Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСПЗ_ч.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

51 Автоматизовані системи поштового зв’язку розділ перший загальні питання механізації та автоматизації технологічних процесів оброблення письмової кореспонденції

1.1 Структура та діяльність поштового зв’язку

Поштовий зв’язок є видом зв’язку, який забезпечує здійснення єдиного виробничо-технологічного комплексу робіт з приймання, обробки, перевезення та доставка (вручення) поштових відправлень, виконання доручень споживачів щодо переказів грошових коштів (поштових переказів) [28].

Поштовими відправленнями є предмети, оформлені відповідно до встановлених правил, які відправник доручає підприємству поштового зв’язку для пересилання за призначенням адресату.

Підприємство поштового зв’язку; оператор поштового зв’язку – суб’єкт підприємницької діяльності, який в установленому порядку надає послуги поштового зв’язку: пересилання поштових відправлень, виконання доручень споживачів щодо поштових переказів.  Порядок надання послуг поштового зв’язку в Україні передбачений Правилами надання послуг поштового зв’язку (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.2000 р. №1515), які визначають права та обов’язки підприємств (операторів) поштового зв’язку і споживачів поштового зв’язку та регулюють відносини між ними [26].

Державне підприємство поштового зв’язку; національний оператор поштового зв’язку – підприємство (оператор) поштового зв’язку, що надає універсальні послуги поштового зв’язку на всій території країни і якому надаються виключні права на впровадження певних видів діяльності у сфері поштового зв’язку [26].

Об’єктами поштового зв’язку є підрозділи підприємства поштового зв’язку, задіяні в єдиному виробничо-технологічному процесі з надання послуг поштового зв'язку. До об’єктів поштового зв'язку належать: поштамти, центри оброблення та перевезення пошти – поштових відправлень і закритих поштових речей, вузли та відділення поштового зв’язку [27, 28].

Характерною ознакою поштового зв’язку є пересилання поштових відправлень ( матеріального потоку) за допомогою транспортних засобів.

Мережа поштового зв’язку країни утворюється сукупністю об’єктів поштового зв’язку і поштових маршрутів.

Сукупність об’єктів поштового зв’язку, поштових маршрутів і правил організації перевезень пошти утворюють систему поштових сполучень.

Однією з основних характеристик поштового зв’язку є поняття поштовий обмін – кількість поштових відправлень, які прийнято, оброблено та перевезено за призначенням у певний проміжок часу.

Сукупність дій працівників об’єктів поштового зв’язку щодо приймання-здавання пошти, як правило, між підрозділом поштового зв’язку та засобом її транспортування (поштовим транспортом) називається обміном пошти.

Шлях слідування транспортних засобів поштового зв’язку між об’єктами поштового зв’язку (пунктами обміну пошти, що ним обслуговуються) називається поштовим маршрутом. За ознаками адміністративного устрою країни поштові маршрути поділяються на магістральні, внутрішньообласні, внутрішньорайонні та міські.

При організації виробничих процесів на окремих об’єктах поштового зв’язку розрізняють вихідний, вхідний та транзитний поштовий обмін.

Вихідний поштовий обмін складається з поштових відправлень, прийнятих від відправників для пересилання та доставляння (вручення) адресатам. За місцем призначення поштові відправлення поділяються на місцеві, іногородні, внутрішні та міжнародні [1, 26, 28].

Вхідний поштовий обмін складається з поштових відправлень, що надійшли до об’єкта поштового зв’язку для вручення адресатам на території, яка ним обслуговується.

Транзитний поштовий обмін складається з поштових відправлень, які надійшли з одних об’єктів для оброблення та відправлення їх за призначенням до інших об’єктів поштового зв’язку.

Вузол поштового зв’язку надає усі види послуг поштового зв’язку, а також інші послуги, пов’язані з підприємницькою діяльністю, забезпечує оброблення та перевезення пошти за закріпленими за ним поштовими маршрутами і здійснює керівництво підпорядкованими відділеннями поштового зв’язку [28].

Зональний вузол оброблення поштових відправлень призначений для оброблення вихідних, транзитних та вхідних поштових відправлень закріпленої зони [21, 24, 27, 28].

Центр оброблення та перевезення пошти здійснює перевезення пошти за закріпленими маршрутами та оброблення вихідного і вхідного поштового обміну. Центри оброблення та перевезення пошти можуть створюватись як окремі підрозділи.

Поштамт створюється в обласних та промислових центрах і надає споживачам послуги поштового зв’язку й інші послуги, пов’язані з підприємницькою діяльністю, забезпечує оброблення та перевезення пошти за закріпленими за ним поштовими маршрутами і здійснює керівництво підпорядкованими відділеннями поштового зв’язку.

Відділення поштового зв’язку надає споживачам послуги поштового зв’язку та інші послуги, пов’язані з підприємницькою діяльністю, підпорядковується вузлу поштового зв’язку або поштамту і може виконувати в окремих випадках функції пункту обміну. Відділення зв’язку можуть бути стаціонарними або пересувними (на автомобілі, катері тощо).

Для надання послуг щодо приймання поштових відправлень, їх вручення, продажу знаків поштової оплати та інших послуг організуються пункти поштового зв’язку загального та абонентського користування. До пунктів загального користування відносяться відділення зв’язку, поштові скриньки, автомати для приймання рекомендованих листів, продажу поштових марок, конвертів і поштових карток. Функції пунктів поштового зв’язку загального користування виконують поштамти. До пунктів абонентського користування відносяться пункти міської службової пошти, абонентські поштові шафи та поштові скриньки.

Кожному підприємству та його підрозділу присвоюється поштовий індекс – код поштової адреси у вигляді умовного позначення об’єктів поштового зв’язку, в тому числі сільських населених пунктів, в яких відсутні відділення поштового зв’язку [18, 19, 20]. Поштовий індекс використовується для автоматизації сортування (групування) поштових відправлень за їх адресними ознаками шляхом автоматичного зчитування знаків поштового індексу [1, 5, 6, 7, 8, 10].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]