Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

7.4. Інтеграція комп’ютерних та телекомунікаційних технологій

Комп'ютеризована співбесіда

Комп'ютеризовані співбесіди дозволяють прискорити і спростити роботу менеджерів, які займаються прийомом на роботу нових співробітників (автоматично відсіваючи непідготовлених претендентів.). Такі системи все частіше знаходять застосування в банківській діяльності і в промисловості.

Такі фірми, як Park City Group, Aspen Tree Software і Learning Systems Sciences, пропонують системи програм на основі мультимедіа, що моделюють реальний діловий досвід, так що менеджери можуть оцінити відповіді кандидатів в різних ситуаціях. Одна така система використовується в банку Great Western Bank для оцінки претендентів на місця співробітників, що приймають відвідувачів. Система представляє різних "замовників" на екрані комп'ютера, кожного з своїм специфічним питанням і ступенем нісенітності, сварливості і прискіпливості. В той момент, коли випробовуваний натискає клавішу із знаком "?", щоб почути питання, на екрані з'являється збуджене обличчя клієнта. Кандидат в співробітники отримує відповідну оцінку за ведення бесіди залежно від точності його відповідей, реакції на вираз незадоволеності клієнта і від уміння показати "товар особою". Відповіді кандидата фіксуються у відеофільмі, який записує комп'ютер, оснащений засобами мультимедіа (відеокамера, мікрофон).

Мультимедійні курси навчання співробітників прямо на їх робочих місцях дають можливість навчання або консультації в той момент, коли це потрібно, без відриву співробітників від роботи. У фірмі Peugeot використовується система на диску CD-ROM, на якому записані інтерактивні відеокліпи. Такими дисками забезпечені всі співробітники компанії, зайняті продажем. Фірма AIB використовує інтерактивну мультимедійну програму для контекстно-залежної допомоги кожному банківському службовцеві прямо на його робочому комп'ютері.

Цікаву повчальну програму запропонувала англійська фірма Apt Projects. Її пакет Fingers for Windows призначений для навчання "сліпому" набору на клавіатурі комп'ютера. З його допомогою можна іаучиться "друкувати" на багатьох європейських мовах, зокрема на російському. Крім усього іншого, той, що навчається може освоїти декілька сотень типових фраз будь-якої з цих мов. Фрази можна прослуховувати через навушники, багато разів набирати на клавіатурі, одночасно спостерігаючи на екрані їх переклад рідною мовою.

Інтерактивні мультимедійні кіоски

Свій перший кіоск віддаленого обслуговування відкрив в травні 1994 р. Cooperative Bank в манчестері (Великобританія). За допомогою цього кіоску клієнт може ознайомитися з правилами роботи банку, перевірити стан рахунку отримати готівку і обговорити свої фінансові справи з одним з банкірів. Між кіоском і банком існує прямий двосторонній зв'язок, за допомогою якого клієнт і банкір можуть бачити один одного, тоді як комп'ютер кіоску, окрім здійснення мультимедійного зв'язку, забезпечує виконання банківських операцій, взаємодіючи з комп'ютерною мережею банку.

Чисельність мультимедійних кіосків значно збільшується. За повідомленням консультаційної фірми Inteco (США), що спеціалізується на таких системах обслуговування, за період з 1993 р. число встановлених в США інтерактивних кіосків виросло на 500% (90000).

Перевага таких кіосків полягає в простоті їх використання. В даному випадку клієнт не бачить ніякої клавіатури і комп'ютера. Екран кіоску чутливий до дотику пальця. Досить доторкнутися до відповідного напису на екрані, щоб прихований в кіоску комп'ютер висвітив на екрані відповідну інформацію або перейшов в заданий режим.

Такі екрани широко використовуються в інформаційних системах . готелів, туристичних агентств і банків.

Мультимедійні кіоски успішно використовувалися навіть в Південній Африці в період підготовки до перших в країні багаторасових виборів. Фірма Sandenberg Pavon підготувала 30 інтерактивних кіосків, які перевозилися по країні і з лютого 1994 р. побували в 70 містах, обслуживши більше мільйона виборців. Жителі змогли побачити кольорову фотографію кожного з кандидатів, почути його мову протягом однієї хвилини, а також ознайомитися з передвиборною платформою кожній з 19 кандидатур.

Обслуговування вдома і інтерактивне телебачення

Іншим, може бути ще ефективнішим застосуванням мультимедіа, є обслуговування вдома.

