Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций пкс мбг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

1.4 Елементи і продукція будівництва

Кошторисна документація складається в певній послідовності поступово переходячи від дрібних до більш крупних елементів будівництва: вид робіт (витрат), об’єкт, пусковий комплекс, чергу будівництва, будівництво (будову) в цілому.

Об’єктом будівництва є кожна відокремлена будівля (виробничий корпус, цех, склад, житловий будинок), або споруда (міст, тунель, платформа) з усіма облаштуваннями (галереями, естакадами тощо), устаткуванням, меблями, інвентарем, підсобними та допоміжними пристроями, а також, за необхідності, з інженерними мережами, які прилягають до неї. На будівництво об’єкту має бути складений окремий проект і об’єктний кошторис чи об’єктний кошторисний розрахунок.

Якщо на будівельному майданчику за проектом зводиться тільки один об’єкт основного призначення, то поняття об’єкта будівництва збігається з поняттям будови.

Пусковим комплексом є сукупність об’єктів (або їх частин) основного виробничого, допоміжного і обслуговуючого призначення, енергетичного, транспортного та складського господарства, зв’язку, інженерних комунікацій, очисних споруд, благоустрою, охорони довкілля та інших об’єктів, що є частиною будови або її черги, введення яких в експлуатацію забезпечує випуск продукції або надання послуг в обсязі передбаченому проектною документацією та умови праці, що відповідають чинним нормам.

Чергою будівництва є визначена проектною документацією сукупність об’єктів виробничого призначення (або їх частин) введення в дію яких забезпечує випуск продукції або надання послуг та безпечну експлуатацію цих об’єктів. Черга може складатися з одного або кількох пускових комплексів.

Будовою є сукупність будівель і споруд (об’єктів) різного призначення будівництво яких здійснюється за єдиною проектно-кошторисною документацією із зведеним кошторисним розрахунком вартості будівництва, або із зведенням витрат та на які затверджується титул будови.

За ступенем готовності виділяють готові елементи будівництва і незавершене будівництво.

Готовим вважається елемент, на якому виконані всі роботи згідно проектно–кошторисної документації і передання його замовнику оформлене документально.

До готової будівельної продукції відносяться: закінчені будівництвом об’єкти, окремі елементи об’єктів (конструктивні елементи), частини конструктивних елементів і види робіт, що відповідають проектним рішенням та здані замовнику.

Незавершене будівництво ─ (незакінчена продукція будівництва) характеризується закінченням робіт на окремих технологічних стадіях.

Продукція будівництва ─ закінчені і підготовлені до експлуатації (заново побудовані або реконструйовані) підприємства, будови, споруди виробничого та невиробничого призначення.

Продукцію будівництва визначають як в натуральному, так і в вартісному виражені на всіх стадіях готовності будівель і споруд.

Кількісні показники будівельної продукції дають уяву про обсяги виробництва (число шкіл, дитячих установ, житлових будівель, підприємств).

Якісні показники продукції будівництва характеризують їх розміри і можливості (вмістимість, виробничу потужність, кількість квартир, житлову площу, кількість учбових місць, пропускну спроможність).

Кінцевою будівельною продукцією є закінчені будівництвом і підготовлені до випуску продукції або наданню послуг і прийняті в експлуатацію підприємства, їх черги, пускові комплекси і об’єкти.

Результати виконання виробничої програми оцінюються за наступними показниками:

─ введення в дію виробничих потужностей, об’єктів, споруд, житлових будівель та інших об’єктів соціальної сфери ─ характеризує результат виробничої діяльності організації та виконання договірних зобов’язань;

─ обсяги готової будівельної продукції та робіт;

─ загальний обсяг підрядних робіт за договорами генерального підряду, що включає обсяги робіт виконані власними силами та залученими організаціями за субпідрядними договорами організації (генеральний підрядник несе відповідальність за виконання всього обсягу підрядних робіт);

─ обсяг підрядних робіт, що виконуються власними силами організації ─ характеризує будівельну діяльність організації і визначається як сума вартості робіт по будовам, чергам, пусковим комплексам, об’єктам і видам робіт зданим в експлуатацію;

─ обсяги підрядних робіт, що виконуються субпідрядними організаціями;

─ обсяги підрядних робіт, що виконані на пускових об’єктах ─ це вартість будівельно-монтажних робіт, що виконана за договорами підряду на пускових підприємствах, їх чергах, пускових комплексах, а також по технологічним етапам і комплексам робіт на об’єктах, що вводяться в експлуатацію в звітному періоді;

─ обсяги підрядних робіт на об’єктах і комплексах робіт, що вводяться в експлуатацію в наступні періоди;

─ обсяги підрядних робіт виробничих підрозділів будівельної організації:

─ розподіл обсягів підрядних робіт по окремих замовниках;

─ фізичні обсяги підрядних робіт по виробничим підрозділам;

─ обсяги незавершеного будівельного виробництва.

Фактичні показники по введенню виробничих потужностей та об’єктів порівнюються з плановими, які встановлюються згідно з нормами тривалості будівництва підприємств, будівель і споруд (СН 440-79), затверджених норм заділу в будівництві по галузях національної економіки (СН 411-81) та норм заділу в житловому будівництві. Заділ будівельно-монтажних робіт повинен забезпечувати фронт робіт для наступного року.

Обсяг будівельної продукції у натуральному вираженні характеризується:

─ для генеральних підрядників і субпідрядників, які виконують сантехнічні, оздоблювальні, електромонтажні та інші спеціалізовані роботи а також для організацій, що здійснюють монтаж основного технологічного й енергетичного обладнання на об’єктах виробничого призначення як введення в дію виробничих потужностей і об’єктів у відповідних одиницях, що визначають площу, об’єм, місткість, потужність та інші споживчі властивості об’єктів;

─ для субпідрядних організацій, що виконують роботи по зведенню підземної частини будівлі, зовнішніх комунікацій і благоустрою, а також виконують окремі види спеціалізованих робіт (земляні, пальові основи, ізоляційні тощо), які здаються генпідряднику за найменуванням та обсягами завершеними в цілому, по об’єктах, комплексах спеціальних робіт у відповідних натуральних одиницях виміру.

Обсяг будівельно-монтажних робіт у вартісному вираженні оцінюється:

─ для генпідрядників ─ за договірною ціною будівельно-монтажних робіт по кожному завершеному будівництві і зданому в експлуатацію у розрахунковому періоді об’єкті, підготовленому до випуску продукції або надання послуг;

─ для субпідрядників ─ за договірними цінами на виконання відповідних комплексів монтажних і спеціальних будівельних робіт, що завершені та здані генпідрядникам у розрахунковому періоді в цілому по кожному об’єкту, у обсязі, що забезпечує введення його в експлуатацію.