Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bankivske 4v.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

3. Відкриття банками відокремлених підрозділів на території України. Створення українськими банками дочірніх банків, філій чи представництв на території інших держав

3.1. Відкриття відокремлених підрозділів банку (філій та представництв)

Рішення про відкриття відокремлених підрозділів банку, а також про затвердження їх положень, згідно із п. 6 ч. 2 ст. 39 Закону України «Про банки і банківську діяльність» приймає спостережна рада банку.

У попередній редакції вищевказаної статті Закону України «Про банки банківську діяльність» передбачався механізм одержання дозволу НБУ на створення банком філії (представництва), а також встановлювалася вимога про державну реєстрацію філій (представництв) банків (відповідні процедурні правила в деталізованому вигляді закріплювалися у розділі 9 «Відкриття філій і представництв банків» «Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень»). На теперішній час порядок відкриття (створення) відокремлених підрозділів регулюється «Положенням про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів» затвердженого постановою Правління НБУ від 8 вересня 2011 № 306 «Про затвердження деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

У ч. 2 та 3 ст. 23 Закону України «Про банки і банківську діяльність» вказано, що банк зобов'язаний повідомити НБУ про відкриття відокремленого підрозділу. НБУ включає відомості про відокремлені підрозділи банку до Державного реєстру банків на підставі письмового повідомлення банку. Крім цього, відомості про відокремлений підрозділ банку повинні бути включені до Єдиного державного реєстру (ч. 2 ст. 17, ст. 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»).

Згідно з п. 1.2 Глави 1 Розділу ІV «Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів» банк під час створення відокремлених підрозділів зобов'язаний присвоїти кожному підрозділу внутрішньобанківський реєстраційний код згідно з внутрішньобанківською системою реєстраційної кодифікації. Ці процедури регулюються «Порядком ведення банками реєстраційної кодифікації відокремлених підрозділів і банкоматів», затвердженим постановою Правління НБУ № 221 від 18 червня 2002 р.

Відповідно до вимог ст. 23 Закону України «Про банки і банківську діяльність передбачено» банк не пізніше ніж за десять днів до початку функціонування відокремленого підрозділу банку зобов'язаний подати НБУ повідомлення про відкриття відокремленого підрозділу банку, в якому зазначається:

1) внутрішньобанківський реєстраційний код відокремленого підрозділу;

2) повне найменування відокремленого підрозділу;

3) місцезнаходження відокремленого підрозділу;

4) прізвище, ім'я та по батькові керівника відокремленого підрозділу;

5) обсяг та види діяльності, що виконуватиметься відокремленим підрозділом;

6) інформацію про відповідне рішення уповноваженого органу банку про відкриття такого підрозділу;

7) номер та дату затвердження положення про відокремлений підрозділ банку;

8) підтвердження відповідності відокремленого підрозділу вимогам, встановленим цим Законом України «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правовими актами НБУ, у тому числі щодо приміщення, обладнання відокремленого підрозділу банку і професійної придатності та ділової репутації керівників відокремленого підрозділу.

До повідомлення про відкриття відокремленого підрозділу, що виконуватиме функції представництва та захисту інтересів банку, додаються такі документи:

1) рішення уповноваженого органу банку про відкриття представництва;

2) положення про представництво, затверджене уповноваженим органом банку.

Банк зобов'язаний НБУ про зміни в документах та інформації, які надаються згідно з вимогами Закону України «Про банки і банківську діяльність», та надсилати НБУ копію рішення про внесення змін до положення про відокремлений підрозділ у двотижневий строк після його затвердження уповноваженим органом банку.

НБУ має право прийняти рішення про припинення здійснення відокремленим підрозділом банку операцій на користь або за дорученням клієнтів, якщо інформація про відкриття банком свого відокремленого підрозділу містить неправдиві відомості чи діяльність такого відокремленого підрозділу не відповідає вимогам Закону України «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правовим актам НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]