Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
послуги фізичної культури і спорту.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
120.6 Кб
Скачать

55. Що таке туроператорська фірма? Наведіть особливості її функціонування. Туристичні корпорації.

Туроператорська фірма туристична оптова фірма, що діє як посередник між підприємствами туристичної індустрії і турагент­ствами.

Діяльність таких структур зо­середжена здебільшого на організації інклюзив-турів і ре­алізації їх від свого імені через турагентства або безпосе­редньо клієнтам.

У процесі організації турів туроператор встановлює зв'язки з готельним господарством, закладами громадсько­го харчування, транспортними підприємствами, а також за­лежно від особливостей туру — з культурно-освітніми уста­новами й екскурсійними бюро. При цьому туроператорська фірма діє як оптовий покупець. Часто туроператори оренду­ють на основі довгострокових контрактів готелі й інші засо­би розміщення, літаки, автобуси, забезпечуючи їх макси­мальне завантаження, одержуючи від виробника туристич­них послуг значні знижки. У процесі розрахунку вартості інклюзив-турів туроператор враховує вартість туристичних послуг на основі власних витрат на утримання апарату фір­ми, рекламну, комісійну винагороду турагенту і запланова­ний прибуток. Однак загальна вартість інклюзив-туру для окремого туриста є дешевшою, ніж індивідуальна поїздка з аналогічним комплексом та якісним рівнем послуг.

За профілем діяльності туроператорські фірми поділя­ють на такі, що організовують тури з використанням: спе­ціально орендованих (чартерних) літаків; автобусних екскурсій; заліз­ничних екскурсій; морських круїзів; подорожей у будь-яку країну.

Туристичні корпорації В 56 вопросе.

56. Дайте визначення поняття “туристичні корпорації”. Охарактеризуйте їх діяльность.

Туристичні корпорації об'єднання задля спільної діяльності причетних до надання туристичних послуг підприємств у самостійну господарську одиницю.

Внаслідок монополізації ринку послуг туристичні корпорації перетворилися на могутні міжгалузеві виробничо-господарські комплекси, що охоплюють підприємства різ­них галузей промисловості та обслуговують туристичний бізнес, транспортні, банківські, страхові й інші компанії. Вони реалізують тури через мережу туроператорів і турагентств у різних країнах. Об'єднання капіталів, організаційних зусиль сприяє оснащенню їх найсучаснішими автоматизованими системами управління і зв'язку, що є передумовою оперативного вивчення і задоволення потреб та інтересів туристів. Найрозвинутіші туристичні корпорації діють у країнах з ефективною економікою. Наприклад, у Франції 13 найбільших туристичних корпорацій реалізують 50% турів, у Німеччині 3 найбільші туристичні корпорації («ТUI», «Nekkerman» і «ІТS»)охоплюють 70% ринку туристичних послуг.

57. Сутність діяльності готельних комплексів.

Останнім часом готельні комплекси значно активізували свою діяльність у туристич­ній сфері, надаючи туристам не тільки послуги щодо їх розміщення, але і багато інших (харчування в ресторані при готелі, надання конференційних залів, придбання транспортних квитків, виклик таксі, екскурсійне обслуговування, організація розваг, торгівля сувенірами та іншими товарами).

Найбільші готельні комплекси об'єднуються через авто­матизовані системи управління і розподілу готельного фон­ду у т. зв. ланцюги, що дає змогу швидко і точно враховува­ти кожну індивідуальну угоду, з мінімальними витратами часу резервувати місця у готелях, на транспорті, оператив­но видавати всю розрахункову документацію і здійснювати платежі.