Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
послуги фізичної культури і спорту.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
120.6 Кб
Скачать

58. Від чого залежить ефективність надання туристичних послуг?

Ефективність надання туристичних послуг залежить від того, наскільки точною за способами подавання (виражальними засобами) i своєчасною є реклама туристичних зон i туристичних програм, чим займаються насамперед туроператори, публікуючи оголошення в друкованих виданнях. Здебільшого рекламні оголошення, інформуючи про зміст i характерні особливості послуг, акцентують увагу потенційного споживача на вихідних для нього цінах.

Важливим чинником ефективної діяльності у туристичній сфері є просування туристичних послуг на ринок. Як відомо, з цією метою використовуються не тільки пряма рек­лама, яка наближуе послугу до безпосередніх споживачів, а й інструменти паблік рілейшнз, завдяки яким у середовищі функціонування фірми утверджується думка про неї як про стабільного, надійного партнера, здатного задовольнити потреби різних соціальних категорій клієнтів.

59. Охарактеризуйте договірні взаємовідносини туриста і туристичної фірми.

Договірні взаємовідносини туриста і туристичної фір­ми складаються як відносини покупця-замовника і продавця-виконавця. Вони починаються переважно зі звер­нення клієнта в туристичне агентство за інформацією про послуги, які воно реалізує. Перед вступом у ці відносини кожен суб'єкт повинен автономно подолати певний шлях (клієнт — з'ясувати, осмислити свою потребу, фірма — створити ділову основу для взаємодії з потенційним клієн­том, тобто підготувати послугу: відпрацювати туристич­ний маршрут).

Особливість договірних відносин туристичної фірми з клієнтом — це специфічний характер «продукту», який є предметом договору. Загалом, укладаючи договір з турис­тичною фірмою, клієнт розраховує на отримання необхід­ного йому набору послуг відповідної якості. Туристична фірма при цьому надає йому, як правило, ще не самі по­слуги, а права (гарантії) їх отримання в обумовлений дого­вором час, у певному місці. Безпосередньо цю роботу вико­нують інші фірми, які не мають із ним прямих договірних відносин, а діють на договірних відносинах із туристичною фірмою, яка взяла на себе зобов’язання перед туристом. За такої ситуації турист здобуває гарантії отримання необхідних йому послуг, сукупність яких відображається в путівці. Ці гарантії є кінцевим продуктом діяльності туристичної фірми і, відповідно, предметом договору.

Якщо клієнт зацікавлений в індивідуальному туризмі, він може доручити турагенту підготувати йому програму подорожі та повідомити вартість окремих видів або комплексу послуг. Одночасно він заповнює анкету із зазначенням маршруту подорожі, кількості днів перебування, класу обслуговування та ін.

Через певний термін туристичне агентство направляє йому програму подорожі, зазначивши її ціну. Якщо клієнт погоджуеться з програмою i ціною подорожі, він вносить туристичному агентству аванс (депозит) у cумi, яка становить приблизно 5% ціни послуги. Після отримання авансу турагентство зв'язується з транспортними, готельними та іншими туристичними організаціями для отримання від них підтвердження про можливість надати необхідної клієнту послуги.

Зацікавленим у груповій подорожі за інклюзив-туром клієнтам туристичне агентство надає рекламні матеріали завчасно розроблених маршрутів із зазначенням їx ціни, терміну подорожі, дати її початку. Клієнт, обравши тур, переказуе гроші поштою або через банк на рахунок турагентства із зазначенням індексу туру. Впродовж кількох днів турагентство надсилає йому вау­чер i повідомлення з переліком необхідних для поїздки документів.