Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций пкс мбг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

5.Визначення ціни тендерної пропозиції

5.1.Порядок розрахунку, склад і призначення тендерної пропозиції.

5.2.Визначення прямих, загальновиробничих і адміністративних витрат.

5.3.Визначення супутніх витрат.

5.4.Визначення прибутку і коштів на відшкодування ризику будівельної організації.

5.5. Особливості погодження договірних цін і розрахунків за обсяги виконаних робіт.

5.1.Порядок розрахунку, склад і призначення тендерної пропозиції

Ціна пропозиції, за яку претендент (підрядник) згоден виконати замовлення, розраховується на підставі нормативної потреби в трудових і матеріально-технічних ресурсах, необхідних для здійснення проектних рішень по об’єкту замовлення, та поточних цін на них.

Для розрахунків ціни пропозиції претендента на будівництво об’єкта замовлення замовник надає претендентові відомість обсягів запропонованих до виконання робіт, відомість ресурсів до неї з відповідними кошторисними цінами чи без цін, або проектно-кошторисну документацію.

У ціні пропозиції претендент визначає вартість запропонованих до виконання підрядних робіт.

До складу цієї вартості підрядних робіт претендент включає як безпосередні так і супутні витрати (прямі і загальновиробничі) витрати на будівництво об’єкту замовлення; прибуток; кошти на покриття адміністративних витрат будівельної організації; кошти на покриття ризику за необхідності; кошти на сплату податків, зборів і обов’язкових платежів.

До безпосередніх витрат, як прямих так і загальновиробничих, відносяться кошти, які підрядник планує витратити безпосередньо на спорудження об’єкту замовлення, тобто на трудові і матеріально-технічні ресурси.

До супутніх витрат відносяться кошти, які підрядник планує витратити на будівництво в цілому, як прямі, так і загальновиробничі витрати на:

─ підготовку території будівництва;

─ зведення і розбирання (пристосування) титульних тимчасових будівель і споруд;

─ додаткові витрати, пов'язані з виконанням будівельно-монтажних робіт в зимовий і літній періоди, якщо таке планується проектом організації будівництва.

За необхідності включаються також кошти на:

─ перевезення робітників будівельно-монтажної організації автомобільним транспортом;

─ відрядження працівників будівельно-монтажної організації на будову;

─ перебазування структурного виробничого підрозділу будівельно-монтажної організації;

─ доплати робітникам в зв’язку з втратами часу на проїзд від місця розміщення будівельно-монтажної організації (збірного пункту) і назад;

─ тощо.

Безпосередні та супутні витрати в свою чергу поділяються на:

─ будівельні роботи;

─ роботи з монтажу устаткування (монтажні роботи);

─ інші витрати.

За умовами, запропонованими замовником до вартості робіт також можуть включатися витрати з придбання та доставки устаткування на будову.

5.2.Визначення прямих, загальновиробничих і адміністративних витрат

При складанні локальних кошторисів на будівельно-монтажні роботи претендент визначає прямі і загальновиробничі витрати.

Поточні ціни на матеріально-технічні ресурси претендент приймає на підставі аналізу власного банку даних.

По матеріалам, виробам і конструкціям ціна складається франко-приоб’єктний склад будівельного майданчика і на встановлену одиницю вимірювання враховують такі елементи вартості:

─ відпускну ціну;

─ вартість тари, упаковки і реквізиту;

─ вартість транспортування і вантажних робіт;

─ заготівельно-складські витрати.

При цьому рівень вартості матеріальних ресурсів, як правило, приймається в межах, що склалася в регіоні за цінами виробників.

Витрати з транспортування матеріальних ресурсів розраховуються на підставі їх нормативної кількості, відстані перевезень і діючих тарифів.

Якщо перевезення планується здійснювати власними автотранспортними засобами підрядника транспортні витрати визначаються на підставі розрахунків вартості за один тонно-кілометр перевезень відповідними транспортними засобами з використанням „Методики визначення вартості і трудомісткості робіт з перевезень будівельних вантажів власним автомобільним транспортом будівельних організацій”.

