Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-Електротехніка самостійна 11.11.11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

3. Ланцюги трифазного струму

Поняття багатофазних систем. Симетричні трифазні системи і основні схеми з'єднань трифазних ланцюгів "зіркою" і "трикутником". Фазні та лінійні напруги і струми в трифазному ланцюзі; співвідношення між ними в різних схемах з'єднання. Трьохпровідна і чотирипровідна системи трифазного струму. Включення приймачів в трифазний ланцюг. Поняття несиметричних навантажень трифазного ланцюга. Потужність трифазного струму. Активна, реактивна і повна потужності в ланцюзі трифазного струму.

Методичні вказівки

Трифазна система змінного струму є приватним випадком багатофазних систем. Трифазна система отримала широке розповсюдження завдяки економічним перевагам порівняно з однофазним струмом. Крім того, створення трифазного асинхронного двигуна (найбільш простого за конструкцією) зобов'язане винаходу трифазного струму. Особливу увагу при отримання даного розділу слід приділити співвідношенню фазних і лінійних напруг при з'єднанні «зіркою», а також співвідношенню фазних і лінійних струмів при з'єднанні «трикутником». Необхідно будувати векторні діаграми напруг і струмів для цих ланцюгів.

Важливо розібратися з трипровідною і чьотирьохпровідною системами розподілу електроенергії, знати призначення нульового проводу при симетричних і несиметричних навантаженнях, а також вміти визначити активну, реактивну і повну потужності трифазного ланцюга.

Запитання для самоперевірки

  1. Що називається фазною і лінійною напругами?

  2. Напишіть співвідношення між лінійним і фазним струмами у симетричній трифазній системі, з'єднаної «зіркою» і «трикутником», і вкажіть, які струми називають фазними і які лінійними.

  3. Напишіть вираз активної, реактивної та повної потужностей трифазного струму.

  4. Накресліть трифазну чьотирьохпровідну систему і підключіть до неї трифазний електроприймач і три однофазних приймача, розрахованих на фазну напругу (при рівномірному навантаженні фаз).

  5. Як змінюється струм в лінійних проводах і активна потужність трифазного ланцюга, якщо три рівних опори навантаження перез'єднати із «зірки» у «трикутник»?

    1. Електричні вимірювання

Призначення електричних вимірювань та вимоги, які пред'являються до електровимірювальних приладів. Пристрій приладів безпосередньої оцінки. Вимірювання напруг і струму в ланцюгах постійного і змінного струму. Розширення меж вимірювання. Вимірювання потужності і енергії в ланцюзі постійного і змінного струму і в ланцюгах трифазного струму. Вимірювання опорів. Загальні принципи електричних вимірювань неелектричних величин. Різні типи датчиків та їх призначення.

Методичні вказівки

Необхідно вивчити вимоги, які пред'являються до приладів безпосередньої оцінки; вміти розбиратися в умовних позначеннях, що поміщається на шкалах приладів; знати основне рівняння всіх приладів, що показують; звернути особливу увагу на визначення класів точності приладів.

Детально слід розглянути принцип роботи, переваги і недоліки приладів магнітоелектричної, електромагнітної, електродинамічної і індукційної систем. Важливо знати способи розширення меж вимірювання приладів.

Після вивчення приладів необхідно перейти до вивчення методів електричних вимірювань струму, напруги, потужності, енергії в ланцюгах постійного, однофазного і трифазного струму.

Переваги електричних вимірювань дозволяють виробляти електричним шляхом наміри неелектричних величин (температуру, маси, тиски, рівня рідини і т.д.). Для цього існують різні датчики, перетворюючі неелектричну величину в електричну. Слід усвідомити принцип дії найбільш поширених датчиків, а також способи включення їх в ланцюг вимірювача.

Запитання для самоперевірки

  1. Напишіть основні рівняння вимірювальних приладів безпосередньої оцінки.

  2. Що таке клас точності приладів? Які ви знаєте класи точності?

  3. Що таке стала приладів?

  4. Принцип дії приладів магнітоелектричної, електромагнітної, електродинамічної і індукційної систем.

  5. Способи вимірювання потужності (енергії) трифазного струму.

  6. Які основні принципи електричних вимірювань неелектричних величин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]