Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-Електротехніка самостійна 11.11.11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський торговельно-економічний інститут

Київського національного торговельно-економічного університету

Кафедра технології та організаціїресторанного бізнесу

Методичні вказівки

та контрольні завдання

для самостійної роботи студентів заочної та денної форми навчання

з навчальної дисципліни „Електротехніка”

для напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» галузі знань 0517 „Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції”, що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”.

Упорядник: к.т.н., доц. Мартиненко Л.Г.

Затверджено

на засіданні кафедри

протокол № 4 від 30.11.10

Харків 2010

  1. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ „ЕЛЕКТРОТЕХНІКА”

Блок змістовних модулів № 1

Основи розрахунку електричного устаткування

Змістовний модуль 1 Електричне освітлення

Вступ. Роль і місце навчальної дисципліни „Електротехніка” для напрямку підготовки 6.051701 «Харчова технологія та інженерія». Загальна структура і задачі курсу.

Електричні ланцюги постійного струму. Прості електричні ланцюги постійного струму. Електрорушійна сила джерела струму. Закон Ома для ділянки і всього ланцюга. Способи з'єднання джерел електроенергії. Електротехнічні матеріали.

Робота і потужність електричного струму. Теплова дія струму і використання його в нагрівальних приладах і промислових електропечах. Способи з'єднання споживачів струму. Закони Кірхгофа. Аналіз складних лінійних ланцюгів методами безпосереднього застосування законів Кірхгофа, накладення, контурних струмів і вузлової напруги.

Змінні струми. Одержання змінного синусоїдального струму. Миттєві, амплітудні, діючі (ефективні) і середні значення електричних величин змінного струму. Метод векторних діаграм.

Активний опір, індуктивність і ємність у ланцюгах змінного струму.

Ланцюг змінного струму з рівнобіжним і послідовним з'єднаннями активного, індуктивного і ємнісного опорів. Активна, реактивна й удавана потужності. Провідності ланцюга змінного струму. Коефіцієнт потужності і способи його поліпшення. Явище резонансу напруги і струмів і їхнє практичне значення.

Ланцюги трифазного струму. Поняття багатофазних систем. Симетричні трифазні системи й основні схеми з'єднань трифазних ланцюгів "зіркою" і "трикутником". Фазні і лінійні напруги і струми в трифазному ланцюзі; співвідношення між ними в різних схемах з'єднання. Трьохпровідна і чотирьох провідна системи трифазного струму. Включення приймачів у трифазний ланцюг. Поняття несиметричних навантажень трифазного ланцюга. Потужність трифазного струму. Активна, реактивна й удавана (повна) потужності в ланцюзі трифазного струму.

Електричне освітлення. Робоча система освітлення. Аварійна система освітлення.

Змістовний модуль 2 Трансформатори

Трансформатори. Призначення й області застосування трансформаторів. Пристрій і принцип дії однофазного, двох -і багатообмоточного . трансформаторів. Основний магнітний потік і потокозчеплення, розсіювання ланцюгів первинної і вторинної обмоток. Рівняння сил, що намагнічують, і співвідношення між струмами обмоток трансформатора. Векторна діаграма. Схеми заміщення трансформаторів. дослід ненагруженого ходу і короткого замикання. Зовнішні характеристики трансформатора. Потужність втрат і коефіцієнт корисної дії.

Пристрій трифазних трансформаторів. Схеми з'єднання фаз обмоток. Пристрій, принцип дії і схеми з'єднання автотрансформаторів і вимірювальних трансформаторів.

Блок змістовних модулів №2 Електричне устаткування підприємств харчової промисловості Змістовний модуль 3 Електричні машини

Асинхронні машини. Пристрій і принцип дії асинхронної машини. Асинхронні двигуни з фазним і коротко замкнутим ротором.

Обертове магнітне поле статора асинхронної машини і синхронна швидкість. Залежність синхронної швидкості асинхронної машини від числа полюсів обмотки статора. Обертовий момент асинхронного двигуна, його залежність від ковзання.

Механічна характеристика і робочі характеристики асинхронного двигуна. Короткозамкнений двигун з поліпшеною механічною характеристикою.

Пуск асинхронних двигунів. Підвищення пускового моменту і зниження пускового струму. Регулювання швидкості асинхронного двигуна. Багатошвидкосні двигуни. Реверсування асинхронних двигунів. Коефіцієнт потужності, втрати і ККД асинхронного двигуна. Однофазні асинхронні двигуни.

Колекторні машини. Схема і будова машини постійного струму. Колектор і його призначення. Генератори постійного струму і їхня класифікація за способом збудження. Самозбудження. Основні характеристики генераторів постійного струму різних типів.

Електричні двигуни постійного струму. Пуск двигунів постійного струму в хід і їхні основні характеристики. Регулювання двигунів постійного струму. Двигун - генератор. Колекторні двигуни змінного струму.

Електричні виміри. Призначення електричних вимірів і вимоги, пропоновані до електровимірювальних приладів. Пристрій приладів безпосередньої оцінки. Вимір напруги і струму в ланцюгах постійного і змінного струму. Розширення меж виміру. Вимір потужності й енергії в ланцюзі постійного і змінного струму й у ланцюгах трифазного струму. Вимір опорів. Загальні принципи електричних вимірів неелектричних величин. Різні типи датчиків і їхнє призначення.

Змістовний модуль 4 Електропостачання підприємств харчової промисловості

Схеми електропостачання підприємств. Поняття про загальну схему системи електропостачання, склад, призначення і конструкція її елементів: кабелів, трансформаторів, пристроїв розподілу, контролю режимів і захисту. Вибір перетину провідників і кабелів. Експлуатація електроустановок.

Захисне заземлення, перевірка електричної міцності ізоляції. Внутрішньо цехове електропостачання. Питання безпеки експлуатації електрообладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]