Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
послуги фізичної культури і спорту.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
120.6 Кб
Скачать

50. Охарактеризуйте інклюзив-тур, пекідж-тур.

Інклюзив-тури переважно застосовуються при авіацій­них перевезеннях туристів до місця призначення і назад, вартість яких визначається на основі спеціально розроблених інклюзив-тарифів, що інколи бувають нижчими від звичайних. Вони включають також вартість розміщення туристів у готелі, харчування (повне або часткове) та інші послуги, котрі надаються на певну кількість днів перебу­вання туристів у місці призначення. Загальний рівень цін інклюзив-туру повинен бути не нижчим за звичайні тари­фи (тобто вартість транспортування) за певним туристич­ним маршрутом. Клієнту повідомляють паушальну (за­гальну) ціну інклюзив-туру без розшифрування окремих видів послуг. Інклюзив-тури застосовують, як правило, для групових та індивідуальних туристичних поїздок.

Пекідж-тур (комплексний тур) передбачає надання клієнту усіх необхідних послуг, однак він може не включа­ти транспортні витрати. Переважно пекідж-тур організову­ється за конкретною, завчасно рекламованою програмою.

51. Що є об’єктами та суб’єкти туристичного бізнесу?

Із розвитком масового організованого туризму, станов­ленням туристичної індустрії суттєво змінилися форми орга­нізації туристичного бізнесу. Передусім істотно збільшилася кількість роздрібних фірм-турагентів, що пропонують турис­тичні послуги. Змінився і характер діяльності туристичних оптових фірм-туроператорів, що пропонують повний ком­плекс послуг (інклюзив-турів). Наданням туристичних послуг зайнялися великі корпорації, засновані на капіталі транспортних, торговельних, страхових компаній і банків. Отже, основними суб'єктами туристичного бізнесу є туристичні агентства, туроператорські фірми, туристичні корпорації, а також транспортні, страхові, банківські ус­танови, заклади громадського харчування, готелі, які на­дають послуги туристам.

Головними об'єктами туристичних операцій є турис­тичні послуги.

52. Наведіть характеристику життєвого циклу туристичної послуги.

Туристичні послуги мають свій життєвий цикл, фази якого зображено на рис. 2.

Рівень

прибутку

Розроблення' «Запуск» 'Зрілість Старіння час

(фази циклу)

Рис. 2. Життєвий цикл туристичної послуги

На етапі, який відповідає фазі розроблення послуг, здійснюють дослідження ринку, аналіз інформації, розраху­нок вартості послуг на певний момент, пошук партнерів, налагодження зв'язків. «Запуск» послуги пов'язаний з по­ширенням рекламних оголошень, завоюванням потенцій­них клієнтів (характерні зміни обсягу збуту і коливання цін). У фазі зрілості туристична послуга стає відомою, здо­буває постійних клієнтів, кількість бажаючих скористати­ся нею зростає, збільшується обсяг її продажів. Старіння послуги означає зниження попиту на неї, внаслідок появи на ринку нових, часто досконаліших, послуг (турів).

53. Визначте поняття “туристичне агенство”. В чому сутність його діяльності?

Туристичне агентство — роздрібна фірма, яка є посередником між туроператорськими фірмами або обслуговуючими підприємс­твами і клієнтами-туристами.

Продаж інклюзив-турів турагентство здійснює за вста­новленими туроператором і зазначеними в його проспектах цінами. За реалізацію інклюзив-турів турагентства одержують під туроператора певну комісійну винагороду. Реалізація окремих видів туристичних послуг відбувається за цінами, встановленими їх виробниками, а за надання рознізнених послуг турагентства можуть використовувати торговельні надбавки до роздрібних цін виробника. Інформаційні послуги турагентство переважно надає безкоштовно

54. Як поділяються турагентства за організаційно-правовою формою?

За організаційно-правовою формою турагентства поділяють на незалежні (не пов'язані організаційно-правовими функціональними зв'язками з іншими фірмами) і дочірні (філіали туроператорських фірм, монополій туристичної індустрії, торговельних фірм, банків, страхових товариств та інших компаній).

Незалежність турагентів виявляється у здійсненні контролю над капіталом фірми. Організація діяльності на основі ліцензії або франшизи (ліцензії великої фірми-туроператора на надання туристичних послуг) обмежує господарську самостійність турагентства, оскільки вони, як правило, су­проводжуються зобов'язаннями не встановлювати ділові відносини з іншими фірмами. Тому більшість турагентств перебуває у сфері впливу великих туристичних оптових фірм, авіаційних компаній, готельних корпорацій та ін.