Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Letniy_6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Декоративно - прикладне мистецтво в таборі

Національно-культурне відродження України передбачає зростання ролі народознавства в позанавчально-виховному процесі. Важливого значення набувають відродження народних традицій, ознайомлення з надбанням народної культури, оволодіння технікою народних ремесел.

Декоративно-прикладне мистецтво в таборі представлено гуртками, де навчають створювати художні вироби, які мають практичне значення в побуті і художній обробці утилітарних предметів /меблі, посуд, тканина, знаряддя праці, одяг, прикраси, іграшки та ін./. При обробці матеріалів /метал, дерево, кераміка, скло, текстиль та ін./ використовують гравірування, розпис, інкрустацію, вишивку, лиття, кування, різьбу, карбівку.

Для залучення дітей до гуртків вожатий повинен:

  • Провести діагностику інтересів і здібностей дітей.

  • Рекламувати різні види діяльності в гуртках.

  • Застосовувати різні засоби мотивації для включення в ту чи іншу діяльність.

  • Демонструвати основні прийоми діяльності.

  • Включати дітей до діяльності і опрацьовувати основні прийоми.

  • Використовувати освоєні прийоми діяльності і розповсюджувати їх у повсякденному житті.

  • Орієнтувати на етап післядії, на продовження діяльності.

  • Здійснювати зворотний зв’язок.

Гурток художньої вишивки залучає дітей до праці знайомить із виробами народних майстрів, художніми традиціями, розвиває художній смак. Діти отримують уявлення про композицію, орнамент, ритм, колір, вчаться підбирати колір ниток у відповідності з кольором і фактурою тканини; вони знайомляться з народним декоративно-прикладним мистецтвом, з різними видами вишивок, отримують навички у виконанні нескладних швів і оформленні виробів. Керівник гуртка приділяє увагу колективним роботам: панно, серветки, рушники.

Гурток ручного ткацтва. Ручне ткацтво – найдавніший вид домашнього ремесла, яке удосконалювалось і стало одним з цікавих і розповсюджених видів прикладного мистецтва.

Дітей знайомлять із старовинними виробами народних майстрів, з розвитком традиційних прийомів декоративної творчості в сучасному мистецтві. Вони засвоюють прийоми ткацтва, навчаються робити гаманці, пасок, сувеніри.

Гурток розпису тканини. В умовах табору рекомендовано заняття цього гуртка, бо воно не вимагає спеціального обладнання, технологічний процес легко піддається засвоєнню.

Мета гуртка: вивчення народного мистецтва, народних художніх промислів; формування художнього смаку, розвиток творчої фантазії дитини, відчуття кольору, ритму.

Робота з розпису тканини має і виховне значення, вона виробляє трудові і суспільно корисні навички, залучає дітей до створення і оздоблення речі, сучасного оформлення побуту.

Гурток “Народні промисли”. Діти вчаться виготовляти вироби з різноманітних природних матеріалів: складання флористичних композицій, виготовлення планшетів та каркасів, солом’яних композицій, вироби з глини, лози.

Гурток “Прикладні мистецтва”. Діти навчаються техніці аплікації, плетіння, декоративного розпису іграшки з глини, глиняного посуду, кухонних дощечок; писанкарства, вишивання рушників, плетіння гачком та на спицях.

Гурток “Писанкарство”. Головна мета – відродження стародавнього мистецтва українського народу, прищеплення дітям любові до рідного краю, пошану до своєї історії, відчуття зв’язку з минулими поколіннями.

Гурток “Художня обробка деревини”. Діти навчаються технології різьби, інкрустації, випалювання за допомогою випалювача й штампів, розпису по дереву, лісової скульптури.

Гурток “Майстерня кераміки”. Діти привчаються пройматися любов’ю до своїх національних традицій, ознайомлюються з характерними ознаками гончарних виробів регіональних зон України – Полтавщини, Косова, Закарпаття, вчаться використовувати український орнамент і створювати творчі композиції на традиційні та сучасні мотиви.

Діти навчаються виконанню простих гончарних форм, малих ліпних об’ємів та сучасних зразків декоративної кераміки. Це посуд /кухлі, миски, глечики/, декоративні художні речі /вази, керамічні панно, образи тварин, птахів та ін./

Гурток “Декоративне кування”. Діти вивчають технологію ковальських робіт та оздоблення виробів; формують навички і вміння щодо обробки металу, знайомляться з основами кування, карбування, лиття, термічної обробки металу.

Гурток “Плетіння з рогозу”. Це один з найдавніших декоративно-прикладних народних промислів. Дітей ознайомлюють з природним матеріалом /рогіз, солома та ін./, про історію виникнення та розвитку цього ремесла, з видами плетіння.

Гурток “Народні вироби з соломки”. Мета гуртка: формування практичних навичок художньо-творчої діяльності, розвиток естетичного, емоційного чуття, правильне уявлення про культуру, побут, традиції, обряди українського народу.

Дітей навчають виготовляти солом’яну скульптуру /народну іграшку з соломки/, обереги; знайомлять з різноманітними видами плетіння, зі зразками плетіння з соломки.

З неабиякою зацікавленістю діти відвідують гурток “Плетення з верби”, гурток “Народні умільці”, гурток “Рукоділля”, гурток “Макраме”. В кінці табірної зміни проводиться виставка дитячих робіт, як звіт гуртківців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]