Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Артамонов Курсовая.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

33

Зміст вступ

Науково - технічна революція в області розробки нових інформаційно-комунікаційних систем, розвиток кабельного телебачення, багатоканальних, телефонних ліній, здатних одночасно передавати сотні тисяч повідомлень, комп'ютерних мереж, автоматизоване управління технологічними процесами, в тому числі в умовах впливу високоінтенсивних електромагнітних полів та радіаційного випромінювання, вимагає широкого впровадження волоконно-оптичних систем передачі (ВОСП) інформації.

Сучасні системи передачі інформації потребують смуги пропускання до 10 Ггц. На таких частотах втрати металевих напрямних систем складають одиниці дБ/м, що створює труднощі передачі сигналу вже на досить коротких відстанях. Волоконно-оптичні кабелі мають переваги — менша вага і розміри, оптичні втрати близько 0,5-1 дБ/км незалежно від частоти модуляції і забезпечують одночасну заміну електричних провідних ліній (мідних) на скловолоконні за умов доступності та низької вартості останніх. Завдяки низькій дисперсії оптичних волокон (1-10нс/км), лінії зв'язку, які сконструйовані з добре підібраним лазерним випромінювачем, досягають ширини смуги пропуск десятків Ггц/км.

Складність практичного забезпечення якості комутаційних компонентів пояснюється тим, що геометричні розміри оптичних волокон і деталей елементів, допуски форми і розташування, знаходяться в короткому проміжку, в області одиниць і десятих часток мікрометрів. Так, типові значення діаметрів волокон (серцевина / оболонка) складають 10+1%/125 мкм для одномодових (ООВ) і 50+6%/125 мкм для багатомодових волокон (БОВ) . Для забезпечення прийнятних втрат при з'єднанні волокон на рівні 0.5-1дБ необхідно реалізувати поперечне суміщення волокон з точністю менше, ніж 1 мкм для ООВ і 2.5 мкм для багатомодових волокон, кутовий зсув з точністю менше, ніж 0.5° і різницю діаметрів серцевин з точністю менше, ніж 1 мкм для БОВ і 0.1 мкм для ООВ. Адже основною вимогою є прецизійне забезпечення геометричних та експлуатаційних, параметрів їх самих, і деталей, з яких вони зібрані. Вирішення цих питань вимагає створення нових високоефективних і високоточних технологій, які значною мірою є новими для вітчизняної промисловості.

1 Коротка характеристика кінцевого пункту, вибір траси волп, типу кабелю та системи передачі

    1. Коротка характеристика кінцевого пункту

Дніпропетровськ — місто в Україні, адміністративний центр Дніпропетровської області.

У сучасній Україні, так само як і впродовж усієї своєї історії, Дніпропетровськ є одним з найвизначніших політичних, промислових, фінансових, наукових та культурних центрів. За чисельністю населення Дніпропетровськ є четвертим містом в Україні після Києва, Харкова та Одеси .

Дніпропетровськ разом із містами Дніпродзержинськом, Новомосковськом, Підгородним, Синельниковим, Верхівцевим, Верхньодніпровськом і селами та селищами Іларіоновим, Кіровське (Дніпропетровський район), Петриківкою, Піщанкою, Спаським, Орлівщиною, Волоським, Новоолександрівкою, Сурсько-Литовським, Солоним, Криничками, Аулами складає Дніпровську агломерацію з населенням майже 2 млн осіб.

Дніпропетровськ розташований у центральній Україні з тяжінням до її півдня й сходу. Особливість Дніпропетровська — небезпечні геологічні процеси, пов'язані з наявністю лесових товщ та розвитком техногенного підтоплення. Особливо ці процеси проявляються на правобережжі. Підтоплення створює передумови розвитку просадок у лесових породах та зсувів, призводить до деформації та руйнування будівель.

