добре акумулюють, тому тривале продуктів харчування, які містять їх, є дуже небезпечним.