Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEM_3.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
156.67 Кб
Скачать

5. Тестування ресурсу

Тестування ресурсу виконується програмістами і дизайнерами. На цьому етапі застосовуються сучасні технічні засоби, мови програмування і суто специфічні прийоми професіоналів. Важливо правильно протестувати сайт, щоб він був орієнтований на різних користувачів, щоб сайт був в незмінному вигляді у користувачів з різними дозволами і технічними можливостями моніторів, щоб він завантажувався в різних броузерах, а не обмежувався тільки Internet Explorer. Цей етап включає:

1. Створення програмних компонентів, тестування, перевірка працездатності, налагодження.

2. Розробка методів забезпечення безпеки і захисту інформації від несанкціонованого доступу.

3. Розміщення створених матеріалів на Web сервері, пуско-налагоджувальні роботи.

Тестування проходить шляхом завантаження сайта в різні моделі броузерів, та перевірки працездатності його елементів. При тестуванні зазвичай перевіряється такий набір параметрів:

  • граматику тексту;

  • правильність назв файлів сайта;

  • роботу гіперпосилань;

  • назви сторінок у тегах <TITLE>;

  • фонові кольори;

  • цілісність тегів HTML;

  • візуальне вирівнювання елементів сайта;

  • що відбудиться при зміні розмірів вікна броузера, шрифтів, кольорів;

  • розходження при різних дозволах монітору.

Обов’язково перевіряється також робота сайта в різних типах операційних систем.

4. Розміщення та підтримка ресурсу

Ресурсу потрібне унікальне ім'я, дуже важливо на цьому етапі підібрати красивий  домен, що легко запам'ятовується, а також визначитися з компаніями, які надають надійний хостинг. У цьому питанні важливу роль грає підтримка як технічна, так і консультативна з боку виконавця. Цей етап включає:

1. Визначення домена, його реєстрація, вибір компанії, що забезпечує хостинг, безпосереднє розміщення сайта в мережі Інтернет.

2. Накопичення і обробка звітів користувачів про результати експлуатації, розробка пропозицій з вдосконалення.

3. Підтримка з боку виконавця.

Умови вибору ефективного доменого імені:

  • ім’я повинне легко запам’ятовуватися;

  • бути достатньо коротким;

  • простим у написанні;

  • легко вимовлятися;

  • містити або назву компанії, або означати сферу діяльності, або продукт, послугу;

  • необхідно враховувати цільову аудиторію.

Після створення сайта на своєму комп'ютері виникає питання: як його розмістити в мережі Інтернет, щоб якийсь користувач у будь-який момент часу міг одержати до нього доступ? Зрозуміло, можна зробити так, щоб з Інтернету дану сторінку будь-які бажаючі могли переглядати прямо з комп'ютера розробника. Але це значить, що: по-перше, цей комп'ютер повинен постійно працювати; по-друге, повинен бути постійно підключений до Інтернету; по-третє, з'єднання з Інтернетом повинне відбуватися з великою швидкістю, адже якщо кілька людей одночасно захочуть подивитися Web-сторінку, то швидкості звичайного телефонного з'єднання буде недостатньо. Крім того, доведеться додатково встановити на такому комп'ютері досить складне програмне забезпечення.

Таким чином, очевидно, що розміщення сайта в Інтернеті на персональному комп'ютері пов'язане з великими проблемами і витратами. Але є простий і недорогий спосіб, що дозволяє їх позбутися. Це хостинг.

Слово "хостинг", як і багато інших слів з інтернетівського лексикону, пішло з англійської мови від слова "host", у якого є декілька значень: хазяїн, основний пристрій, головний комп'ютер, власник постоялого двору. Значення "власник постоялого двору" найбільше близько до правильного тлумачення терміна "хостинг" в Інтернет, тому що мається на увазі, що Web-сторінка розміщена на комп'ютері провайдера Інтернет поряд з безліччю Web-сторінок інших розробників. Хостінг (hosting) - послуги з розміщення Web-сайтів у Інтернет.

Якщо Web-сайт має невеликий або середній обсяг (наприклад, розміром 20-50 Мбайт), то для нього не потрібна установка та використання окремого сервера (комп'ютера), найбільш ефективним і популярним рішенням є так званий віртуальний сервер, коли один сервер провайдера Інтернет (хостинг-провайдера) забезпечує функціонування декількох (сотні тисяч) віртуальних Web-сайтів. Ця послуга називається хостинг віртуальних серверів або просто віртуальний хостинг. Віртуальний хостинг забезпечує доступ до Web-сайта будь-якого користувача Інтернет у будь-який час із будь-якого місця світу по URL-адресі, яка була, відповідно, раніше зареєстрована (отримано доменне ім'я) або по доменному імені третього рівня, наприклад name.hosting.com. Доменні імена третього рівня майже завжди надаються безкоштовно.

Віртуальний хостинг надає такі типи послуг:

· дисковий простір на сервері;

· ім'я віртуального сервера (доменне ім'я);

· засоби доступу і адміністрування свого Web-сервера;

· засоби налагодження і конфігурації Web-сервера;

· можливість виконання скриптів з метою створення сервисів на вашому Web-сервері;

· поштові скриньки і т.д.

Для розміщення сайтів існує два способи завантаження і вивантаження файлів, що складають Web-сайт на Web-сервер:

  • перший з них полягає у використанні HTTP (Hyper Text Transfer Protocol - протокол передачі гіпертексту), що зазвичай застосовується для передачі Web-сторінок, але також може використовуватися з іншими типами інформації;

  • другий спосіб - використання FTP (File Transfer Protocol - протокол передачі файлів), самий популярний при пересиланні файлів через Internet.

Інтернет-ресурс вимагає розвитку і уваги, інакше він вичерпає себе. Даний етап включає:

1. Планування і проведення рекламних і маркетингових заходів.

2. Розробка додаткових програм.

3. Робота над змістом і оновленням сайта.

Процес розробки Web-сайта нерозривно пов'язаний з його інформаційним наповненням. За відсутності системи керування Web-сайтом для будь-якої зміни в інформаційній структурі доводиться користуватися послугами Web-програміста. За експертними оцінками, 60% бюджету, виділеного на створення і розвиток Web-проекту, витрачається на інформаційне супроводження. При цьому основні витрати доводяться на переклад документів в гіпертекстовий формат. Системи конструювання Web-сайтів дозволяють вирішувати цю проблему, в значній мірі автоматизуючи процеси створення структури і дизайну Web-сайта, а також його інформаційного наповнення без обов'язкової участі Web-програміста.

Сайт рідко має цінність для користувачів, якщо інформація на ньому не змінюється. Особливо це важливо для ресурсів, що формують у себе постійну аудиторію. На більшості професійно створених сайтів регулярно публікуються новини, стара інформація оновлюється, з’являються нові розділи, розширюються існуючи.

Необхідно відразу визначити хто і яким чином буде займатися інформаційною підтримкою сайта.

Після того як Web-сайт компанії успішно розроблено і розміщено в Інтернет, необхідно періодично оцінювати його ефективність з метою оцінки відвідування Web-сайта, оцінки ефективності реклами на сайті, а також вибраного варіанта побудови самого сайта, ефективності заходів щодо просування Web-сайта в середовище Інтернет.

У загальнішому вигляді ефективним можна вважати Web-сайт, який дає повне уявлення про товари і послуги, що пропонуються фірмою; спроможний довести до відвідувачів переваги, які пропонуються компанією, а також ті вигоди які вони можуть отримати від їх застосування; дає змогу швидко знайти конкретну інформацію щодо характеристик конкретного товару або послуги; надає інформацію про способи замовлення і оплати товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]