Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Letniy_6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

3. Робота прес-центру.

У кожному таборі працює прес-центр, який вибирається і затверджується на першому зборі дружини. Це голос дружини, виразник ідей і настрою всього табору. Керувати і організовувати цю роботу повинна доросла людина. Вона може бути редактором газети або керівником прес-центру, а обов’язки редактора довірити якій-небудь освіченій в цьому питанні дитині. Існує досвід чергових редакторів для кожного нового номеру газети.

Функції прес-центру:

  • випуск газети дружини /це може бути стінгазета, радіогазета, фотогазета, “блискавка”, газета-лозунг, “бойовий листок”/;

  • проведення конкурсу плакату;

  • керівництво пресою загонів.

На першому організаційному зборі прес-центру визначається його призначення, вручається емблема, обирається своя пісня, позивні, назва газети, визначається місце роботи прес-центру, подається список прес-центру з вказаними обов’язками його членів, програма навчання юнкорів, графік випуску газети, пам’ятка юнкора. Основна ціль газети – розвиток творчої свободи і творча активність дітей.

Структура прес-центру:

Редактор відповідає за зміст, спрямованість газети і вирішує всі організаційні питання; відповідає за розміщення готових матеріалів в газеті по їх вагомості, розміщення малюнків, фотографій і всього оздоблювального матеріалу.

Відповідальний секретар редакції – “конструктор” газети. Він робить план–сітку розміщення майбутніх матеріалів на газетній смузі. До нього потрапляє весь матеріал номера для проведення головної літературної правки-обробки.

Головний художник несе відповідальність за художнє оформлення газети. Разом з відповідальним секретарем він здійснює макетування номеру. Стінгазета не повинна бути строкатою, багатокольоровою: пропонується варіант трьох кольорів, краще вибирати контрастні сполучення.

В редколегії мають бути завідувачі відділами мистецтва, табірного життя, спорту, клубних об’єднань за інтересами, проблемним, пошуковим, художнім, фоторепортерським, юнкорівським.

Планування роботи.

На протязі табірної зміни має вийти 5-7 газет. Приблизна тематика: день захисту дітей, день народження табору, “ Рідний край”, батьківській день, “ До побачення, табір!” та ін.

Навчання юнкорівського активу.

Навчання проводить один із педагогів або заступник голови прес-центру.

Теми занять:

  • Роль преси в роботі табору, її завдання.

  • Дитячі газети та журнали.

  • Техніка видавницької справи.

  • Як писати, як збирати і працювати над матеріалом.

  • Про що пише юнкор.

  • Газетні жанри /інформаційна замітка, кореспонденція, репортаж, інтерв’ю та ін./.

  • Літературне редагування.

  • Оформлення газети.

  • Робота фотокореспондентів у газеті.

Робота над випуском.

На засіданні в редакційній колегії складається робочий план номера:

Зміст

матеріалу

Жанр

Фото

Малюнок

Автор

Термін

1

Обмірковується номер: якою буде спрямованість газети, заголовки, умовна назва матеріалу, жанр, термін.

Потім відповідальний секретар складає макет майбутнього номера. Головний художник робить заготівку (заголовок газети, девіз, номер випуску).

Юнкори починають пошук матеріалу. Від того, як вони його напишуть, оформлять, наскільки гостро і вірно подадуть обрану тему читачам, залежить успіх газети, її цілеспрямованість.

Коли всі матеріали готові, редактор і головний художник підбирають рубрики, заголовки та ін., починається основна верстка номера. Матеріал розміщують в залежності від вагомості і значимості.

Головний художник-оформлювач і шрифтисти завершують оформлення газети.

На кінець зміни слід провести огляд всієї преси табору, визначити кращі табірні, загонові випуски, визначити кращого фотографа, найоперативнішого репортера і художника табору, всім подякувати за участь в роботі прес-центру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]