Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.по ЦП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 16. Захист права власності та інших речових прав.

1 Цивільно-правові способи захисту права власності та інших речових прав.

2 Загальні способи захисту права власності та інших речових прав: віндикаційний позов; позови про визнання права власності.

3. Спеціальні способи захисту права власності та інших речових прав.

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К.: «Знання», 2005.

Цивільне право: Підручник для студентів юридичних вузів та факультетів. К.: Вентурі. 1997.

Панченко М.І. Форми самозахисту приватної власності в Україні // Підприємництво, господарство і право № 1. 2007. С. – 63-69.

Семчик В.І. Право власності за Конституцією України. – К., 1997. – С. 26-27.

Право собственности в Украине / Под. ред. Я.М. Шевченко. - К., 1996. – С. 30- 47.

Завдання

1. Громадянин С. взяв у борг 10 тис. грн. у К строком на один рік. Коли минув рік, С. повернув гроші телеграфним переказом. Отримавши 10 тис. грн. К. зателефонував С. і сказав, що гроші требу було повернути особисто, до того ж вони повернуті без врахування інфляції і навіть без урахування відсотків, що були б нараховані при зберіганні грошей у банку. Але С. відмовився виконати цю вимогу.

Дайте правову оцінку обставинам справи.

2. Мешканець с. Пишне Рябчук мав безстроковий договір про сервітутне право на випас своєї худоби на землях, що належали фермеру Прохоренку. В 2000 році Рябчук помер, спадщину по ньому прийняв його син Петро Рябчук. Прохоренко, мотивуючи тим, що мав договірні зобов'язання з батьком Рябчука П., заборонив останньому випасати худобу на його пасовиськах. Рябчук П. звернувся до суду з негаторним позовом. Прокоментуйте ситуацію.

3. Підприємець Іванченко уклав з фермером Федько договір про користування земельною ділянкою розміром ЗО га строком па 5 років для сільськогосподарських потреб. Після закінчення строку дії договору, Федько здійснив хіміко-біологічну експертизу ґрунту своєї ділянки, за висновком якої орендована Іванченком земля була повністю виснажена. Фермер пред'явив до підприємця вимоги про відшкодування шкоди або відновлення первісних якостей землі. Іванченко відмовився. Чи порушено права фермера Федько? Якщо так, то які дії він має вчинити для захисту свого порушеного права?

Тема 17. Авторське право та суміжні права.

1. Поняття і джерела авторського права.

2 Об'єкти і суб'єкт авторського права.

3. Суміжні права.

4. Використання творів науки, літератури і мистецтва. Авторський договір

5. Захист авторських прав.

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К. «Знання», 2005.

Цивільне право України : Підручник : 1кн. К.: Юрінком Інтер, 2004.

Цивільне право : Підручник : Ч. 1 К.: «ВЕНТУРІ», 1997.

Микола Потоцький. Місце прав на результати інтелектуальної діяльності у системі абсолютних прав. / Підприємництво, господарство і право №11. 2007. (143). -С. 82-94.

Охорона інтелектуальної власності в Україні / С.О. Довгий, В.О. Жаров, В.О. Зайчук та ін. - К., 2002.

Кухар В.І., Афанасьєв В.В., Жуков В.І. Юридична природа права інтелектуальної власності: врахування при вирішені спорів // Вісник господарського судочинства.- 2005. - №3.

Микола Потоцький. Передання виключних майнових прав на об’єкти права інтелектуальної власності: теоретико -правовий аналіз. / Підприємництво, господарство і право №9. 2006. (129). -С. 28-31.

Виктор Хахулин., Станислав Филимонов. Ответственность за нарушенние авторських прав. / Підприємництво, господарство і право №9. 1998. -С. 10-13.

Зоя Сальникова. Как защитить авторские права. /Підприємництво, господарство і право №7. 1999. -С. 36-40.