Заготівельно-складські витрати розраховуються за кожною статтею цих витрат виходячи із обсягів матеріальних ресурсів, що зберігаються на складах та застосовуються безпосередньо на будові, потужності будівельної організації і обсягів робіт по цій будові, або за домовленістю сторін ─ за усередненими процентними показниками, що обумовлюється контрактом.

Ціна матеріалів, що плануються до виробництва власними силами підрядної організації приймається за відповідною калькуляцією, затвердженою підрядною організацією. При цьому ціна таких матеріальних ресурсів разом з прибутком не повинна перевищувати ціни інших виробників на ті ж ресурси, що склалися в регіоні.

Заробітна плата в складі прямих витрат претендентом розраховується на підставі нормативних трудовитрат на певний обсяг робіт і вартості людино-години, яка відповідає середньому нормативному розряду цих робіт для ланки робітників-будівельників і монтажників та середньому нормативному розряду ланки робітників, зайнятих керуванням і обслуговуванням будівельних машин і механізмів.

Середній нормативний розряд окремих видів робіт для ланки робітників-будівельників і монтажників приймається за ресурсними елементними нормами, а для ланки робітників, зайнятих керуванням і обслуговуванням будівельних машин і механізмів ─ за ресурсними кошторисними нормами експлуатації будівельних машин і механізмів.

Проте для розрахунку заробітної плати в складі ціни тендерної пропозиції можна приймати також середній розряд по об’єкту в цілому.

Вартість людино-години, що відповідає середньому нормативному розряду робіт або за видами робіт або по будові (об’єкту) в цілому (Влг), визначається на підставі середньомісячної заробітної плати одного робітника в режимі повної зайнятості ( ), яку претендент планує отримувати на об’єкті замовлення, та показника середньомісячної норми тривалості робочого часу ( ), встановленого Міністерством праці:

Визначена таким розрахунком вартість людино-години відповідає певному середньому нормативному розряду робіт. Задля визначення вартості людино-години, яка відповідає будь-якому іншому розряду робіт, що передбачені проектом, до цієї вартості людино-години застосовуються міжрозрядні коефіцієнти, враховані у рекомендованих Держбудом показниках усередненої вартості людино-години за розрядами робіт в будівництві.

По будовам (об’єктам), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності, вартість людино-години відповідного розряду робітників-будівельників, монтажників і робітників, зайнятих на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів, визначається з врахуванням показників, рекомендованих Держбудом.

Задля проведення експрес-розрахунку витрат на оплату праці в складі ціни своєї пропозиції (Воп) підрядник може використовувати таку формулу:

де Тзаг ─ загальна кошторисна трудомісткість робіт, люд.-год.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника, яку претендент планує отримати на об’єкті замовлення, визначається з врахуванням рівня цін споживчих товарів та послуг, що надаються населенню. По будовах (об’єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, і організацій державної власності, середньомісячна заробітна плата розраховується з врахуванням середнього по будівництву рівня заробітної плати на одного працівника в режимі повної зайнятості на певний період та рекомендацій Держбуду за погодженням з Мінекономіки.

Вартість експлуатації будівельних машин і механізмів у складі прямих витрат підрядник визначає виходячи з нормативного часу роботи машин, необхідного для виконання обсягу запропонованих робіт та вартості експлуатації машин за одиницю часу їх застосування (машино-годину) в поточних цінах

Нормативний час роботи будівельних машин і механізмів визначається на підставі ресурсних елементних кошторисних норм та запропонованих до виконання обсягів робіт.

Вартість машино-години власної будівельної техніки підрядника визначається на підставі ресурсних показників, які наведено в ресурсних кошторисних нормах експлуатації будівельних машині механізмів, та відповідних поточних цін на них.

