Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Letniy_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Yii. Організація активного відпочинку та оздоровлення дітей в таборі.

Мета: ознайомити студентів із системою фізкультурно-оздоровчої роботи в таборі; засвоєння технологій проведення спортивних заходів, екскурсій, туристичних походів.

Професійна спрямованість: усвідомлення студентами значення фізкультурно-оздоровчої роботи в таборі; практичне оволодіння організацією спортивно-оздоровчих заходів, туристичних походів та екскурсій.

План:

  1. Фізкультурно-оздоровча робота з дітьми.

  2. Методика організації та проведення туристичних походів, прогулянок, екскурсій.

  3. Організація спортивно-туристичних свят та ігор на місцевості.

Теоретична частина:

1. Фізкультурно-оздоровча робота з дітьми.

Гармонійний розвиток дитини важко уявити без занять фізкультурою та спортом. Сучасні люди добре усвідомлюють, що їм не вистачає не лише чистого повітря, але й радості руху, фізичного навантаження для м’язів. А як важливі для нашого життя, повного стресів, психічних та емоційних перенавантажень, хвилин спокою, єднання з природою.

Фізичне виховання являє собою систему заходів розвиваючого, вдосконалюючого і коректуючого ( виправляючого ) характеру, які мають сприяти фізичному розвитку дітей, зміцнити їх здоров’я, забезпечити оволодіння ними життєво важливими руховими навиками та вміннями, високу розумову та фізичну працездатність, готувати до життєдіяльності засобами фізичного виховання є здійснені у різних умовах фізичні вправи, рухливі ігри, прогулянки, спорт, загартовування. Літні дитячі табори оздоровлення та відпочинку чудове місце для колективних та індивідуальних занять спортом, туризмом, рухливими іграми на свіжому повітрі. Їх доцільне поєднання з режимом харчування та загартовування може дати відчутні результати.

Основними задачами фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в дитячих загонах є :

  • сприяння нормальному розвитку і загартуванню дітей;

  • покращення їх здоров’я, прищеплення інтересу та звички до систематичних занять фізичною культурою і спортом;

  • вдосконалення основних видів рухів, розвиток силової, статичної і швидкісної витривалості;

  • повідомлення певних знань спортивного тренування, методики самостійних занять фізичними вправами;

  • формування санітарно-гігієнічних навичок.

Безумовно, керівництво фізичним вихованням у дитячих таборах покладається на директора табору, його заступника з виховної роботи, медпрацівників, інструкторів по фізичній культурі та плаванню. Але без активного включення в дану роботу вихователів та педагогів-організаторів позитивно розв’язати питання оптимального рухливого режиму у дітей видається проблематичним. Її ефективне вирішення, як зазначає М.Г. Фрідман, можливе лише за умови, “коли центром масової та фізкультурної роботи стане загін”. Тому головною діючою особою у реалізації фізично-виховного процесу виступає педагог-організатор, а не загоновий вихователь. Вони кожен день мають проводити спортивно-масову та фізкультурно-оздоровчу роботу: бути наставниками загонової команди, тренерами, судити змагання, відповідати за проведення змагань по тому чи іншому виду спорту під час загально-табірної спартакіади, в разі необхідності проводити ранкову зарядку, здійснювати підготовку до туристичних походів, організовувати рухливі ігри на місцевості, тощо.

Виділяємо основні форми фізичного виховання у літньому дитячому оздоровчому таборі ( за М.Г. Фрідманом ):

  • фізкультурні заходи в режимі дня (ранкова гімнастика, сонячні та повітряні ванни, купання );

  • загонова фізкультурна робота ( загонові фізкультурні заходи, прогулянки, екскурсії, походи, ігри на місцевості);

  • масова спортивна робота ( спортивні конкурси, змагання, ігри, спартакіади, малі олімпійські ігри);

  • навчально-тренувальні заняття гуртків ( секцій), команд з різних видів спорту;

  • агітаційно-пропагандистська робота ( про користь систематичних занять спортом, ранковою гімнастикою, загартуванням; розповідь про кращих вітчизняних спортсменів, про Олімпійський рух, про нові рекорди та види спорту і т. і.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]