Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEM_3.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Тема 3. Організація Інтернет-ресурсу

1. Поняття Інтернет-ресурсу та етапи його створення.

2. Вимоги до інформаційного наповнення ресурсу.

3. Вимоги до дизайну ресурсу.

4.Типові підходи до організації процесу створення Інтернет-ресурсу.

5. Тестування ресурсу.

6. Розміщення та підтримка ресурсу в Інтернет.

1. Поняття Інтернет-ресурсу та етапи його створення

Система WWW є головним сервісом глобальної мережі Інтернет, тому розділяють поняття Інтернет-ресурс і Web-ресурс.

Під Інтернет-ресурсами розуміється розміщена на сайтах Інтернет (серверах) текстова, графічна і мультимедіа інформація, яка може бути доставлена на комп'ютер користувача за його запитом у формі файлів або наборів файлів (зокрема архівів) різних форматів (HTML, DOC, PDF, TXT і ін.). Використання (читання, перегляд) цієї інформації вимагає наявність відповідних програмних засобів (броузерів) на комп'ютері користувача. На сервері інформація може зберігатися статично (у файлах) або формуватися динамічно залежно від запиту користувача (з бази даних). До Інтернет-ресурсів також відносяться розміщені на серверах виконувані програми (дистрибутиви), які можуть за запитом користувача передаватися на його комп'ютер для подальшого використання.

Інтернет-ресурси розподіляються на:

  1. Інтернет-ресурси, створені спеціально для використання в певній наочній сфері;

  2. Інтернет-ресурси, призначені для інформаційного забезпечення в цілому (правова, нормативна, статистична, довідкова інформація).

Поняття Інтернет-ресурс ширше за поняття Web-ресурс, відповідно останній відноситься до гіпертекстової інформації, розміщеної в рамках сервісу WWW (World Wide Web). Web-сайт стає найважливішим маркетинговим інструментом в гіпермедійному середовищі Інтернет. Від його реалізації залежить успіх бізнесу в Інтернет і віддача від рекламних заходів.

Архітектура сайта – це структура, план сторінок і програмна частина сайта.

Умовно етапи створення ресурсу можна розділити на такі:

  • попередній етап;

  • проектування;

  • розробка і тестування;

  • впровадження і експлуатація сайта;

  • розвиток ресурсу.

Ці етапи, як правило, формуються шляхом тісної співпраці між замовником і виконавцем, але, у принципі, якщо замовник добре поінформований в інтернет-технологіях, він зможе самостійно побудувати схему свого ресурсу, а виконавцю залишиться лише безпосередньо її реалізувати. Але, в основному, замовник приходить до виконавця з невизначеними формулюваннями вимог або з проханнями зробити як у когось, що істотно ускладнює життя виконавця. Розберемо кожен етап детальніше.

1. Попередній етап. Цей етап розв'язує питання загального характеру. Він включає такі елементи:

  • Консультування, надання необхідної інформації про технології Інтернету і методики роботи.

  • Визначення Інтернет-потреб замовника. Цей крок також розв'язується в процесі роботи, виконавець з'ясовує які цілі і завдання хоче поставити замовник перед запланованим ресурсом.

2. На етапі проектування відбувається конкретне і безпосереднє планування ресурсу і його складових. Включає:

1. Визначення мети створення Інтернет-ресурсів (основні види призначення Інтернет-ресурсів – це налагодження ділових зв'язків, комерція, розваги, маркетинг, дослідження й освіта, обробка даних, технічна підтримка).

2. Визначення аудиторії Інтернет-ресурсу.

3. Визначення джерел фінансування Інтернет-ресурсу.

4. Підбір матеріалів для Інтернет-ресурсу.

5. Організація інформації Інтернет-ресурсу.

6. Складання остаточного проекту.

Визначення мети створення Інтернет-ресурсу

Створення Інтернет-ресурсу (інформаційного або тематичного Web-сайта, Web-сайта компанії, Web-сайта суспільної організації, інтернет-магазина тощо ) перестало бути модою і сьогодні всі розуміють, що такі ресурси не створюються на порожньому місці і, в більшості випадків, Інтернет-активність – це продовження або «відображення» в Інтернет оффлайнової діяльності: бізнесу, наукової і освітньої діяльності, суспільно-політичної активності і т.д.

Перед тем як приступити до створення Web-сайта, необхідно чітко сформулювати мету і завдання, для вирішення яких створюється та буде просуватися сайт. Метою може бути реклама і просування товарів, послуг, торгової марки компанії, забезпечення споживачів повною інформацією про саму компанію, про товари, послуги компанії; забезпечення прямого продажу і т.п.

Визначивши основну мету і завдання присутності компанії в Інтернет, необхідно сформулювати критерії досягнення поставленої мети. Такими критеріями можуть бути кількість відвідувачів сайта або збільшення прибутку за певний період часу, залучення великої кількості клієнтів, збільшення обсягів продажу товарів або послуг в Інтернет тощо.

Залежно від змісту Інтернет-ресурси можуть бути:

· презентаційні;

· корпоративні;

· інформаційні;

· електронні магазини;

· ресурси, призначені для консультації клієнтів з технічних питань.

Одним з перших кроків при створенні Інтернет-ресурсу є формулювання відповіді на питання – «навіщо цей ресурс потрібен?». Відповідь на це питання – непросте завдання і він пов'язаний із стратегією розвитку або існуючої оффлайнової діяльності, або із стратегією розвитку Інтернет-проекту. Відповідь на це питання не може бути сформульована технічними фахівцями, у тому числі і з Web-технологій - відповідати на це питання повинні керівники, які відповідають за розвиток бізнесу і які можуть приймати на себе рішення і відповідальність за доцільність витрачання засобів на створення сайта.

І в деяких випадках - цілком можливо - при відповіді на це питання з'ясується, що сайт не потрібен. Якщо в Інтернет вже є аналогічні ресурси, то потрібно відповісти на інше питання – «чим ресурс, що створюється буде відрізнятиметься від вже існуючих Інтернет-ресурсів?» Тому проводиться аналіз конкурентів, а також їх Інтернет-ресурсів. Цей етап є особливо важливим. Аналіз дозволяє оцінити переваги і недоліки конкурентних компаній і їх ресурсів, на підставі цього можна створити сайт, що вигідно відрізняється від них. Для оцінки можна використовувати таку таблицю:

Таблиця № 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]