Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.по ЦП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 9. Правочини.

1. Суть цивільно-правових дій та їх види.

2 Поняття і види правочинів.

3. Способи волевиявлення.

4. Умови дійсності правочинів.

5. Нікчемні та заперечні правочини.

6. Наслідки визнання правочинів недійними.

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К. «Знання», 2005.

Цивільне право України : Підручник : 1 кн. К.: Юрінком Інтер, 2004.

Сергій Томчишен. Підстави для визнання договору недійсним. / Підприємництво, господарство і право №11. 2006(131) -С. 24-29.

Постанова Пленуму Верховного Суду України №9 від 6.11.2009р. «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними».

Завдання

1. Розпорядженням компетентного органу житловий будинок, що належить машинобудівельному заводу, був переданий на баланс райвиконкому. Чи є це правочином?

2. Федоренко продав своєму знайомому Константинову зібрання творів Дж. Лондона і Л.Толстого на загальну суму 5000 гривень. Договір була оформлена письмово. Оскільки Федоренко власноручно не міг підписати договір через важку хворобу (параліч рук), він попросив розписатися замість нього свого сусіда Сидоренка. Сусід розписався замість хворого, указавши своє прізвище і поставивши дату. Федоренко і Константинов вирішили, що договір оформлено і Константинов віддав гроші Федоренко, а книги вирішив перевезти додому через два тижні після повернення з відрядження. Через декілька днів після укладання договору купівлі-продажу Федоренко помер. Коли Константинов приїхав за книгами, то дочка Федоренко, що була єдиною спадкоємицею, відмовилася передати книги, посилаючись на те, що укладений правочин не може вважатися дійсним, оскільки він неправильно оформлений. Чи правильно вчинила дочка Федоренко?

3. Необхідно визначити, у якій формі має бути укладено правочин між:

1) організацією і громадянином на ремонт квартири;

2) громадянами при дарувати речі на суму 300 гривень;

3) громадянами на купівлю-продаж автомобіля;

4) громадянами при наймі житлового приміщення.

4. Куликов, багато років пропрацювавши лікарем, вирішив подарувати своєму племіннику Полюх бібліотеку, що перебуває з книг по медицині, до дня закінчення Полюхом медичного інституту. Куликов написав про це Полюху, а потім повідомив про своє рішення рідних Полюха. Бібліотека була оцінена фахівцями в 3000 гривень. Полюх після розподілу виїхав на роботу в інше місто і забрав тільки невелику частину книг. Через 2 місяці після від'їзду Полюха Куликов помер. Дочка Куликова відмовилася передавати бібліотеку Полюху, сказавши, що Полюх за неї нічого не заплатив, а тому і не має на неї прав. Крім того, Куліков залишив нотаріально оформлений заповіт, у якому спадкоємицею всього майна є вона. Полюх заперечував, посилаючись на те, що в нього є лист, написаний дядьком, у якому ясно сказано, що всі книги по медицині він дарує йому, Полюху. Чи правомірні претензії Полюха?

Тема 10. Здійснення цивільних прав.

  1. Здійснення суб’єктивних прав.

  2. Виконання цивільних обов’язків.

  3. Забезпечення виконання обов’язків.

  4. Захист суб’єктивних прав.

  5. Поняття права на захист, їх види.

  6. Судовий захист цивільного права.

  7. Самозахист цивільного права.

  8. Поняття цивільно-правової відповідальності.

  9. Види цивільно-правої відповідальності.

  10. Умови цивільно-правової відповідальності.

  11. Розмір цивільно-правої відповідальності.

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К. «Знання», 2005.

Цивільне право України : Підручник : 1 кн. К.: Юрінком Інтер, 2004.

Панченко М.І. Форми самозахисту приватної власності в Україні // Підприємництво, господарство і право № 1. 2007. -С. 63-69.

Грибанов В.П. Пределы осуществления и защиты гражданських прав. М. 1992. – С. 38- 42.

Саїтгаліна Ж.Р. Природа суб’єктивного цивільного права // Вісник університету внутрішніх справ. – Харків. 1999. С. 29- 32.

Тарас Рим. Проблеми визначення розміру збитків у цивільному законодавстві України. // Підприємництво, господарство і право № 6. 2008.- С. 55-58.

Ганна Пентяга. Особливості регулювання цивільно-правової відповідальності в окремих системах права. // Підприємництво, господарство і право № 10. 2006. -С. 11-15.

Завдання

1. Під час проходження археологічної практики студенти другого курсу історичного факультету Сіренко та Петренко знайшли на розкопках кургану декілька старовинних золотих прикрас. Сіренко запропонував Петренко розділити знахідки між собою і нікому не говорити про це. Чи законна пропозиція Сіренка?

2. Ресторан «Арена» придбав у комісійному магазині картину видатного художника сучасності. Картина була поміщена в одному із залів ресторану з табличкою, де містилися дані про її автора. Один із відвідувачів ресторану звернув увагу на те, що картина є підробкою, тому що оригінал її знаходиться в музеї сучасного живопису. Було доведено, що магазин продав ресторану не оригінал, а копію картини. Ресторан звернувся з позовною заявою в арбітражний суд з вимогою визнати угоду купівлі-продажу недійсною і повернути магазину грошову суму, виплачену за картину. Яке рішення може прийняти суд? На яких підставах? Які можуть бути наслідки, якщо угода буде визнана недійсною і чим це передбачено?