Все те, що людина може отримати, користуючись інтерактивним, він може мати, не виходячи з будинку (якщо звичайно у нього є комп'ютер і засоби телеконференції). Типовим застосуванням телеконференції є банківське обслуговування і покупки, не виходячи з будинку. Подібно до того, як робляться покупки по каталогах на основі кольорових фотографій товарів, покупець може вибрати товар, розглянути його, повертаючи на екрані, міняючи характеристики виробу (колір, фасон), підібрати відповідний і, сплативши покупку, почекати, поки її привезуть додому.

Передача підпису на відстань

Одній з серйозних проблем, що обмежують укладення договорів на відстані, є проблема ідентифікації підпису. Щоб виключити можливість підробки або накладення зображення справжнього підпису на підроблений документ, в декількох лабораторіях США і Великобританії розробляється спеціалізована система відеоконференції.

Ця система може стежити за нюансами руху руки під час виконання підпису.

Тоді як традиційні системи відеоконференції із-за достатньої швидкості передачі даних забезпечують лише стрибкоподібну зміну кадрів, система передачі підпису ігнорує всю істотну інформацію, концентруючись на "областях віщання", які відповідають контурам особи, рук і тіла людини, що підписується.

Результуюче зображення більше схоже на чорно-білий малюнок, чим на відеозображення; об'єм інформації, що залишився після обробки складає 1/3500 від об'єму інформації в початковому зображенні, зате всі рухи можуть бути передані без спотворення. розробкою таких систем займаються, зокрема, фірми At&t Bell laboratories і British Telecom.

Альтернативна розробка виконана і експериментально перевірена в Росії в СП "Діалог-Тест". Підпис виконується на планшеті цифрователя, після чого програма, що приймає підпис, аналізує її достовірність, ґрунтуючись на декількох свідомо справжніх зразках підпису.

Мультимедіа і документообіг

Ще одне вдале застосування аудіосистем комп'ютерів: для додавання анотацій до документів - електронних таблиць, текстів, повідомлень, призначених для передачі за допомогою електронної пошти.

Такі анотації створюються простіше і швидше, ніж письмові, економлячи час. Оскільки більшість аудіо-повідомлень короткі, вони не створюють яких-небудь проблем при передачі по локальній мережі. З часом, коли об'єми аудіо-повідомлень зростуть, керівництво банку збирається розглянути питання про збільшення пропускної спроможності мережі. Крім того, як найбільш важливою в банці розглядають завдання об'єднання банківської телефонної мережі і локальної комп'ютерної мережі. Додаючи голосові повідомлення до повідомлень електронної пошти, у багатьох випадках можна обійтися без телефону.

Актуальні і завдання створення архівів документів і передачі великих об'ємів даних на дальні відстані. Немає потреби доводити, що зниження вартості створення архіву і підвищення надійності його зберігання є головними вимогами до системи архівації.

Мультимедійні бази даних

Президент корпорації Oracle Лоренс Еллісон (Lawrence Ellison) сказав, що в СУБД Oracle планується включення засобів роботи із стислою за стандартом Mpeg-1 відео- і аудіоінформації, що передається із швидкістю 1,5 Мбіт/с по локальних і глобальних мережах. Одному із завдань, які збирається вирішити фірма Oracle, є доставка новин в кожен будинок за замовленням, зокрема буде забезпечена можливість передачі текстів газет, а також статей з різних видань. Вибір інформації з багатьох джерел може виконуватися так само, як в комп'ютерній базі даних, після детального опису того, яка інформація потрібна.

База даних, організована за допомогою СУБД Oracle, зберігатиме відео- і аудіодані інтерактивного телебачення. За словами Еллісона необхідне устаткування і програмне забезпечення розробляються зараз у Великобританії. Вартість апаратури, яку необхідно додати до звичайного телевізора, щоб перетворити його на пристрій інтерактивної взаємодії, не перевищує 300 дол. На думку Еллісона мультимедійні бази даних працюватимуть як високошвидкісні мережі цифрового зв'язку з використанням інформаційних каналів, що надаються телефонними і телевізійними компаніями. Серед вже запропонованих фірмою Oracle до продажу програмних засобів є Media Server - цифрова бібліотека бази даних, яка дозволяє зберігати і шукати інформацію в будь-якій формі: відео, аудіо, текст, таблиці і картинки.

36

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]