Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций пкс мбг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

5.4.Визначення прибутку і коштів на відшкодування ризиків підрядника.

В ціні своєї пропозиції претендент враховує економічно обґрунтований прибуток, що він планує отримати від виконання запропонованих робіт і кошти на покриття ризиків, які пов'язані з виконанням робіт.

На розмір прибутку впливають: вид будівництва; технічна і технологічна складність будови; спосіб будівництва; спосіб фінансування будівництва; кон’юнктура ринку трудових ресурсів та будівельних організацій спроможних виконати роботи по об’єкту замовлення в певному регіоні.

По будовах, (об’єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності, розмір прибутку, якщо він планується, приймається в межах усереднених показників, рекомендованих Держбудом за погодженням з Мінекономіки.

Якщо для виконання запропонованих будівельно-монтажних робіт претендент планує здійснювати власними силами перевезення будівельних вантажів, виготовлення окремих матеріальних ресурсів і виконання будівельно-монтажних робіт з використанням власної будівельної техніки, то прибуток в таких випадках розраховується з врахуванням трудомісткості таких робіт, визначеної у встановленому порядку.

Розмір коштів на покриття ризику, зв’язаного з виконанням запропонованих робіт, залежить від сукупності цілого ряду факторів: стадії проектування, виду будівництва; технічної і технологічної складності будови; строків будівництва; способів фінансування будівництва; оснащення будівельної організації матеріально-технічними ресурсами, необхідними для виконання робіт на об’єкті замовлення, та наявності робітників відповідної професії; виду договірної ціни тощо.

Вказані кошти враховуються:

при твердій договірній ціні ─ як правило, в розмірі не більш ніж 1,5%;

при динамічній договірній ціні ─ як правило, не враховується;

при періодичній договірній ціні ─ як правило, в розмірі не більше ніж 1,0%.

Розмір цих коштів цілком залежить від повноти інформації про об’єкт замовлення та способи виконання робіт, яка зменшує небезпеку непередбачених ситуацій на будівельному майданчику при виконанні робіт.

Під час вивчення проектної документації претендент визначає можливість виникнення ризиків для себе та, обчисливши ціну своєї пропозиції, визначає умови, що запобігали б виникненню ризикованих ситуацій або компенсували б його втрати на такий випадок.

Аналіз ризику проводиться з метою розгляду можливих ризикованих ситуацій, ймовірності настання відповідних подій і втрат претендента, а також можливостей їх компенсації, що необхідно передбачити у контракті.

При аналізі ризику, що може виникнути під час спорудження об’єкту, доцільно виділяти такі три його групи:

1.Ризик, пов’язаний з проектною документацією.

Ймовірність такого ризику пов’язана з можливістю виникнення непередбачених проектом робіт, або невідповідністю передбачених проектом обсягів робіт дійсності.

Зменшення такого ризику можна досягти шляхом детальної перевірки технічної документації і усунення припущених помилок. Після виявлення ризику, пов’язаного з проектною документацією необхідно вимагати від замовника внесення необхідних змін у проектну документацію. Компенсацію ризику, усунення якого є неможливим, слід враховувати в ціні пропозиції.

2.Ризик, пов’язаний з зовнішніми причинами і аварійними ситуаціями.

Ймовірність повені, землетрусу стихійного лиха, аварій тощо створюють для претендента загрозу значних матеріальних втрат, а тому відшкодування додаткових витрат підрядника в зазначених випадках має передбачатися умовами контракту.