Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні роботи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
869.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський державний технологічний університет

Процеси і обладнання високоефективних методів обробки

Методичні вказівки до практичних занять та

розрахунково-графічної роботи

для підготовки фахівців

освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

галузі знань 0505 – “Машинобудування та матеріалообробка”

за напрямом 6.050502 – “Інженерна механіка”

Затверджено

на засіданні кафедри

інтегрованих технологій

машинобудування і автомобілів

Протокол № 3 від 13.09.2010 р.

Чернігів ЧДТУ 2010

Процеси і обладнання високоефективних методів обробки. Методичні вказівки до практичних занять та розрахунково-графічної роботи для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” галузі знань 0505 “Машинобудування та матеріалообробка” за напрямом 6.050502 – “Інженерна механіка” / Укл.: Кальченко В.В., Венжега В.І., Кологойда А.В. – Чернігів: ЧДТУ, 2010. – 27 с.

Укладачі:

Кальченко Володимир Віталійович,

доктор технічних наук, професор

Венжега Володимир Іванович,

кандидат технічних наук, доцент

Кологойда Антоніна Вікторівна,

асистент

Відповідальний за випуск:

Кальченко В.І., завідувач кафедри

інтегрованих технологій

машинобудування і автомобілів,

доктор технічних наук, професор

Рецензент:

Рудик А.В., кандидат технічних наук,

доцент кафедри інтегрованих технологій машинобудування і автомобілів Чернігівського державного технологічного університету

ВСТУП

Електрофізичні (ЕФ) і електрохімічні (ЕХ) методи обробки з’явились порівняно недавно. Деяким з них всього по декілька десятків років. Нові методи почали інтенсивно розвиватися у зв’язку зі створенням сучасних галузей промисловості: космічної, атомної, електронної; і стрімким зростанням машинобудування, енергетичного і хімічного приладобудування, інструментального виробництва. З розвитком цих галузей створювалися нові високоміцні матеріали, що важко піддаються класичним методам обробки різанням на металорізальних верстатах. Широке впровадження в промисловість обробки тиском, точного лиття, пластмас збільшило потребу у штампах, ливарних формах, прес-формах і інших виробах складної конфігурації. У зв’язку зі створенням нових конструкцій машин і приладів, тенденцією до мініатюризації в електроніці потрібно здійснювати операції, нездійсненні звичайними методами обробки різанням. Для багатьох із цих галузей серйозною проблемою стало створення високопродуктивних методів різання і розкрою листового матеріалу при мінімальній кількості відходів. В зв’язку з постійно зростаючими вимогами до підвищення якості, надійності і довговічності виробів, все більшої актуальності набуває створення нових методів зміцнюючої технології для підвищення зносостійкості, корозійної стійкості, жароміцності.

Рішення багатьох проблем розвитку сучасного виробництва було знайдено в створенні, розробці і удосконаленні електрофізичних і електрохімічних методів обробки. В основі цих методів лежить використання різних фізико-хімічних процесів, енергетичного впливу на заготовку. Їх можна розділити на 7 основних груп:

  1. Електроерозійна (ЕЕР) обробка – використовує енергію електричних розрядів, що утворюються між електродом-інструментом і електродом-заготовкою.

  2. ЕХ обробка – заснована на анодному розчиненні матеріалів при пропусканні постійного електричного струму через електрод-інструмент і електрод-заготовку в середовищі електроліту.

  3. Ультразвукова обробка – матеріал знімається внаслідок впливу на заготовку інструменту, що коливається з ультразвуковою частотою.

  4. Променеві методи – для обробки використовують енергію пучків часток або високо енергетичних променів. У групу променевих методів входить лазерна, електронно-променева і плазмова обробка.

  5. Комбінована обробка – використовує різні сполучення процесів перших чотирьох груп в одному.

  6. Електровибухова обробка.

  7. Магнітоімпульсне формоутворення.

Широкому впровадженню ЕФ і ЕХ методів сприяє те, що необхідне обладнання можна одержати завдяки модернізації існуючих металорізальних верстатів або виготовити самостійно.