Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEM_3.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

3. Вимоги до дизайну

На наступному етапі необхідно створити зміст, засоби переміщення по сторінках та користувацький інтерфейс. На даному етапі виробляються базові рішення, пов'язані з стилем, динамікою композиції сайта, інтерфейсом користувача, які враховуються авторами при підготовці початкового матеріалу, проектуються шаблони Web-сторінок, які потім застосовуються при формуванні інформаційних компонентів сайта.

На сприйняття сайта загалом та інформації, що розміщена на ньому помітно впливає дизайн, що є графічним втіленням Інтернет-ресурсу. Кожна сторінка Web-сайта повинна мати виражену приналежність до всього сайта. Стиль і своєрідність Web-сайта досягається наступними прийомами. Колірне вирішення повинно повторюватися на всіх сторінках сайта - у відвідувачів має створюватися відчуття цілісності змісту і спрямування сайта. Від обсягу і сегментації інформації на сайті залежить вибір засобів навігації по ньому. Система навігації повинна бути інтуїтивно зрозумілою для користувачів будь-якого рівня підготовки, вона повинна мати одразу декілька дублюючих інструментів навігації, кожний з яких буде зручний для певної кола користувачів.

Завжди має залишатися можливість для відвідувача перейти на головну сторінку сайта. Система навігації повинна давати відвідувачеві уявлення про склад сайта, а також сприяти швидкому знаходження необхідної інформації. До елементів належать: меню (список основних розділів сайта), випадаючий список, карта сайта (спеціальна виділена сторінка, що містить повну структуру сайта, Back and Forward (система перегортання інформації на сайті), а для великих сайті зі складною структурою - пошукова машина (знаходить документи, які містять уведені користувачем ключові слова або фрази). Сайти, яким притаманна єдина дизайнерська концепція, краще запам’ятовуються відвідувачами, викликають у них позитивні асоціації, які підсвідомо пов’язуються з торговою маркою компанії.

До основних стилів Web-дизайну можна віднести:

1. Техно (елементи конструкцій, макетів, схем) – має складну, абстрактну графіку.

2. Біоніка (гнучкі, органічні природні елементи).

3. Кітч (різкі контрасти, невідповідність кольорів та форм, хаотична композиція).

4. Мінімалізм (мінімум графіки).

5. Табличний (графічні прямокутні комірки, компоновка за допомогою таблиць).

6. Піксельний (оригінальна піксельна графіка).

7. Текстовий (текст-основа, графіка залежить від тексту).

8. Бароко (використання віньєток та інших візуалів).

Крім стилю, також визначається динаміка композиції Web-сайта (горизонтальна, вертикальна, статична, похила, хаотична), кольорова гамма (підбір кольорів, що підходять до стилю та тематики сайта), фон сторінок сайта, верстка, розмір по горизонталі, типи шрифтів.

З урахуванням того, що у різних користувачів можуть бути різні технічні засоби доступу в Інтернет, необхідно формулювати достатньо жорсткі вимоги до кількості графіки (особливо на першій сторінці сайта). Тому часто небажано використання «важких», ресурсоємних технологій – флeш, анімація, відео, аудіо на тих сторінках, де користувач хоче швидко одержати потрібну йому інформацію (про компанію, про послуги, про продукт). Використання анімації, звуку, відео, як правило, виправдане в тих випадках, коли це дає відвідувачу додаткову інформацію, яку неможливо надати іншим способом.

Сайт – це складне поєднання інформаційної структури, дизайну і інформаційного наповнення. Логічна структура сайта це система організації посилань між сторінками сайта. Структура сайта повинна визначатися ще на перших етапах створення проекту до почала розробки дизайну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]