Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум_Тур ресурс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заняття 5 (2 години) Тема. Оцінка географічного положення території для розвитку туризму

Мета роботи: Ознайомитись з методикою оцінки зручності географічного положення для організації туризму.

Теоретичні відомості

Географічне положення території є вирішальним чинником розміщення елементів туристичної інфраструктури і формування стратегії розвитку туризму на території. Аналіз географічного положення треба проводити комплексно, об'єктивно, з урахуванням усіх його елементів: розміщення населення по території (району) в координатній системі; природної здатності до зв'язків з іншими районами більш високого рангу; положення відносно державних кордонів; транспортного положення і т.ін. Аналіз території по таким складовим дає якісний аналіз географічного положення, такий аналіз представляє описання території відносно елементів географічного положення. Але існує необхідність кількісного аналізу географічного положення. Це необхідно для вироблення практики регіональної самостійності, особливо для первинних господарських об'єктів - підприємств. Туристичні підприємства використовують рекреаційні ресурси, і держава повинна стягувати за це рентні платежі. Але рентні платежі повинні бути диференційовані в залежності від вигідності географічного положення.

Виділяється ряд чинників, які впливають на розвиток туризму на території, пов'язаних з географічним положенням. Такими чинниками є:

  • віддаленість території від великих рекреаційних ресурсів (крупних річок, морів, гір);

  • віддаленість від крупних населених пунктів, які є місцем формування рекреаційного попиту;

  • віддаленість від міжнародних транспортних коридорів, які впливають на кількість туристів.

Наявність крупних рекреаційних ресурсів на території позитивно впливає на туристичний рейтинг території. При близькості до кількох крупних рекреаційних територій рейтинг території теж значно зростає, так як на таких територіях можливі різні типи рекреаційної діяльності. Можливість проведення різних рекреаційних занять робить більш якісним туристичний продукт, зменшує піки активності рекреаційної діяльності, які пов'язані з порами року. На території Чернігівської області крупними рекреаційними ресурсами є річки Дніпр і Десна. Оцінка географічного положення розраховується за допомогою таких коефіцієнтів:

Коефіцієнт відносної віддаленості від річок Дніпра (DDn) і Десни (DD). Це відстань від Дніпра і Десни у кількості адмінодиниць (адміністративних районів), які відмежують даний район від річки. Чим нижчі коефіцієнти має територія, тим її положення буде вигіднішим.

Коефіцієнт сумарної віддаленості від річок (Sr). Коефіцієнт сумарної віддаленості від річок - це сума коефіцієнтів відносної віддаленості від Дніпра (DDn) та Десни (DD) (Sr = DDn + DD). Низький коефіцієнт свідчить про вигідність розташування району щодо положення до обох річок.

Середній ранг віддаленості від річок (Rr). Це співвідношення коефіцієнта сумарної віддаленості від річок до кількості великих річок (Rr = Sr/n, де n - кількість річок (n =2)). Середній ранг віддаленості дає загальне уявлення про потенціал прирічкового положення кожного адміністративно-територіального суб'єкта області.

Додатковий коефіцієнт віддаленості від Десни (DD1). Великі річки Дніпро і Десна вирізняються своїм геополітичним, економічним, культурно-історичним, рекреаційно-туристичним значенням. Вихід території до Десни (на відміну від Дніпра) має більшу вагу для області, тому застосовано коефіцієнт DD1 (DD1 = DD/4).

Віддаленість від крупних населених пунктів, як місця формування рекреаційного попиту має як позитивний, так негативний вплив. Позитивний вплив віддаленості полягає в тому, що чим далі від великого міста, тим більше збережено первинних природних ландшафтів, менше урбанізованості і як наслідок, така територія більше придатна для відпочинку. Негативний вплив віддаленості від населених проявляється в зменшені доступності території для недільного відпочинку. Для недільного відпочинку найбільш пристосовані рекреаційні території з віддаленістю в радіусі до 70 км, чи часом проїзду до 1,5 годин. Географічне положення території з більшою віддаленістю є менш вигідним. Приведенні радіуси транспортної доступності справедливі для автомобільного транспорту. Але можливим є пересування туристів велосипедним, водним, залізничним, повітряним видами транспорту. Наявність альтернативних видів транспорту робить географічне положення менш стійкою категорією, оскільки при цьому радіуси доступності для кожного виду транспорту змінюються. З іншої сторони, коли аналізувати територію з точки зору розміщення на ній рекреаційних систем для відпускного відпочинку, то вимоги до транспортної доступності території менш жорсткі. Обмежуючим фактором є вартість проїзду до рекреаційної території.

Для території Чернігівської області місцями, де формується рекреаційний попит є: м. Чернігів, м. Київ, м. Полтава, м. Суми.

Наявність міжнародних транспортних коридорів на території вигідне по ряду причин:

  1. Збільшується транспортна доступність території, в результаті зменшення часу на переїзд туристів. Пересування міжнародними трасами більш швидке і пристосоване для автобусного сполучення.

  2. Міжнародними транспортні коридорами пересуваються туристи, які їдуть в відомі рекреаційні території. Територія, яка містить такі траси може розраховувати на транзитний відпочинок туристів.

Так, на території Чернігівської області знаходяться транспортні коридори: Москва-Крим і Санкт-Петербург – Крим. Райони, на яких знаходяться ці траси, мають більш вигідне географічне положення.

Порядок виконання практичної роботи:

  1. Отримати у викладача завдання на виконання роботи згідно таблиці 14.

Таблиця 14

Варіанти завдань для виконання практичної роботи

Варіант

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Назва району

Бахмацький

Бобровицький

Городнянський

Варвинський

Ічнянський

Козелецький

Корюківський

Менський

Ніжинський

Новгород-Сіверський

Ріпкинський

Семенівський

Сосницький

Срібнянський

Талалаївський

Щорський

Чернігівський

  1. Використовуючи карту України та таблицю 15, оцінити віддаленість районів до великих населених пунктів. Заповнити таблицю 16:

Таблиця 15