Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аграрна екология.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
950.78 Кб
Скачать

7.2.4. Механічний метод

Механічний метод трудоємкий, тому його застосовують переважно в найбільш інтенсивних галузях рослинництва (плодівництво) або тоді, коли немає можливості застосовувати інші,більш досконалі методи.

Існують такі різновидності механічного методу:

1) влаштування перешкод. При захисті буряків від бурякового довгоносика копають канавки, в саду на стовбури дерев накладають клейові кільця тощо;

2) збирання і знищення шкідників. Застосовують головним чином для боротьби із плодовими довгоносиками і хрущами, збирання і знищення павутинних гнізд білана жилкуватого і золотогузки;

3) принада. Використовують шумуючу мелясу як принаду для метеликів озимої совки та інших шкідників. Ловильні пояси застосовують проти яблуневої плодожерки.

7.2.5. Фізичний метод

Фізичний метод застосовують головним чином для боротьби із шкідниками в період зберігання врожаю і продуктів його переробки. Так, при охолодженні до мінус 10 – 11 °С протягом 6 діб гине горохова зернівка, а при температурі мінус 10 °С через 12 год – квасолевий зерноїд.

Проводять також дезинсекцію насіння іонізуючим опроміненням за допомогою токів високої частоти. Останнє широко використовують і для променестерилізацїї шкідників. До цих методів слід віднести сушіння насіння та зернопродуктів, яке застосовують як профілактичний і знищувальний заходи проти комірних кліщів, комірного та рисового довгоносиків тощо.

Світопастки і жовті клейові пастки також є різновидностями фізичного методу боротьби.

Карантин рослин передбачає систему заходів, спрямованих на запобігання ввезення в країну нових видів шкідників і хвороб, а також на виявлення, обмеження і ліквідацію вогнищ розмноження вже прониклих на нашу територію іноземних видів, які у нас мають локальний характер поширення. У зв'язку з цим розрізняють зовнішній і внутріщній карантин рослин.

На закінчення зазначимо, що, на думку ряду провідних вчених (Поляков І.Я., Васильєв В.П., Павлов І.Ф., Шапіро І.Д., Сусідко П.І, Новожилов К.В. та інші), у системах захисту рослин повинні бути представлені: методи агротехнічної профілактики, включаючи використання спеціальних агротехнічних прийомів по профілактиці або пригніченню розвитку шкідливих об'єктів; стійкі проти шкідливих організмів сорти сільськогосподарських рослин; прийоми, які зберігають і активізують діяльність корисних організмів, що регулюють динаміку популяцій шкідників, фітопатогенів і бур'янів; активні заходи пригнічення шкідливості шкідливих організмів (біологічні, хімічні й використання речовин, які керують розвитком і поведінкою шкідливих видів) на основі детального аналізу агробіоценозів і суворої об'єктивної уцінки очікуваного розвитку шкідників та рівнів економічного збитку.

Контрольні питання до теми 7

  1. Які причини забруднення біосфери пестицидами?

  2. Як впливають пестициди на організми людей і тварин?

  3. Що розуміють під екологізацією захисту рослин?

  4. Які методи боротьби з шкідниками включають інтегровані системи захисту рослин?

  5. Охарактеризуйте агротехнічний метод захисту рослин.

  6. Дати характеристику біологічному методу захисту рослин.

  7. Як можна раціонально використовувати хімічний метод захисту рослин?

  8. Охарактеризуйте механічний метод боротьби з шкідниками.

  9. Що таке карантин рослин і для чого він проводиться?