Будучи столицею величезної південної губернії, Катеринослав розвивався як звичайний провінційний сільськогосподарський центр. Тільки з відкриттям в кінці 19 століття Криворізького залізорудного родовища почався інтенсивний розвиток міста. В цей період діяло близько 170 великих та малих заводів і фабрик. Величезні прибутки промисловців зумовили швидкий розвиток міської інфраструктури та благоустрій території міста.

На початку 20 століття промисловість продовжувала розвиватись і в 30-ті роки місто перетворилось на потужний індустріальний центр.

Економічному розвитку міста сприяє його розташування на перехресті всіх видів шляхів сполучення — водних, залізничних, автомобільних, повітряних і наявності необхідної інфраструктури, що дає можливість здійснювати значні обсяги перевезень пасажирів та вантажів.

Міжнародного класу аеропорт зв'язує місто з країнами дальнього та ближнього зарубіжжя. Залізничні магістралі з'єднують його з головними сировинними базами країни — кам'яновугільним Донбасом, залізорудним Криворіжжям, та Нікопольським марганцевим басейном. Добре розвинута система автомобільних шляхів.

Місто стоїть на березі головної водної артерії країни — річки Дніпро. Її береги зв'язують 5 залізничних та автодорожніх мости. Дніпропетровський річковий порт забезпечує суднам типу «річка-море» прямі міжнародні перевезення вантажів з виходом у Чорне море.

У регіоні діє розвинута система електрозв'язку. Телефонні послуги надають як державні компанії так і 6 приватних фірм, у їх числі — спільні підприємства з інвестиційним капіталом із США, Канади, Франції, Італії.

Розгорнуті мобільні та стільникові телефонні мережі. Діють пейджингові компанії, послуги доступу до всесвітньої мережі Інтернет надають близько 10 фірм. Впровадження інформаційних технологій та сучасного поштового обладнання дозволяє організувати надання послуг електронної та гібридної пошти, здійснення банківських операцій, різних видів розрахунків та надання інформаційних послуг.

Середня висота над рівнем моря 70 м

Дорожнє покриття: асфальт, бруківка. Середня висотність будівель: 7-16 поверхів.

    1. Коротка характеристика оптичного кабелю

ОАрБгПн-С –кабелі волоконно -оптичні з бронею з шару арамідних ниток і гофрованої сталевої стрічки.

ТУ У 31.3-00214534-036-2004

Рисунок 1.2.1- Структура оптичного кабелю

Область застосування:

Кабелі призначені для прокладки в грунтах всіх груп , у тому числі в грунтах з низькою , середньою і високою корозійною активністю і на територіях , заражених гризунами , окрім грунтів , піддаються мерзлотним та іншим деформаціям; через болота , озера , несплавні і несудноплавні річки .

Кабелі марок ОАрБгПн , ОАрБгПн -С (зовнішня оболонка з полімеру , що не поширює горіння) прокладаються всередині будівель і споруд , в тунелях і колекторах , в вертикальних і горизонтальних кабельних магістралях і по кабельростам , в місцях з підвищеними вимогами по пожежобезпеки.

Волоконно-оптичний кабель ОАрБгП може містити до дванадцяти оптичних модулів. Внутрімодульное і межмодульного простір заповнений гідрофобним компаундом . Зовнішня оболонка волоконно -оптичного кабелю виконується з поліетилену .

Технічні характеристики:

Оптичних волокон, шт: 2 - 144;

Діаметр троса, мм: 15,1 - 19,5;

Максимальна розтяжне зусилля, кН: 1,5 - 5;

Максимальна роздавлююче зусилля, кН / см: від 0,3;

Діапазон робочих температур, ° С: -40 ... +60.

Вибір конструкції оптичного кабелю визначається вибраним числом ОВ, умовами і плановим способом прокладання та експлуатації.

Кількість оптичних волокон розраховується по формулі:

, (1.2.1)

де n ­– задане по варіанту кількість каналів, (n =630);

m – кількість каналів апаратури, для STM-16

m=1008 ПЦП;

50% від загальної кількості відводиться на розвиток мережі.

(1.2.2)