Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет та обєкт ПРЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

14

Міністерство освіти та науки України

Чернігівський державний інститут економіки і управління

Кафедра економічної теорії

Лекційний матеріал

для самостійної підготовки студентів

з курсу

"ПРОБЛЕМИ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ"

до теми

"Предмет та об’єкт вивчення курсу "Проблеми

регіональної економіки"

для студентів спеціальності "туризм"

денної форми навчання

Затверджено на

засіданні кафедри економічної теорії

Протокол № 1

від 13.01.2011р.

Чернігів 2011

Лекційний матеріал для самостійної підготовки студентів з курсу "Проблеми регіональної економіки" до теми "Предмет та об’єкт вивчення курсу "Проблеми регіональної економіки" для студентів спеціальності "туризм" денної форми навчання.

Укладач: Чемісов Б.Г.,

доцент, к.г.н.

Рецензент: Тропіна В.Б.,

професор, д.е.н.

ВСТУП

Науковий напрям економічних досліджень – регіональна економіка – відносно новий. Його виникнення було зумовлено потребами практики та економічної науки прикладного характеру. Господарська діяльність вимагала відповіді на питання щодо підвищення економічного ефекту від просторової організації виробництва. Сучасна регіональна економіка – це самостійний напрям, який включає комплекс знань з економічних і суміжних наук.

Завданням курсу є надання студентом знань щодо: просторових аспектів розвитку та просторової організації економіки; галузевої, територіальної та функціональної структури господарського комплексу регіонів; основ сталого розвитку.

Одним з головних завдань вищого навчального закладу є підготовка молоді для самостійної наукової та викладацької роботи.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом начального матеріалу в час, вільний від обов’язкових навчальних занять.

Самостійна робота студенті забезпечується всіма навчально-методичними засобами, необхідними для вивчення навчальної дисципліни чи окремої теми: підручниками, навчальними та методичними посібниками, конспектами лекцій. Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання. Індивідуальні заняття є формою організації навчального процесу. Вони передбачають створення умов для повноцінної реалізації творчих можливостей студентів.

Індивідуальні заняття спрямовуються здебільше на поглиблення вивчення студентами окремих тем, на виконання науково-дослідних робіт і передбачають безпосередньо участь студента у виконанні наукових досліджень та творчих завдань.

Предмет та об’єкт вивчення курсу «проблеми регіональної економіки»

План:

  1. Регіон – основний об'єкт науки «регіональна економіка»

  2. Регіон України як територіальна система

  3. Класифікація регіонів

  4. Предмет та задачі регіональної економіки як науки

1. Регіон – основний об'єкт науки «регіональна економіка»

Для кожної науки характерні власні положення і понятійно-термінологічний апарат. В регіональній економіці одними з засадничих та вихідних понять є «територія» і «регіон».

Термін «територія» зазвичай використовується для позначення будь-якої ділянки суходолу і в якості основної її характеристики називають, як правило, протяг (площу) та географічне положення. При цьому природні і соціально-економічні умови та ресурси в це поняття території не включають. У такому уявленні територія виступає у якості «носійної основи», на якій розміщуються природні та господарські об'єкти.

У регіональній економіці і економічній географії сформувалося розуміння території як обмеженої частини суходолу з характерним для неї поєднанням природних і соціально-економічних умов та ресурсів, а також результатів господарської діяльності людини. У відповідності з цим визначенням кожна територія характеризується не тільки протягом, але й сукупністю інших ознак, які віддзеркалюють притаманні їй природні та економічні особливості.

Такий зміст поняття «території» згодом у вітчизняній економічній літературі стали позначати терміном «регіон». В різних науках і сферах практичної діяльності використовують свої принципи виокремлення регіонів.

У практиці регіональних економічних досліджень можна виділити декілька аспектів застосування цього терміну.

У широкому розумінні регіон – це будь-яка територія, яка відрізняється від інших специфічною для неї сукупністю ознак. У цьому сенсі можна казати про окремий регіон будь-якої країни, а також про регіон, який включає групу країн.

У регіонально-економічній літературі регіоном називають частину території країни з певним поєднанням природних і економічних умов та ресурсів і характерним господарським комплексом. У цьому значенні термін регіон вживається як узагальнюючий для позначення територій різного рангу: економічного району, автономної республіки, автономної області, адміністративного району, інших територіальних таксонів.

У визначення регіону України в якості об'єкту державної регіональної політики і державного територіального планування та програмування вкладають додаткові ознаки організаційно-управлінського та економічного характеру. В цій трактовці регіон України – це частина її території з певним поєднанням природних і економічних умов та ресурсів, характерним для неї господарським комплексом, в межах якої здійснюється державне управління та місцеве самоврядування, тобто діє загальна система управління, фінансування та кредитування. Згідно ст. І Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» регіони України – це рівень адміністративних областей і АР Крим.

Таким чином, регіони України можна розглядати з двох боків: по-перше, як частину (підсистему) економіки країни; по-друге, як самостійне цілісне утворення, яке має свої цільові настанови розвитку, свій ресурсний потенціал, свої способи з'єднання виробничих ресурсів і загальну для регіону систему управління, фінансування та кредитування.