Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr_ak_ks_11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
4.11 Mб
Скачать

Вибір типу файлової системи

Вибір типу файлової системи набагато простіше, ніж здається на перший погляд. Є кілька основних тверджень, які дають однозначну відповідь при виборі типу файлової системи. Ці твердження наведено з списку нижче.

• Ви вирішили встановити Windows 98. Тоді однозначно тип файлової системи повинен бути FAT32, тому що сімейство 9х (і Millenium в тому числі) не вміє працювати з NTFS.

• Ви плануєте зробити мультизагрузки, встановивши Windows 98 і 2000 на одному вінчестері. Необхідно забезпечити доступ до даних, що зберігаються на обох розділах, з будь-якої ОС. В цьому випадку також тип файлової системи буде FAT32 з причин, викладених вище.

• Вирішено зробити мультизагрузки, але треба зробити так, щоб з 98 не було видно даних, що зберігаються на розділі, де встановлена ​​Windows 2000. В цьому випадку, розділ під установку 98 потрібно відформатувати в FAT32, а під 2000 в NTFS.

• Планується робота декількох користувачів на одному комп'ютері і потрібно забезпечити конфіденційність даних. В такому випадку, вирішує поставлену задачу тільки NTFS.

• На комп'ютері передбачається обробляти нестиснене відео (розмір одного файлу може бути десятки гігабайт. Вибір очевидний - це NTFS, тому FAT32 вміє працювати тільки з файлами, розміром до 2-х гігабайт.

• Планується установка однієї з серверних версій Windows. В цьому випадку, тільки NTFS зможе забезпечити безпеку на рівні файлової системи.

Це неповний список типових завдань, розглядаючи який, необхідно визначитися з типом файлової системи. Це важливо зробити саме перед створенням файлової системи, до установки Windows. Змінити тип файлової системи можна буде і надалі, після установки Windows, але в цьому немає ні чого хорошого.

Коротке резюме.

Вся лінійка Windows 9x (95, 98, 98SE, Millenium), орієнтована на FAT32, не вміє працювати з файловою системою NTFS. З NTFS працюють ОС сімейства NT (NT, 2000, XP). У теж час, системи сімейства NT без проблем працюють з FAT32, але вони споконвічно орієнтовані на NTFS. Немає ні чого поганого, якщо ОС із сімейства NT буде встановлена ​​на FAT32. Якщо комп'ютер буде використовуватися будинку, в основному для ігор та навчання, то, можливо, що правильним рішенням буде вибір FAT32. Якщо ж комп'ютер буде працювати в локальній мережі, де має бути забезпечено чітке розділення доступу користувачів до даних, що зберігаються на жорсткому диску, то єдино вірним буде використання NTFS. Будь-яке рішення (звичайно, за винятком спроби встановити Windows 9x на NTFS) буде правильним, але я б рекомендував зупинитися на NTFS. Вона більш надійна і менш схильна до ризику безповоротної втрати інформації, чого не скажеш про FAT32.

Порядок виконання роботи

1. Розбивка вінчестера з dos

Для розбивки вінчестера з DOS нам потрібно завантажувальна дискета. Ви можете створити її самостійно або завантажити . В викачаному архіві один файл bootdisk.exe. Вставте дискету в дисковод (якщо на дискеті є дані, то їх треба перемістити, тому що дискета буде відформатована) і запустіть bootdisk.exe (його не обов'язково витягувати з архіву на диск, а потім запускати, можна запустити прямо з архіву). Після одного-двох питань дискета буде відформатована і на неї буде розгорнуто образ з файлу bootdisk.exe. Після того, як процес завершиться, буде створена завантажувальна дискета з підтримкою CD-ROM.

Отже, завантажувальна дискета є. Тепер створимо розділи на вінчестері. Зазвичай, створюють основний розділ, а все залишилося місце відводять під додатковий. Якщо утрирувати, то потім з основного розділу вийде диск С, а з додаткового - D (може не тільки D, а ще й E і F і т.д., це на ваш розсуд). Я б не став створювати багато дисків, якщо на те немає особливих причин (мультизагрузка декількох ОС, наприклад). Створіть тільки С і D, або, що теж правильно, тільки С. У будь-якому випадку, це рішення на ваш розсуд. Ми розглянемо 2 варіанти. Перший - створення тільки основного розділу (буде один диск С) і другий - створення основного і додаткового (на додатковому створимо два логічних диска, потім вийде C, D, E). Перед тим, як почнемо створювати розділи, хочу нагадати, що ця процедура знищує всі дані на вінчестері. Якщо там є щось цінне, то підключіть його другим і скопіюйте з нього дані на інший вінчестер. Потім їх можна буде повернути назад. І не кажіть потім, що я не попереджав. :) Всі дії проводяться в DOS-e. Для цього треба завантажитись з завантажувальної дискети. Може виникнути питання про те, як це зробити.

