Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM 6.509 PZ 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 10. Індивідуально-психологічні особливості особистості . Характер та здібності (індивідуальний стиль діяльності)

Структура заняття

1.Аналіз теоретичних положень

1.1.Поняття про характер. Структура характеру.

1.2.Основні риси типового характеру.

1.3.Акцентуація характеру.

1.4.Поняття про здібності. Структура здібностей.

1.5.Різновиди здібностей. Індивідуальні відмінності у здібностях людей.

1.6.Вплив задатків, здібностей та рис характеру на успішність навчальної та майбутньої професійної діяльності

2. Тестові завдання

2.1.До складної системи характеру входять: 1) воля; 2) темперамент; 3) мораль; 4) інтелект; 5) зріст.

2.2.Збудливий тип акцентуйованих особистостей характеризується: 1) нетерпимістю; 2) жорстокістю; 3) сумнівами у винесенні рішень; 4) некерованістю; 5) формалізмом.

2.3.Педантичний тип характеризується: 1) конфліктністю; 2) занудством; 3) полохливістю; 4) акуратністю; 5) надійністю.

2.4.Демонстративний тип особистості відрізняється: 1) схильністю до авантюризму; 2) прагненням бути у центрі уваги; 3) пасивністю; 4) егоїстичністю; 5) сором’язливістю.

2.5. Гіпертимний тип акцентуації характеризується: 1) схильністю до песимізму; 2) надмірною контактністю; 3) невмінням зосередитись; 4) не багатослів’ям; 5) енергійністю.

3.Дискусійні питання.

3.1.Які риси поведінки людини свідчать про силу її характеру? Наведіть приклади.

3.2.Чи може характер впливати на особливості прояву темпераменту? Відповідь обґрунтуйте.

3.3.Чи можна стверджувати, що задатки завжди визначають високий рівень здібностей?

3.4.Чи можна фактичний успіх у певній діяльності розглядати як виявлення здібностей до неї? Чому?

3.5.Чи можливий високий рівень розвитку спеціальних здібностей в інтелектуальній сфері на тлі низького рівня загальних здібностей? Який зв’язок існує між спеціальними та загальними здібностями? Наведіть приклади.

3.6.Що дає змогу людині з гіршими здібностями до певної діяльності виконувати її краще, ніж людині з кращими здібностями? Відповідь обґрунтуйте. Наведіть приклади.

3.7.Які задатки потрібні для успішного виконання економічної діяльності? наведіть приклади.

4. Ситуації для розв’язання.

4.1.Допитливість як риса характеру сильно впливає на ефективність навчальної діяльності. Наведіть приклади як впливають на ефективність учіння, праці та спілкування: акуратність, доброта, відповідальність, сумлінність та інші риси характеру.

4.2.Наведіть приклади впливу позитивних та негативних рис характеру на діяльність особистості у подібних ситуаціях.

4.3.Використовуючи основні риси типового характеру, визначте які з них сприяють виконанню Вашої майбутньої професійної діяльності, навчальної діяльності, повсякденному спілкуванню. Відповідь обґрунтуйте.

4.4.Група студентів мала охарактеризувати свого товариша, використовуючи лише прикметники. В результаті було отримано такий ряд слів:

стриманий,серйозний, емоційно стійкий, сумлінний, ініціативний, чутливий, чуйний, творчий, активний. Які з цих слів описують характер, а які темперамент. Як це можна визначити.

4.5.В наведеному прикладі визначить, що відноситься до задатків і що до здібностей: тип функціональної асиметрії головного мозку, великий об'єм смислової пам’яті, висока концентрація довільної уваги, запам’ятовування матеріалу, абсолютні пороги відчуттів, добра диференційована чутливість в області слухових відчуттів, велика швидкість мислення, емоційна врівноваженість, повністю адекватне спілкування, добрий внутрішній план мисленнєвих дій. Відповідь обґрунтуйте.

4.6.Спеціальні здібності бухгалтера (ревізора) включають в себе слідуючи якості психіки: добра смислова пам’ять, висока концентрація внутрішньої уваги, висока стійкість уваги, здатність до планування і самоконтролю, точність логічних операцій, добрий внутрішній план мисленнєвих дій. Розташуйте ці якості у порядку зростання їх значимості для діяльності бухгалтера (ревізора).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]