Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций пкс мбг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

5.3.Визначення супутніх витрат

До складу ціни тендерної пропозиції претендент включає кошти на супутні витрати, необхідні для здійснення будівництва в цілому, які плануються на об’єкті замовлення.

Витрати на підготовку території будівництва обчислюються на підставі даних проекту, запропонованих обсягів робіт, трудових і матеріально-технічних ресурсів до них і відповідних поточних цін на визначені ресурси.

Кошти на зведення та розбирання титульних тимчасових будівель і споруд, необхідних для проведення будівельно-монтажних робіт, а також для обслуговування працівників будівництва в межах будівельного майданчика обчислюються на підставі даних проекту з урахуванням оснащеності будівельних організацій контейнерами і збірно-розбірними мобільними (інвентарними) будівлями та спорудами, а також можливості пристосування й використання для потреб будівництва існуючих та новозбудованих будівель і споруд сталого типу двома способами:

─ калькуляційним методом за даними проекту організації будівництва;

─ за усередненими показниками по видам будівництва, що надаються Держбудом з використанням до них знижувального коефіцієнта 0,85.

Спосіб визначення зазначених коштів обумовлюється контрактом. При цьому використання другого способу можливе, якщо цей спосіб прийнятий в інвесторській документації.

Кошти на відшкодування додаткових витрат при виконанні робіт в зимовий період просто неба та в приміщеннях, що не опалюються, враховуються в ціні тендерної пропозиції тільки на обсяги робіт, виконання яких планується в зимовий період. Кошти на подорожчання виконання робіт, виконуваних у зимовий період, визначаються розрахунково - калькуляційним методом на підставі обсягів робіт, виконання яких планується у зимовий період та розрахунків компенсації додаткових витрат: робочого часу робітників; матеріальних ресурсів внаслідок підвищених їх втрат; на виконання інших додаткових робіт, що супроводять виконання будівельно-монтажних робіт в зимовий час. Проте претендент може здійснювати розрахунок зазначених додаткових витрат на підставі об’єкта-аналога власного банку даних або за усередненими показниками, які надаються Держбудом..

Компенсацію додаткових витрат робочого часу робітників та часу роботи будівельних машин і механізмів, що пов'язані із зниженням продуктивності праці при виконанні робіт в зимовий період просто неба і в неопалюваних приміщеннях, можливо розраховувати з використанням до норм трудовитрат робітників-будівельників і монтажників та робітників зайнятих на керуванні і обслуговуванні будівельних машин і механізмів та нормативного часу роботи будівельних машин і механізмів наступних усереднених коефіцієнтів:

І температурна зона ─ 1,10;

ІІ температурна зона ─ 1,15.

Вартість інших додаткових робіт, що супроводжують виконання будівельно-монтажних робіт в зимовий період, визначається за окремими калькуляціями. При цьому до калькуляції можна включати витрати на: розпушування мерзлих ґрунтів; запобігання ґрунтів від промерзання; відтаювання ґрунтів; використання бетонів і розчинів швидкого тужавлення; введення в бетони так розчини спеціальних домішок; використання електропрогрівання бетону; утеплення конструкцій; прогрівання конструкцій та виробів, кінців труб та кабелю; улаштування, розбирання та опалення звичайних тепляків; захист робочих місць від снігових заметів тощо; прибирання снігу з будівельних майданчиків; додаткові витрати на тимчасове опалення та використання постійних систем опалювання для проведення робіт, витрати теплової енергії на відігрівання і сушіння конструкцій. Якщо калькуляції на зазначені додаткові роботи складено на підставі ресурсних елементних кошторисних норм, то до прийнятих у розрахунках нормативних трудовитрат робітників-будівельників, монтажників та робітників зайнятих на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів застосовуються наведені вище коефіцієнти.

Додаткові витрати матеріальних ресурсів, спричинені їх підвищеними втратами при виконанні робіт в зимовий період (крім розпушування мерзлих ґрунтів та прибирання снігу з будівельних майданчиків), можуть визначатись за усередненими показниками, які виражені в процентах до нормативної потреби в матеріалах по основних будівельно-монтажних роботах і додаткових супутніх роботам у таких розмірах:

─ для щебеню, гравію, піску, баласту, цегли, розчину, бетону, гравію керамзитового ─ 0,35%;

─ для інших матеріалів (за виключенням виробів із деревини і металу, труб, збірних залізобетонних будівельних конструкцій і виробів, покрівельних і лакофарбових матеріалів) ─ 0,2%.

У складі ціни пропозиції претендент може враховувати кошти на додаткові витрати, пов'язані з виконанням робіт в літній період просто неба, якщо таке планується. Ці кошти можна визначати за усередненим процентним показником, який становить 0,35% від вартості будівельно-монтажних робіт за підсумком глав 1-8 Зведеного кошторисного розрахунку.

Зазначені кошти є лімітом і сплачуються замовником підряднику тільки за обсяги робіт, що виконуються в літній період просто неба за умови перевищення гранично-припустимого рівня шкідливих факторів виробничого середовища та за наявності відповідних обґрунтувань і розрахунків, виконаних на підставі положень „Методичних рекомендацій з визначення додаткових витрат при розрахунках за виконані будівельно-монтажні роботи у літній період просто неба при температурі зовнішнього повітря більш ніж +270С”.

Розмір коштів на сезонні (зимові і літні) подорожчання вартості будівельно-монтажних робіт, виконаних в умовах, за які визначені компенсації, і врахованих у складі ціни тендерної пропозиції, як правило, не повинен перевищувати кошторисного ліміту.

Вартість інших робіт і кошти на покриття інших витрат, які плануються на об’єкті замовлення, визначаються на підставі положень чинного законодавства, даних проекту, вихідних даних замовника щодо здійснення будівництва, умов виконання будівельно-монтажних робіт, розташування будівельної організації стосовно будівельного майданчика.