Потрібно увійти в BIOS. На різних материнських платах це робиться за допомогою різних клавіш, натисне після включення і самотестування комп'ютера (під час того, коли комп'ютер перевіряє оперативну пам'ять). Зазвичай, у цей момент, внизу екрана є рядок, який інформує про те, яку клавішу треба натиснути, щоб потрапити в налаштування BIOS. Найбільш поширені клавіші - Del і F2. Якщо натискання на них не призводять до входу в настройки BIOS, то звіртеся з керівництвом користувача, там точно написано, що треба натискати, щоб потрапити в настройки.

Після того, як вхід в настройки BIOS зроблений, треба в меню знайти послідовність пристроїв, з яких намагається завантажитися комп'ютер. Залежно від версії BIOS і материнської плати екран може бути абсолютно не схожий на ті, що наведені на малюнках 1 і 2. На них - найбільш поширені.

PhoenixBIOS

AwardBIOS

В BIOS, який зображений на малюнку 1 порядок пошуку пристроїв для завантаження можна міняти за допомогою клавіш плюс і мінус. Натискання на них переміщує в списку виділене пристрій вище або нижче, відповідно. В BIOS на малюнку 2 просто перераховані типи пристроїв. Встановивши на необхідний пункт меню курсор і натиснувши Enter можна змінити пристрій або взагалі виключити його зі списку пристроїв, з яких комп'ютер буде намагатися завантажитися (Disable). Таким чином, за допомогою цієї настройки можна керувати послідовністю опитування пристроїв на предмет можливості з них завантажитися. На обох малюнках перший пристрій включено і це дисковод. Тепер треба зберегти внесені зміни (в меню Exit, пункт Save and Exit) і вставити дискету в дисковод. Після цього комп'ютер завантажиться з дискети. наберіть fdisk і натисніть Enter. Після завантаження на екран буде виведено повідомлення, показане на малюнку 3.

Перше повідомлення fdisk

Якщо сказати простіше, то там запитують, чи треба створити диск FAT32. Відповідно, позитивну відповідь призводить до створення FAT32, а негативний - FAT. Пам'ятайте, що FAT обмежений об'ємом в 2 гігабайти. У будь-якому випадку, відповідайте Y, тобто Так, за винятком особливих випадків, коли потрібен з якихось причин диск саме в FAT.

Після відповіді на перше питання програма виводить на екран головне меню, показане на малюнку 4.

В процесі розмітки ми будемо постійно користуватися цим меню. Для стислості я буду посилатися на нього, як на головне меню пункт такий-то.

Спочатку увійдіть в головному меню в 4-й пункт. Це інформація про вже існуючих розділах. Тут можливі два варіанти. Або в 4-му пункті буде написано, що розділи не визначені (це означає, що вінчестер ще не розмічений), або буде виведена інформація про вже існуючих розділах. Якщо розділи існують, то їх треба видалити. Це можна зробити за допомогою третього пункту в головному меню, який називається «Видалення розділу або логічного диска DOS». Видалити вже існуючу розмітку просто. Увійдіть в третій пункт і оберіть "Видалення логічних дисків у додатковому розділі DOS». На питання Який диск слід видалити введіть букву видаляється диска, наприклад D і натисніть Enter. На запит Введіть мітку томи наберіть мітку, яка показана в таблиці, поруч з видаляється диском. Підтвердіть видалення. Якщо були створені інші логічні диски (E, F і т.д.), то повторіть для них процедуру вилучення. Після того, як видалений останній логічний диск, на екрані, в таблиці, де раніше були перераховані логічні диски буде написано «З додаткового розділу DOS видалені всі логічні диски». Це говорить про те, що все зроблено правильно і тепер потрібно видалити додатковий розділ.

Натиснувши 2 рази Esc ви потрапите в головне меню. У головному меню увійдіть в третій пункт і оберіть "Видалення додаткового розділу DOS». Підтвердіть його видалення і натисніть Esc щоб повернутися в головне меню. Потім знову виберіть третій пункт і видаліть основний розділ. Для повернення в головне меню натисніть Esc і перегляньте «Відомості про наявні розділах» (для самоконтролю). У четвертому пункті має бути написано «Розділи не визначені». Якщо це не так, то щось не видалили або зробили це не правильно. Перечитайте спочатку і видаліть всі логічні диски і розділи. Тепер жорсткий диск не розмічений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]