Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа МГ-сети.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
24.6 Mб
Скачать

1.9 Вихід з програми

Вихід з програми зрівнювання маркшейдерських і геодезичних мереж здійснюється командою Вихід розділу Проект головного меню (мал. 1.39). Якщо якісь проекти були змінені, після їх відкриття, то програма дасть запит на підтвердження збереження змін кожного проекту, як показано на мал. 1.37.

2 Команди розділу Дані (Данные)

Розділ Дані головного меню програми призначений для введення даних з електронних тахеометрів і їх аналізу. Загальний список команд даного розділу приведений на мат. 2.1.

Мал. 2.1 Команди розділу Дані

Другий блок меню Дані дублює команди головного меню програми. Функціональність цих команд будуть описані в розділі 7.

2.1 Імпорт даних з файлу

Введення даних в проект дуже важлива операція, він може здійснюватися як безпосередньо з тахеометрів, так і з файлів, які були викачані з тахеометрів і запам'ятали у файлах відповідних типів. Для тахеометрів фірми TOPKON використовуються файли формату GTS7, які можуть бути отримані з програми прочитування і попередньої обробки «PRINCOM/ПРИНКОМ» фірми ПРІН.

Послідовність операцій при імпорті файлів наступна, - активізується команда Імпорт з файлу (мал. 2.1), після цього з'являється вікно діалогу відкриття файлу, в якому задається формат файлів, що імпортуються (мал. 2.2).

Мал. 2.2 Діалог імпорту даних з файлу

Синтаксичний аналізатор програми визначить тип файлу тахеометра і тип даних, що вводяться.

У одному проекті можна виконати декілька операцій імпорту даних з файлу. Ці файли можуть бути створені різними тахеометрами - важливо, щоб формат даних, що вводяться, був один і той же, наприклад: горизонтальний і вертикальний кути і похила відстань.

2.2 Імпорт даних з тахеометра

Імпорт даних з електронних тахеометрів здійснюється зазвичай через COM-порт комп'ютера або віртуальний COM-порт, якщо передача даних здійснюється по радіоканалу за допомогою пристрою Bluetooth. Для кожного типу тахеометра, у файлі “MGSeti.ini”, зберігаються настройки параметрів зв'язки, які прочитуються з файлу і показуються на екрані (мал. 2.3).

У програмі є інструмент для перевірки ініціалізації порту і збереження настройок. Дані прочитуються в тимчасовий файл (назва файлу вказана в заголовку форми в квадратних дужках), який потім можна зберегти під іншим ім'ям. Ніяких перетворень при цьому не виконується. Прочитування можна провести з будь-якого тахеометра, який може передавати дані через СОМ порт.

Мал. 2.3 Імпорт даних через COM порт

Увага! Ініціювати передачу даних потрібно в наступній послідовності: спершу натискається кнопка , а потім виконується команда на передачу даних з тахеометра. В цьому випадку гарантується, що не буде пропуску частини даних при передачі.

2.3 Експорт вимірювань

Експорт зйомки в текстовий файл, здійснюється відповідною командою розділу меню Дані. При цьому на екрані з'являється форма (мал. 2.4), яка дозволяє задати поля і параметри висновку у файл.

Роздільником між даними у файлі може бути будь-який (окрім керівників) символ або група символів, які задаються у вікні редагування. Таким чином, можна створити файл в тому форматі, який необхідний для якоїсь зовнішньої програми, в яку необхідно експортувати дані зйомок. Експорту у файл підлягають тільки пікети і точки, що пов'язують, опорні точки в цей файл не записуються. Після завдання параметрів і натиснення кнопки задається ім'я файлу для експорту даних.

Мал. 2.4. Форма завдання параметрів експорту