До визначеної таким чином вартості машино-години додаються: амортизаційні відрахування; затрати на заміну запасних частин, що швидко спрацьовуються; вартість матеріальних ресурсів на ремонт і технічне обслуговування та перебазування машин; інші витрати, пов'язані з експлуатацією і утриманням будівельних машин і механізмів, що враховуються в складі прямих витрат (амортизація будівель і споруд дільниць механізації і затрати на їх утримання і експлуатацію що враховуються в складі прямих витрат); податок з власників транспортних засобів і інших самохідних машин; податок на землю, що займається дільницею механізації; збір за забруднення навколишнього середовища; плата за проведення періодичних оглядів вантажопідйомних механізмів в органах Держтехнагляду.

Зазначені витрати розраховуються з використанням „Методики визначення вартості експлуатації власних будівельних машині механізмів будівельних організацій при складанні договірної ціни і проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт”.

Вартість машино-години орендованої будівельної техніки приймається за ціною орендодавця, погодженою з підрядником.

По будовах, (об’єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності, вартість машино-години визначається з урахуванням рекомендованих Держбудом усереднених цін машино-години.

Заробітна плата в складі ціни машино-години розраховується на підставі нормативних трудовитрат ланки робітників, зайнятих на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів, що визначається як сума нормативних трудовитрат машиністів і робітників, зайнятих на ремонті, технічному обслуговуванні і перебазуванні будівельних машин і механізмів, і вартості людино-години відповідного середнього розряду ланки.

Середній нормативний розряд для ланки робітників, зайнятих на керуванні і обслуговуванні будівельних машин і механізмів, приймається за ресурсними кошторисними нормами експлуатації будівельних машин і механізмів.

Якщо внаслідок об’єктивних причин, що ускладнюють виконання робіт, внутрішньобудівельне транспортування матеріальних ресурсів і виконання робіт планується виконувати без застосування машин і механізмів, або із застосуванням наявних у будівельної організації не передбачених нормами машин і механізмів, то вартість таких робіт визначається з урахуванням змінених умов виконання робіт з відповідними технічними (у проекті виконання робіт) та економічними обґрунтуваннями.

В економічному обґрунтуванні проводиться співставлення вартості експлуатації машин і механізмів, передбачених ресурсними елементними нормами для внутрішньо будівельного транспортування матеріальних ресурсів і механізації технологічних процесів, розрахованої на підставі нормативного часу роботи та вартості машино-години цих машин, що склалася в регіоні, або (за їх відсутності) за усередненими даними Держбуду, з відповідною вартістю зазначених робіт, що планується виконувати із застосуванням ручної праці чи наявних у підрядній організації машин і механізмів. При співставленні враховуються також загальновиробничі витрати.

У випадку, якщо обґрунтовані витрати підрядника, спричинені зміною умов виконання робіт, перевищують відповідну нормативно-розрахункову вартість робіт, підрядник може вносити пропозицію щодо розроблення та затвердження індивідуальних ресурсних елементних кошторисних норм в складі проекту

Якщо внаслідок об’єктивних причин будь-які матеріали і вироби, що передбачені ресурсними елементними кошторисними нормами, замінюються на інші і це не призводить до зміни трудових і технічних ресурсів та не впливає на якість робіт, вартість таких робіт визначається з урахуванням змінених матеріальних ресурсів.

Загальновиробничі і адміністративні витрати в ціні тендерної пропозиції розраховуються виходячи зі структури цих витрат, що склалася в підрядній організації за попередній період з врахуванням потужності будівельної організації-претендента.

Якщо підрядник планує здійснювати власними силами перевезення будівельних вантажів і виконання будівельно-монтажних робіт з використанням власної будівельної техніки, то нормативно-розрахункова трудомісткість робіт, передбачених прямими витратами обчислюється з врахуванням трудомісткості таких робіт. Відповідно, загальновиробничі і адміністративні витрати розраховуються з врахуванням трудовитрат робітників, зайнятих керуванням і обслуговуванням власних машин і механізмів будівельної організації. При зазначених розрахунках трудовитрати робітників, зайнятих керуванням і обслуговуванням орендованої техніки ─ не враховуються.