Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sevastopol_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
336.9 Кб
Скачать

V. Виявлення, усунення та попередження порушень

законодавства про приватизацію

прокурорськими засобами

Ефективність роботи прокурора щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави перш за,все залежить від правиль­ної організації роботи, дотримання вимог галузевого наказу Генерального прокурора України щодо першочергового забезпе­чення заходами прокурорського реагування майнових інтересів держави.

За наслідками перевірок вживаються заходи прокурорського реагування, спрямовані насамперед на відшкодування завданих державі збитків та притягнення до відповідальності винних посадових осіб.

Характерними порушеннями законодавства при використанні державного та комунального майна, передусім, кримінального характеру, є факти незаконної приватизації державного майна, що не піддягало приватизації, заниження вартості об'єктів, по­рушення покупцями інвестиційних зобов'язань за умовами договору посадовими особами органів приватизації та державних підприємств, незаконного продажу державного майна через про­цедуру банкрутства.

Поширеним порушенням є неприйняття керівництвом юри­дичної особи заходів щодо збереження державного майна, яке не увійшло до статутного фонду підприємства при приватиза­ції, але знаходиться на балансі, що призводить до псування майна, його руйнування та знищення. Крім того, всупереч Положенню "Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі при­ватизації, але перебуває на балансі", затвердженого наказом ФДМУ та Міністерства економіки України від 19.05.1999, дер­жавне майно безоплатно використовується приватизованими підприємствами. Також без згоди власника державного майна, функції якого виконує регіональне відділення Фонду держав­ного майна України або відповідного міністерства, нежитлові приміщення відчужуються, передаються адміністрацією під­приємств в оренду, іноді без документального оформлення. Отримані кошти до бюджету не перераховуються.

Крім того, недостатній контроль органів приватизації призво­дить до зловживань службових осіб органів приватизації та підприємств, незаконного відчуження державного майна шляхом передачі його у власність або в оренду без згоди власника.

Заходи реагування на порушення законодавства мають деякі особливості.

При наявності в діях посадових осіб органів приватизації та центрів сертифікатних аукціонів, керівників об'єктів прива­тизації, фінансових посередників ознак злочинів, вирішувати питання про порушення кримінальних справ в порядку ст. 97 КПК України.

На акти, що суперечать законам України, приносяться про­тести.

Звернення до суду з позовною заявою застосовується з метою визнання недійсними:

— договору купівлі-продажу об'єкта приватизації; -— свідоцтва про власність;

— установчих документів і рішень про реєстрацію підпри­ ємств.

Позовні заяви подаються також у випадках завдання збит­ків державі, заподіяних порушенням приватизаційного зако­нодавства.

У випадках очевидного порушення законодавства про власність і приватизацію та можливого завдання істотної шкоди інтересам держави, підприємству, установі, а також громадянам, якщо порушення не буде негайно усунуте, на незаконні рішен­ня чи дії посадової особи прокурором вноситься припис.

Подання вносяться прокурором з вимогою усунення пору­шень приватизаційного законодавства, причин цих порушень і умов, що їм сприяють.

Прокурор може порушити адміністративне провадження у випадках:

  • безпідставної відмови у прийнятті заяви про привати­ зацію;

  • порушення строків розгляду заяви;

  • порушення умов і порядку проведення конкурсу, аукціону, продажу часток (акцій, паїв);

  • необґрунтованої відмови від продажу майна або акцій об'єкта приватизації;

  • безпідставної відмови у видачі приватизаційних паперів.

Дисциплінарне провадження порушується щодо винних по­садових осіб і постанова з цього питання має бути розглянута органом приватизації або посадовою особою у 10-денний строк після її надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]