Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
послуги фізичної культури і спорту.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
120.6 Кб
Скачать

63. Визначте поняття “франшиза”. На чому грунтується система франчайзингу в туристичній сфері?

Франшиза право на створення комерційного підприємства і на торгівлю товарами головної фірми.

У туристичній сфері система франчайзингу ґрунтується на укладенні двостороннього договору, який передавання прав і привілею на збут послуг, що охороняються торговельною маркою або надаються на основі технологій франшизодавача. Наприклад, у системі готельного господарства франшиза передбачає: використання франшизоотримувачем торговельної марки франічодавача як засобу рекламування певного виду прслуг; застосування технології і стандарту обслуговування франшизодавача в готелі, що отримав франшизу; застосування розроблених франшизодавачем методів і систем управління готелем, у т. ч. й у веденні бухгалтерської звітності; застосування розроблених франшизодавачем методів підготовки персоналу; використання його системи резервування; включення франшизоотримувача в загальну систему рекламування та маркетингу франшизодавача.

64. Дайте характеристику компенсаційної форми страхового обслуговування туристів.

Компенсаційна форма страхового обслуговування туристів. Вона передбачає оплату безпосередньо турис­том усіх медичних витрат, відшкодування яких відбува­ється лише після повернення на батьківщину. Це поро­джує незручності, оскільки змушує його мати при собі значний грошовий запас. Компенсаційна програма страху­вання багажу передбачає страховий ліміт приблизно 2 тис. доларів. Їх виплачують після пред'явлення документів, котрі підтверджують утрату чи пошкодження багажу під час зберігання або транспортування. Це найрозповсюдженіший вид страхування (тариф страхування багажу стано­вить приблизно 50 центів на день).

65. Дайте характеристику сервісної форми страхового обслуговування туристів.

Сервісна форма страхового обслуговування турис­тів. Основними напрямами її є страхування медичних витрат; забезпечення правової підтримки туристів у разі адміністративних або цивільних порушень, відшкодуван­ня цивільної відповідальності за нанесення ними у резуль­таті ненавмисних дій шкоди майну третіх осіб; страхуван­ня від нещасних випадків.

66. Наведіть визначення поняття “страховий поліс”. Які складові цього документу?

Обов'язковим документом під час туристичної поїздки є страховий поліс.

Страховий поліс свідоцтво (документ), видане страховим товариством (страхувальником) застрахованій особі (страховику).

Як документ, що гарантує оплату необхідного медично­го обслуговування при настанні страхового випадку, стра­ховий поліс обов'язково містить номер телефону фірми-партнера, за яким можна звернутися по допомогу, інфор­мацію про страхувальника, страховика, умови, вартості страховки і звільнення від зобов'язань (відповідальності) компанії за форс-мажорних обставин — обставин непереборної си­ли, які унеможливили виконання угоди.

67. Що таке віза? Які вимоги до отримання візи?

Віза відмітка у закордонному пас­порті чи документі, що його заміняє, про дозвіл його власнику п'їздити на територію певної держави, перебувати в ній, проїзди-іи через неї, вибувати за її межі.

Багато країн (Бахрейн, Єгипет, Кенія, Ліван, Мальта, Непал, Об'єднані Арабські Емірати і Туреччина), для яких туристична індустрія є одним із основних джерел бюджетних надходжень, видають візи при прибутті туристів на їх територію. Однак часто для отримання візи необхідно пройти обов'язкові процедури у консульських установах, чому туристам допомагають туристичні організації, з якими вони вступають у договірні відносини.

Залежно від цілей поїздки особи можуть отримати туристичні візи, візи за приватним запрошенням або візи за діловим запрошенням.

Візи за приватними і діловими запрошеннями оформляють у консульстві країни. Оформлення туристичних віз відбувається на підставі виклику зарубіжної фірми на певну кількість туристів за списком, заявленим раніше туристичним агентством. Після розгляду списку консульство видає опальну для всієї групи візу або візу, призначену для окремих туристів. За цей вид послуг утримують консультський збір у розмірі 10—60 доларів США. Під час оформлення документів туристична фірма повинна поінформувати туристів про вимоги прикордонних і митних служб.