Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt_Groshi_i_kredit_1_polovina_denn...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 6. Валютний ринок і валютні системи Лекція 15. Валютний курс

  1. Сутність та призначення валютного курсу

  2. Види валютних курсів

  3. Переваги та недоліки фіксованого та плаваючого валютного курсу

Навчальна мета – дати характеристику сутності, призначення та характерних ознак валюти; зрозуміти класифікацію валютних курсів; виявити

переваги та недоліки фіксованого та плаваючого валютного курсу.

Перелік літератури:

1. Гроші та кредит: Підручник – 4-е вид. перероб.і доп. (М.І. Савлук, А.М. Мороз, І.М. Лозепко та ін. / За заг. ред. М.І. Савлука.- К.: КНЕУ, 2006. – 265-311 с.

2. Золотов А.Ф. Международные валютно-кредитные отношения: Курс лекций. К.: МАУП, 2001. -112 с.: ил. – Библиогр.: с. 105-106.

3. Іванов В.М., Софіщенко І.Я. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: Курс лекцій.- К.: МАУП, 2001. – 232 с.: іл. – Бібліогр.: с. 223-226.

1. Сутність та призначення валютного курсу

Зовнішньоекономічні операції у більшості випадків пов’язані з обміном однієї національної валюти на іншу. У цьому зв’язку виникає необхідність у встановленні співвідношення обміну між валютами — валютного курсу.

Валютний курсце співвідношення, за яким одна валюта обмінюється на іншу, або «ціна» грошової одиниці однієї країни, що визначена в грошовій одиниці іншої країни.

Установлення курсу називається котируванням валюти.

Валютний курс відбиває взаємодію сфер національної та світової економік. Якщо основні характеристики кожної валюти формуються у межах національних господарств, то їх кількісне порівняння відбувається у зовнішньоекономічних операціях. Валютний курс порівнює національні вартості не прямо, а опосередковано — через їх відносну купівельну спроможність. Це забезпечує наявність вартісних критеріїв при проведенні міжнарод­них розрахунків, дає змогу вимірювати ефективність зовнішньоекономічних операцій.

Валютний курс необхідний для:

  1. обміну валютами при торгівлі товарами, послугами, при русі капіталів та кредитів;

  2. порівняння цін світових та національних ринків, а також вартісних показників різних країн, виражених у національних або іноземних валютах;

  3. періодичної переоцінки рахунків в іноземній валюті фірм та банків.

Валютний курс учасники обміну розглядають як коефіцієнт перерахунку однієї валюти в іншу, який визначається співвідношенням попиту та пропозиції на валютному ринку. Однак вартісною основою валютного курсу є паритет купівельних спроможностей валют, який виражає співвідношення середніх рівнів національних цін на товари, послуги, інвестиції. Ця економічна (вартісна) категорія є атрибутом товарного виробництва і відображає виробничі відносини між товаровиробниками та світовим ринком. Під час продажу товарів на світовому ринку продукт національної праці дістає суспільне визнання на основі інтернаціональної міри вартості. Отже, валютний курс опосередковує абсолютну обмінюваність товарів у межах світового господарства. Вартісна основа валютного курсу обумовлена тим, що в кінцевому підсумку інтернаціональна ціна виробництва як база світових цін будується на національних цінах виробництва в країнах, що є головними постачальниками товарів на світовий ринок.

На валютний курс впливають такі фактори, як зміна обсягів ВВП, стан торговельного балансу країни, рівень інфляції, внутрішня та зовнішня пропозиція грошей, відсоткові ставки, перспективи політичного розвитку, державне регулювання валютного курсу.

Коливання валютного курсу впливають на співвідношення експортних та імпортних цін, конкурентоспроможність фірм, прибуток підприємств. Різкі коливання валютного курсу посилюють нестабільність міжнародних економічних, зокрема валютно-кре­дитних та фінансових, відносин, викликають негативні соціально-економічні наслідки, втрати одних та виграші інших країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]