Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа МГ-сети.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
24.6 Mб
Скачать

1.2 Введення і редагування даних про станції

Не дивлячись на деякі відмінності при введенні даних про станції - робота з цією таблицею здійснюється за одними правилами для різного типу введення і виконується таким чином:

· Перехід між стовпцями здійснюється натисненням Enter

· Якщо курсор знаходиться в останньому стовпці останнього рядка - те при натисненні Enter в таблицю додається новий рядок в якій заповнений перший осередок - в ній автоматично записується номер точки стояння. Якщо рядок не останній, то натиснення Enter приводить до переходу на наступний рядок в перший редагований осередок (мал. 1.12).

0

Мал. 1.12 Введення даних в таблицю станцій

Навігація по таблиці здійснюється:

1. За допомогою покажчика миші

2. Стрілками j l - по рядках

→- по осередках

3. Кнопками: Home - перехід на перший рядок, End - перехід на останній рядок, Page Up - на сторінку вгору, Page Down - на сторінку вниз.

При переході на інший рядок таблиці станцій в таблиці вимірювань показуються відповідні вимірювання для цієї станції.

Таблиця станцій може бути в двох станах: - режимі редагування і в режимі групових операцій. Перехід між режимами здійснюється кнопкою, натиснутий стан відповідає режиму редагування.

У режимі редагування можлива зміна значень в елементах таблиці (окрім фіксованого стовпця з номером станції) і виконання спеціальних операцій (Мал. 1.13) які доступні із спливаючого меню, при натисненні правої кнопки миші. Активний елемент таблиці в цьому режимі виділяється потовщеною рамкою (станція № 5, точка - 2836).

Мал. 1.13 Спеціальні операції таблиці станцій

Операція Заморозити переводить станцію з активного стану в неактивний, тобто вимірювання даної станції не братимуть участь в зрівняльних обчисленнях. Візуально такі станції виділяються світло-червоним кольором (Мал. 1.14). Ця операція може бути виконана по-іншому, якщо двічі клацнути мишею на ім'я точок стояння, коли натиснута кнопка Ctrl. Повторне подвійне клацання повертає станцію в активний стан.

Мал. 1.14 Заморожена станція тчк.3

Операція видалення станції вимагає підтвердження, оскільки при цьому віддаляються і всі вимірювання, виконані на даній станції (Мал. 1.15).

Мал. 1.15 Діалог підтвердження видалення точки

У режимі групових операцій, вибрані станції виділяються синім кольором (Мал. 16), і до них застосовні всі операції активні в спливаючому меню:

Мал. 1.16 Групові операції із станціями

Якщо на панелі інструментів станцій натиснути кнопку , то виділена станція показуватиметься на екрані в крупнішому масштабі в центрі графічного вікна (мал. 1.17).

Мал. 1.17 Режим показу станцій

Для великих проектів, де є багато станцій, і всі вони не поміщаються в списку станцій, є спеціальний інструмент для пошуку станції по імені. Цей інструмент корисний, коли на одній і тій же точці стояли два або більше разів. При активації цього інструменту з'являється вікно для введення імені точки (мал. 1.18)

Мал. 1.18. Пошук станції по імені

Результати пошуку показуються в таблиці (мал. 1.19), причому, якщо в таблиці виділити відповідну станцію (наприклад, 54), то в таблиці станцій і вимірювань і в графічному вікні будуть показані дані цієї станції.

Мал. 1.19 Результати пошуку станції по імені