Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bankivske 4v.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

4.2. Створення представництв іноземних банків на території України

Певні особливості має регулювання створення представництв іноземних банків на території України. Зокрема, згідно зі ст. 24 Закону України «Про банки і банківську діяльність» НБУ здійснює акредитацію представництв іноземних банків на території України в порядку та на умовах, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правовими актами НБУ.

Акредитація представництва іноземного банку здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків.

Для акредитації представництва іноземного банку подаються такі документи:

1) клопотання іноземного банку про акредитацію представництва за підписом уповноваженої особи;

2) документ, що підтверджує державну реєстрацію іноземного банку;

3) положення про представництво, затверджене уповноваженим органом іноземного банку;

4) довіреність керівнику представництва від іноземного банку на здійснення представницьких функцій;

5) копія платіжного документа про внесення плати за акредитацію представництва, що встановлюється НБУ.

НБУ може відмовити в акредитації представництва іноземного банку в разі порушення порядку акредитації, невідповідності поданих документів вимогам Закону України «Про банки і банківську діяльність» або нормативно-правових актів НБУ, недостовірності наданої інформації або перевищення повноважень щодо сфер діяльності представництва.

Рішення про акредитацію або відмову в акредитації представництва іноземного банку НБУ приймає протягом одного місяця з моменту подання всіх необхідних документів. Відмова надається в письмовій формі із зазначенням відповідних підстав.

НБУ має право скасувати акредитацію представництва іноземного банку шляхом виключення відповідного запису з Державного реєстру банків у порядку, визначеному НБУ.

Офіційні документи, що подаються НБУ, повинні бути легалізовані в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, та супроводжуватися нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Детально питання акредитації представництв іноземних банків регулюються Розділом ІV «Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів».

1 Формулювання про засвідчення підписів на договорі про створення (заснування) банку є некоректним, оскільки договір підлягає нотаріальному засвідченню в цілому.

2 У попередній редакції ст. 31 Закону України «Про банки і банківську діяльність» висувалася вимога до статутного капіталу банку у мінімальному розмірі 10 мільйонів євро. Перерахування розміру статутного капіталу у гривні здійснювалося за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленому НБУ на день укладення засновниками банку установчого договору.

3 Вовк Т., Друзенко Г., Зугравий Г., Качка Т., Коноваленко І., Парапан М., Перестюк Н. Регулювання сфери фінансових послуг у праві Європейського Союзу та перспективи адаптації законодавства України. – Харків: Консум, 2002. -С. 359

1 Вовк Т., Друзенко Г., Зугравий Г., Качка Т., Коноваленко І., Парапан М., Перестюк Н. «Регулювання сфери фінансових послуг у праві Європейського Союзу та перспективи адаптації законодавства України». – Харків: Консум, 2002. -С. 362

1 Мова йде про заборону проведення державної реєстрації юридичної особи, засновником (учасником) якої є юридична особа, щодо якої прийнято рішення щодо припинення.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]