Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bankivske 4v.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

2.5. Підстави та процедура відкликання банківської ліцензії

Згідно зі ст. 20 Закону України «Про банки і банківську діяльність» НБУ може відкликати банківську ліцензію виключно у таких випадках:

1) якщо було виявлено, що документи, надані для отримання ліцензії, містять недостовірну інформацію;

2) якщо банк не виконав жодної банківської операції протягом року з дня отримання банківської ліцензії;

3) у разі порушення Закону України «Про банки і банківську діяльність» або нормативно-правових актів НБУ, що спричинило значну втрату активів і настання неплатоспроможності банку;

4) на підставі висновку тимчасового адміністратора про неможливість приведення банку у правову відповідність з вимогами Закону «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правових актів НБУ;

5) недоцільності виконання плану тимчасової адміністрації щодо реорганізації банку.

Слід звернути увагу на те, що перелік підстав для відкликання банківської ліцензії законодавець визначає як виключний (тобто відкликання банківської ліцензії з інших підстав, ніж ті, що вказані у ст. 20 Закону України «Про банки і банківську діяльність», не передбачається). Такий підкреслено імперативний підхід викликаний наслідками, які спричинює для банку відкликання його банківської ліцензій – це ініціювання процедури ліквідації банку (п. 1.2 глави 1 «Заходи впливу, що застосовуються Національним банком» розділу I «Загальні положення» «Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства», що затверджене постановою Правління НБУ від 28 серпня 2001 р. № 369).

З іншої сторони, відповідно до положень ст. 99 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банк має право оскаржити в суді у встановленому законодавством порядку рішення НБУ про відкликання у нього ліцензії. При цьому оскарження або інший судовий розгляд, пов'язаний із оскарженням, не зупиняють тимчасову адміністрацію, ліквідацію банку та інші оскаржувані заходи та рішення.

Повноваження на прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії належать Правлінню НБУ та реалізуються шляхом прийняття відповідної постанови ( п. 3.1 Глави 3 «Прийняття Національним банком рішення про відкликання банківської ліцензії та призначення ліквідатора» Розділу VI «Відкликання банківської ліцензії та ліквідація банку» вищевказаного «Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства»).

НБУ негайно повідомляє банк про відкликання у нього банківської ліцензії. Банк протягом трьох днів з моменту отримання рішення зобов'язаний повернути НБУ свою банківську ліцензію.

У день отримання рішення про відкликання банківської ліцензії з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банк припиняє здійснення усіх банківських операцій та вчиняє дії, що забезпечують виконання банком своїх зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами відповідно до укладених договорів та положень Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії публікується в газеті «Урядовий кур'єр» або «Голос України» і є підставою для виключення відомостей про банк з Державного реєстру банків та звернення до суду з позовом про ліквідацію банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]