Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСПЗ_ч.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

1.3 Визначення та властивості виробничого процесу поштового зв’язку

Виробничим процесом, за загально прийнятою класифікацією, називають послідовну у часі зміну стану системи (комплексу виробничого обладнання), що здійснює дію на об’єкт праці 1, 4.

Метою виробничого процесу поштового зв’язку є забезпечення приймання, оброблення та доставляння ПВ у задані строки з мінімальними витратами. Загальний виробничий процес поштового зв’язку охоплює весь шлях проходження поштового відправлення від відправника до адресата. Його особливістю є те, що у ньому беруть участь дільниці підрозділів ПЗ, а також сумісні організації та підприємства, що здійснюють перевезення ПВ по транспортних магістралях.

Виробничий процес в окремому підрозділі ПЗ поділяється на ряд часткових технологічних процесів оброблення різних видів ПВ з специфічними для кожного виду технологічними властивостями (маса, габарити, адресні ознаки, ступінь конфіденційності) та технічними засобами оброблення.

Технологічний процес у відповідності з принципом спеціалізації (суспільним розподілом праці) передбачає виділення основних технологічних операцій і допоміжних виробничих функцій. До останніх відносяться заходи, пов’язані з підготовленням та матеріально-технічним забезпеченням основного технологічного процесу. Для виконання цих функцій у системі виробничого процесу застосовуються відповідні трудові ресурси, технічні засоби та матеріальні кошти.

Частковий технологічний процес повинен задовольняти принципу колективності для забезпечення адекватності умовам функціонування систем більш високого порядку, вимогам суміжних з ним технологічних процесів, а також змінам параметрів зовнішньої транспортної системи.

Реалізація даного принципу можлива за умов забезпечення наступних основних властивостей технологічного процесу: прямоточності, ритмічності, стійкості [1, 4].

Властивість прямоточності забезпечує умови переміщення ПВ по всіх фазах оброблення найкоротшим шляхом без зустрічних та зворотних рухів.

Ритмічність (ритм) технологічного процесу забезпечує оброблення рівних партій ПВ за рівні інтервали часу в умовах нерівномірності їхнього надходження за часом та напрямами.

Стійкість є найбільш важливою властивістю технологічного процесу, вона характеризує здатність системи перебувати у стані рівноваги відносно зовнішніх факторів збурювання, основними з яких на підприємстві поштового зв’язку є коливання навантаження (наприклад, сезонне та святкове) та зміни технічного стану поштооброблювального обладнання.

Сталість технологічного процесу забезпечується на етапі проектування та удосконалюється у процесі експлуатації за рахунок застосування резерву пропускної здатності обладнання, додаткових робочих місць, нових високопродуктивних машин, модернізації обладнання. Наведені заходи вимагають додаткових витрат, однак вони є необхідними для забезпечення високого рівня послуг, підтримки поштового зв’язку в урівноваженому стані та його рентабельності в цілому. Найбільш ефективним заходом підвищення стійкості та ритмічності технологічних процесів є їх автоматизація – сукупність заходів щодо розробки автоматизованих технологій, створення та впровадження високопродуктивних поштооброблювальних машин, що забезпечують суттєве підвищення продуктивності праці та скорочення строків оброблення ПВ.

Автоматизація технологічних процесів включає два основні етапи:

– модернізація існуюючого обладнання;

– впровадження багатофункціональних та високопродуктивних автоматичних поштооброблювальних машин і комплексів, розробка автоматизованих технологічних процесів оброблення ПВ. Другий з цих етапів потребує перегляду традиційних методів оброблення пошти та суттєвих капітальних витрат.

Для отримання найбільшого ефекту матеріальні кошти доцільно вкладати у першу чергу в автоматизацію технологічних операцій, пов’язаних з значними витратами живої праці:

– вантажно-розвантажувальні операції;

– внутрішньо-виробниче транспортування;

– попереднє оброблення та сортування ПВ.

Першочерговими питаннями автоматизації виробничого процесу ПЗ є:

– розробка комплексних автоматизованих процесів оброблення письмової кореспонденції та важкої пошти (посилки, пачки періодичних видань та інше) з впровадженням автоматизованих ліній;

– автоматизація процесів проведення передплати на періодичні видання, впровадження автоматизованого процесу оброблення та доставляння періодичних видань;

– автоматизація оброблення супровідної документації з усіх видів ПВ та контролю проходження пошти;

– розширення послуг ПЗ на базі використання інформаційних технологій, засобів електронної та комунікаційної техніки (електронна пошта, гібридна пошта, експрес-пошта та інше), використання сучасних апаратно-програмних засобів, поштово-касових апаратів нового покоління;

– впровадження автоматизованих систем керування підприємствами та їх об’єднання в автоматизовану систему керування ПЗ [1, 4, 5, 9, 10, 13, 24, 25]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]