Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.по ЦП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 11. Виконання юридичних обов'язків у цивільному праві.

1. Предмет і принципи виконання цивільно-правових обов'язків.

2. Суб’єкти виконання цивільно-правових обов'язків.

3. Місце, строки та інші умови виконання обов'язків.

4. Забезпечення виконання обов'язків

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К. «Знання», 2005.

Цивільне право України : Підручник : 1 кн. К.: Юрінком Інтер, 2004.

Завдання

1. Жукова стверджувала, що, прийшовши на роботу в інститут 10 травня, здала пальто в гардероб і, як часто робила, не взяла номерок. Коли вона прийшла одержувати пальто, з'ясувалося, що його немає в гардеробі. Оскільки інститут відмовив Жуковій у виплаті вартості викраденого пальто, вона звернулася в суд із позовом до інституту. Представник інституту в суді пояснив, що інститут не повинен відшкодовувати позивачці збиток, оскільки вона не може пред'явити номерок. Жукова наполягала на своїй вимозі і стверджувала, що співробітники можуть підтвердити здачу нею пальто на збереження в гардероб інституту. Чи підлягає задоволенню позов Жукової?

2. Лікар Бібіков у березні 2006 р. виїхав у експедицію на два роки. Кімнату, що він наймав у будинку, який належав Іваненко, Бібіков за згодою Іваненко замкнув. 12 листопада 2007 р. із кімнати Бібікова злодії викрали ряд речей, у тому числі магнітофон, відеомагнітофон, настінний годинник, два пальто. Бібікову про це не повідомили, тому що ніхто не знав його адреси. 10 червня 2009 р. Бібіков повернувся додому, дізнався про крадіжку та про те, що міліції не вдалось виявити викрадені в нього речі. 24 листопада 2009 р. Бібіков зненацька побачив у квартирі Степаненко, до якого він прибув за викликом як лікар, свої магнітофон і відеомагнітофон і довідався, що Степаненко купив ці речі рік тому в одного незнайомого, але за словами Степаненко, цілком солідної людини. Коли Степаненко видужав, Бібіков 9 січня 2010 р. пред'явив до нього позов про витребування магнітофона і відеомагнітофона Яке рішення має ухвалити суд?

Тема 12. Відповідальність у цивільному праві.

1. Поняття та значення цивільно-правової відповідальності.

2 Умови цивільно-правової відповідальності.

3. Види цивільно-правової відповідальності. Цивільно-правові санкції.

4 Підстави звільнення боржника від відповідальності

5. Розмір цивільно-правової відповідальності.

Література

Панченко М.І. Цивільне право України : Навчальний посібник. К. «Знання», 2005.

Цивільне право України : Підручник : 1 кн. К.: Юрінком Інтер, 2004.

Панченко М.І. Форми самозахисту приватної власності в Україні // Підприємництво, господарство і право № 1. 2007. -С. 63-69.

Грибанов В.П. Пределы осуществления и защиты гражданських прав. М. 1992. – С. 38- 42.

Саїтгаліна Ж.Р. Природа суб’єктивного цивільного права // Вісник університету внутрішніх справ. – Харків. 1999. С. 29- 32.

Тарас Рим. Проблеми визначення розміру збитків у цивільному законодавстві України. // Підприємництво, господарство і право № 6. 2008.- С. 55-58.

Ганна Пентяга. Особливості регулювання цивільно-правової відповідальності в окремих системах права. // Підприємництво, господарство і право № 10. 2006. -С. 11-15.

Завдання

1. У міській газеті в рубриці "Із зали суду" було надруковано звіт про розгляд гучної кримінальної справи про низку розбійних нападів, вчинених організованою злочинною групою. В статті журналістом приведено витяг з постановленого судом вироку та вказано справжні прізвища підсудних і потерпілих. Крім того, наприкінці статті журналіст анонсує свою книгу про ці злочини, яка готується до друку видавництвом "Радуга". Засуджений за цим вироком Іваненко і потерпілий Приходько кожний окремо звернулися до суду за захистом свого права на використання імені.

а). Які позовні вимоги можуть вказати Іваненко та Приходько у своїх позовних заявах?

б). Хто з цих осіб може розраховувати на задоволення свого позову?

Обґрунтуйте відповідь.

в). Кого необхідно вказати відповідачем - видавництво чи журналіста?

2. Охарактеризуйте спеціальні засоби захисту особистих немайнових прав.

4. Назвіть випадки, при яких можливе проникнення до житла без вмотивованого рішення суду.