Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крилова Л.В.Барна справа.Правила подачі Метод....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

3. Правила подачі коньяку

Коньяк – міцний алкогольний напій янтарно-золотистого кольору, що має складний аромат з відтінками ванілі та м’яким гармонічним смаком, його виробляють подвійною перегонкою сухого виноградного вина з послідуючою видержкою в дубових бочках.

Коньяк – напій, який подають після других страв, перед сервіровкою кави або чаю після закінчення обіду або вечері. Якщо подавати коньяк під час їжі, то споживачі не почують смак і букет цього напою. Коньяк не охолоджують. Подають коньяк кімнатної температури 18-22º С в коньячній чарці ємністю 25 см3, або сніфтері (інгаляторі). Перед споживанням коньяк в чарках або бокалах підогрівають теплом долоні.

Коньяк споживають не поспішаючи, цей напій у відмінність від шампанського не призначено для багатолюдних і шумних ювілеїв, міроприємств.

Якщо пропонують декілька марок коньяку, то для більш повного сприйняття смакових достоїнств усіх коньяків необхідно ополіскувати рота теплим чаєм після споживання кожного зразка.

Для приготування змішаних напоїв використовують ординарний коньяк. Він найбільш поєднується з молоком, вершками, морозивом, кавою, чаєм, помаранчевим і лимонними соками, сиропами і лікерами, безалкогольними газованими напоями. Ординарні коньяки в натуральному вигляді використовують як аперитиви і подають до холодних закусок. Вони відмінно поєднуються з рибними баликами, шпротами, лимоном, з деякими сичужними сирами. В цьому випадку коньяк подають в горілчаній або коньячній чарці.

Марочні і колекційні коньяки до страв не подають. Можна під коньяк подати яблука, шоколад. Дуже добре до коньяку запропонувати чашечку кави.

4. Правила подачі бренді

Бренді – міцний алкогольний напій, що виробляють з вина або плодово-ягідних соків, які підверглися бродінню.

Популярні в світі бренді:

  • французькі: Арманьяк, Марк, Кальвадос;

  • італійські: Граппа, „Сток 84”, „Веккіа Романа Етічетта Нера”;

  • німецькі: Вейнбрант, апрікот, кірш, брюно;

  • американські: Піско, Перувіан, Текіла, Мескаль;

Кальвадос – напій для закінчення трапези. Якщо меню складається з декількох страв, кальвадос можна пити в перервах між ними. Подають кімнатної температури в коньячних чарках. Можна подати на десерт до фруктів, шоколаду, кави. Кальвадос – найкращій засіб для покращення травлення.

Бренді можна споживати в чистому вигляді. Перед обідом, як аперитив, пропонують міцні, сухі, ординарні бренді. Після обіду, пропонують менш міцні, видержані, більш солодкі бренді.

Фруктово-ягідні бренді добре поєднуються з однойменними лікерами, сиропами, соками і плодово-ягідними водами. Гарніри до таких напоїв слід підбирати з однойменних плодів і ягід.

5. Правила подачі рому

Ром – міцний алкогольний напій, який виробляють з меласси (чорної або світлої патоки), що отримують при виробництві цукру з цукрового очерету. Ром має жагучий смак і своєрідний ярко виражений аромат. Колір його жовтий з золотистим відтінком.

В залежності від фізико-хімічних якостей і органолептичних показників ром поділяють на три основних типа: легкий, середній і тяжкий.

До легкого типу відноситься гавайський і кубинський – з тонким ароматом і смаком, прозорий і менш густий.

Середні сорти рому – золотистого кольору, більш солодше та екстрактивні. До них відносяться: барбадоський, пуерто-риканський, венесуельський, домініканський, мексиканський.

Тяжкі роми – темні до чорного кольору, солодкі, більш ароматні, екстрактивні і густі. Типовими представниками тяжких ромів є роми Мартиники, Трінідаду, Дромадери, Ямайки.

Якісний ром споживають в чистому вигляді, кімнатної температури, подають в інгаляторі, на десерт до чаю або кави. Аперетивні властивості у нього менш виражені, тому ром використовують при приготуванні діжестивів, довгих і групових змішаних напоїв. Для цього підходять легкі та середні сорти рому. Ці сорти добре поєднуються з сиропами, лікерами, ароматизованими винами, фруктово-ягідними бренді, чаєм. Тяжкі сорти використовують в групових напоях та іноді в вечірніх. Крім того ром можна використовувати при приготуванні різних соусів, страв і кондитерських виробів.

На гарнір до рому та напоїв з ромом можна порекомендувати екзотичні фрукти, шоколад, м’ята, морозиво.

Ром, як і віскі добре споживати в жару.