Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEM_3.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

4. Типові підходи до організації процесу створення Інтернет-ресурсу

У проекті необхідно побудувати структуру організації інформації. Під організацією інформації на Web-вузлі розуміється розміщення гіперпосилань на Web-сторінках сайта для зв’язування їх між собою. За визначенням всі Web-сайти, якщо вони не складаються з однієї сторінки, повинні додержуватися цього правила. Ці частини якимось чином повинні бути зв'язані один з одним. Користувачеві одноразово треба надавати лише невелику порцію інформації. Розробники використовують кілька видів структур розміщення інформації: деревоподібну, лінійну, табличну, Web.

Деревоподібна структура, яка подана на рис. 1., може виявитися найбільш прийнятною для Web-сайтів. Але з її використанням виникає кілька питань, які треба визначити в проекті: наприклад, скільки можна зробити відгалужень на першому рівні дерева, наскільки широким і глибоким повинне воно бути.

Рис.1. Деревоподібна структура

Лінійна структура дозволяє зв'язати одну сторінку з іншою в простий ланцюжок. У формі лінійної послідовності можна демонструвати слайди, вести презентацію чого-небудь. Ідея лінійної структури подана на рис 2.

Рис 2. Лінійна структура

Наступний варіант – лінійна структура з альтернативами : це серія питань, відповідаючи на які «так» або «ні», ви переходите до наступного питання. Подібну структуру можна використовувати, наприклад на вузлі, що надає інформацію у виді питань і створює відчуття взаємодії з вузлом. Така структура подана на рис.3.

Рис 3. Лінійна структура з альтернативами

Наступний варіант – лінійна структура з відгалуженнями, вона може застосуються для надання інформації, у якої є корисні доповнення. Користувач може їх подивитися, а потім повернуться до головного напрямку. Схема такої структури подана на рис.4

Рис.4. Лінійна структура з переходами

Однієї з важливих форм організації інформації в Web є таблична структура. У табличній структурі активно використовується просторова організація інформації. Схема табличної структурі подана на рис 5.

Рис 5. Таблична структура

Коли структура даних готова, має відбутися підбір текстових і графічних матеріалів відповідно до складеної структурної схеми. Рекомендується підібрати або виготовити фотографії тих товарів, які Ви хочете представити на сайті. Це дасть повнішу інформацію про товар потенційним покупцям. Описи і іншу текстову інформацію рекомендуємо висловлювати простою розмовною мовою, зводячи до мінімуму сухі обороти мови і технічні терміни.

Користувацькій інтерфейс Інтернет-ресурсу повинен відповідати таким критеріям:

· уніфікованість (очікування однакових реакцій системи на однакові дії);

· дружність (сукупність характеристик інтерфейсу, що забезпечують його просте освоєння й ефективне застосування поза залежністю від ступеня підготовленості користувачів);

· лаконічність (забезпечується прийомом визначення параметрів за замовчуванням, реалізацією піктограм замість текстових виражень і т.д.).

· гнучкість (досягається за допомогою засобів настроювання);

· структурованість діалогу (поділ компонентів інтерфейсу користувача за рівнями складності).

Робота в рамках проекту будується поетапно за календарним планом. Зразок календарного плану робіт по розробці Інтернет-ресурсу:

Таблиця 3

№ 

Найменування етапу

Термін виконання

Форма звітності

1.   

Розробка технічного завдання (ТЗ)

2-4 тижні

Затверджене сторонами ТЗ, акт здачі-приймання робіт по етапу.

2.   

Розробка дизайну сайта

2-3 тижні

Графічні файли з екранними образами базових сторінок сайта (перша сторінка сайта, перші сторінки розділів), акт здачі-приймання робіт по етапу.

3.   

Розробка шаблонів базових сторінок сайтів.

2 тижні

HTML-файли з шаблонам базових сторінок сайта, акт здачі-приймання робіт по етапу.

4.   

Підготовка і затвердження переліку і термінів передачі текстових і графічних матеріалів виконавцю.

1 тиждень

 Календарний план

5.   

Редакційна обробка інформаційних графічних матеріалів, верстка «Розділу 1», розміщення розділу на сервері з доступом з Інтернет, тестування.

Залежить від обcягу розділу

Тексти і зображення для сторінок сайта, акт здачі-приймання робіт по етапу.

6.   

Редакційна обробка інформаційних і графічних матеріалів, верстка «Розділу 2», розміщення розділу на сервері з доступом з Інтернет, тестування.

Залежить від обсягу розділу

 Текстові компоненти

7.   

Остаточна збірка сайта, розміщення сайта в Інтернет, тестування.

Залежить від обсягу сайта

Розміщений в Інтернет сайт, копії електронних форм реєстрації сайта, акт здачі-приймання робіт за договором.

8.   

Реєстрація сайтів в пошукових системах і каталогах.

1 тиждень

 

9.   

Приймання сайта Замовником

1 тиждень

Акт здачі приймання робіт за договором.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]